ASUS Chromebox 3, aka Google Fizz, minicomputer pentru viitor [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

Când am primit ASUS Chromebox 3 m-am întrebat ce e cutiuţa asta interesantă, ce se ascunde sub sigla Asus şi Chrome? Evident e o colaborare între taiwanezii de la Asus pe zona hardware şi americanii de la Google pe software (ChromeOs), dar merită atenţie?

Sistemul e operat de Google Chrome OS 67 (64 biţi) împreună cu Android 7.1.1, pe parte hardware avem un procesor pe 14 nm, Intel i3-7100U, tactat la 2.40 Ghz, memorie RAM 4 GB DDR4, placă video integrată Intel HD Graphics 620, SSD 64 GB, din care liberi circa 47 GB.

Asus Chromebox 3 (numit şi Google Fizz) dispune de 5 intrări USB 3.0, una USB-C, HDMI, Ethernet, cititor de card microSD, mufă jack de 3.5 mm şi sistem de blocare Kensington lock.

În pachet ai în afară de unitate, mai găseşti încărcătorul, manuale şi un sistem de prindere cu şuruburi.

Asus Chromebox 3 FOTO Adrian Pogîngeanu

Am pus-o pe birou şi părea o jucărie pe lângă computerul desktop. Am legat-o la monitor prin HDMI, i-am pus mouse-ul şi tastatura pe usb şi am deschis-o. La început paşii sunt ca un smartphone, sau pe o tabletă nouă: termeni şi condiţii, conectare la reţea, introducere cont, actualizări etc. E puţin ciudat să vezi o interfaţă asemănătoare cu cea de android pe un ecran de 24 de inci.

Asus Chromebox 3 capturi  FOTO Adrian Pogîngeanu

În stânga jos, pe bară, ai un cerculeţ  (Launcher) şi câteva scurtături (shortcuts) către aplicaţii. De fapt, nu sunt aplicaţii, dacă dai click pe ele se deschid în browserul Chrome. E vorba de G-mail, Youtube şi Docs etc. În dreapta jos ai ceasul, data şi câteva setări, contul, etc.

Asus Chromebox 3 capturi  FOTO Adrian Pogîngeanu

Găseşti AICI detalii despre cum arată şi se modifică în funcţie de preferinţe şi nevoi Google Launcher.

Am deschis Google Play şi am instalat câteva jocuri, cu unele nu m-am descurcat, altele merg mai bine decât pe smartphone. Spre exemplu Modern Warplanes e genial de jucat pe ecran mare, folosind mouse-ul. Pe scurt, pilotezi un avion de luptă şi distrugi nişte ţinte.

Asus Chromebox 3 capturi  FOTO Adrian Pogîngeanu

Nu toate aplicaţiile sunt compatibile cu sistemul, unele nu funcţionează, altele dau erori. Spre exemplu Netflix n-a mers, am instalat-o de două ori şi n-a pornit. Se deschidea un ecran gri şi nu mergea mai departe. Aplicaţia de testare Antutu Benchmark de asemenea n-a mers. Se bloca după prima etapă a testului. Am încercat de două ori. De fiecare dată a blocat complet sistemul şi am fost nevoit să-l opresc din butonul fizic, pentru că nu mai răspundea la nici o comandă. Facebook s-a blocat la prima deschidere.

Partea neplăcută e că la fiecare pornire îţi cere parola contului de la Google şi dacă ai una lungă şi neprietenoasă o să ai probleme. Ai, de asemenea, posibilitatea de a folosi Chromebox 3 ca Guest (oaspete) dar acţiunile tale sunt limitate. Ai şi posibilitatea să mai adaugi un utilizator, practic alt cont. Alte căi mai simple de logare pe dispozitivele cu Chrome OS aici.

Am mai instalat câteva aplicaţii. Unele se deschid exact ca pe smartphone, adică în formatul de ecran înalt şi arată oarecum stupid, avanatjul e că poţi deschide şi folosi mai multe în paralel. Mi-am pus problema cum ar fi să-l folosesc pentru muncă de birou şi am încercat să instalez limba română pentru tastatură. Am instalat limba, dar n-am descoperit cum ajung s-o folosesc, poate data viitoare.

În seara partidei dintre FCSB şi Dinamo am lucrat de acasă, pe Asus Chromebox 3. Am deschis e-mailul şi câteva agenţii, 7 ferestre în total. Am descărcat imagini, le-am urcat în site, am trimis pe mail etc. Totul a mers bine. Deci poate fi folosit ca instrument de birou (office).

Mai târziu am încercat să văd un serial pe Netflix, m-am logat în browser, dar s-a blocat de 4 ori, îmi arăta 99%. Am crezut că nu aveam bandă suficientă la internet pe reţeua wireless. Asta e, am continuat serialul pe smartphone.

Apropo de problema asta, pe Youtube rulează lejer video 4K aşa că probabil e vorba de altă problemă.

Nu i-am făcut teste pentru că aplicaţiile obişnuite de test din AdroidPlay nu funcţionează, dar în testul de reţea wireless a scos pe 2.4 Ghz măsurat cu aplicaţia Speedtest:

download 70 Mbps upload 100 Mbps

download 67 Mbps upload 79 Mbps

Asus Chromebox 3 FOTO Adrian Pogîngeanu

În concluzie, cutiuţa merită atenţie, dar mai sunt lucruri de finisat la ea. O compatibilitate mai mare cu aplicaţiile din Android Play sau dezvoltarea unui număr mai mare de aplicaţii preinstalate. Preţul dispozitivului ASUS Chromebox 3 e undeva pe la 450 $ în varianta testată, cu procesor i3 şi 500 $ cu procesor i5. Chiar dacă în 2018 nu pare atractiv, sunt convins că viitorul aparţine mincomputerelor.

 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite