Gadget

articolul anterior articolul urmator

Bill Gates tocmai şi-a donat 5% din avere

2
15 Aug 2017 17:11:09
Autor: News.ro

Bill Gates a făcut cea mai mare donaţie a sa de după anul 2000, renunţând la acţiuni Microsoft echivalente cu 5% din averea sa, care este cea mai mare din lume, relatează Bloomberg.

Miliardarul a donat 64 de milioane de acţiuni Microsoft, care pe 6 iunie valorau 4,6 miliarde de dolari, potrivit unui document depus la comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) publicat luni. Beneficiarul nu a fost dezvăluit, dar Gates face majoritatea donaţiilor către Bill&Melinda Gates Foundation.

Aceasta este cea mai mare donaţie de acţiuni Microsoft făcută de Gates după anul 2000. Miliardarul în vârstă de 61 de ani a mai renunţat la acţiuni Microsoft de 16 miliarde de dolari în 1999 şi de 5,1 miliarde de dolari un an mai târziu, potrivit calculelor Bloomberg.

Bill şi Melinda Gates au donat acţiuni şi numerar în valoare de aproximativ 35 de miliarde de dolari din 1994, în baza valorii acţiunilor la momentul în care au avut loc donaţiile.

Gates a creat iniţiativa Giving Pledge în 2010, împreună cu miliardarul Warren Buffett, şi alte 168 de persoane s-au angajat ulterior să îşi doneze majoritatea averilor în scop caritabil.

Fondatorul Microsoft a donat probabil peste 700 de milioane de acţiuni Microsoft fundaţiei sale, date ajustate la sciziunea acţiunilor. La cotaţia actuală, acţiunile respective ar valora circa 50 de miliarde de dolari. Donaţia din iunie reprezintă 38% din deţinerea sa la Microsoft şi este cea mai recentă dintr-o lungă serie de ajustări, care au redus-o de la 24% în 1996 la 1,3% în prezent.

Gates a rămas cel mai bogat om din lume după donaţie, cu o avere evaluată de indicele Bloomberg al miliardarilor la 86,1 miliarde de dolari.

Donaţia făcută de Gates îl apropie însă de prima poziţie în topul celor mai bogaţi oameni din lume pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com.

Bezos, a cărui avere a crescut cu 30% de la 1 ianuarie, l-a depăşit pentru scurt timp pe Gates în acest clasament, luna trecută, ca urmare a creşterii cotaţiilor acţiunilor în timpul unei şedinţe bursiere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ion Capsuna
15.08.2017, 23:54:51

...si asa scapa de 95% din taxe! Business, tot business! :-)

Realist
16.08.2017, 13:46:49

Hai sa nu aratam degetul, deducerea donatiilor din profit este o practica internationala (exista si in Romania), Gates este unul din cei mai mari filantropi din lume, daca nu cumva cel mai mare. Iti amintesc ca el si sotia sa planuiesc sa doneze in cele din urma 95% din avere ! Ex: 2011 - a donat 6 miliarde de dolari pentru cercetarea unor vaccinuri impotriva mai multor boli, printre care hepatita B, virusul HIV si pojarul.