Gadget

articolul anterior articolul urmator

Care este clădirea din România cu podea cinetică. Fiecare pas generează aproximativ 3 jouli de electricitate

4
29 Nov 2019 12:17:11
Autor: Dana Mischie
Podeaua cinetică transformă greutatea paşilor în energie electrică
Podeaua cinetică transformă greutatea paşilor în energie electrică

Globalworth, liderul pieţei de birouri din Europa Centrală şi de Est a inaugurat cel mai inteligent lobby din regiune, care include o serie de inovaţii şi tehnologice precum cea mai mare podea cinetică din lume într-o clădire de birouri, cel mai mare perete verde natural într-o clădire de birouri din sudul şi estul Europei, un spaţiu de relaxare cu gradene încălzite din marmură sau Pepper, primul angajat robot al companiei Globalworth.

Cu un trafic zilnic de aproximativ 30.000 de persoane, clădirea Globalworth Tower este gândită ca „un loc de muncă în care putem genera energie prin mişcare, în care vizitatorii se pot relaxa şi lucra într-un lobby confortabil, înconjuraţi de elemente din natură şi asistaţi de roboţi, toate acestea sunt realitatea din cea mai mare comunitate de business din România, comunitatea Globalworth”, după cum a declarat Dimitris Raptis, Deputy CEO şi CIO la Globalworth.

Podeaua cinetică, o premieră mondială pentru o clădire de birouri, realizată de compania de tehnologie Pavegen, transformă greutatea paşilor în energie electrică, utilizată ulterior pentru alimentarea altor mecanisme inovatoare din lobby. Cele două suprafeţe de podea instalate în Globalworth Tower au o arie cumulată de 40 metri pătraţi, cea mai mare dintr-o clădire de birouri din lume.

Fiecare pas făcut pe suprafaţa podelei Pavegen generează aproximativ 3 jouli de electricitate şi 5 Watt/ persoană, ceea ce echivalează cu aprinderea a 3 becuri LED timp de o secundă sau 6 secunde de conversaţie pe un telefon inteligent;

Tot aici se află şi cel mai mare perete verde natural într-o clădire de birouri din Europa de Sud şi de Est, cu 12 tipuri diferite de plante, beneficiază de un proces de întreţinere conectat cu senzori şi complet automatizat. Sistemul de 158 mp utilizează apă recirculată îmbunătăţită nutriţional, care este tratată cu ajutorul osmozei. Fotosinteza este ajutată de proiectoare reglate la un nivel precis de luminozitate, dispuse de-a lungul grădinii verticale.

Cel mai mare perete interior de ecrane din sud-estul Europei, cu o suprafaţă de 110 mp şi o lungime de 50 m şi un spaţiu de relaxare pe 4 niveluri sub formă de gradene, care beneficiază de încălzire reglabilă, unic în România, construit din marmură şi dotat cu încărcătoare pentru laptopuri şi pentru telefoanele compatibile cu tehnologia de încărcare prin wireless, sunt alte inovaţii tehnologice prezente în clădirea Globalworth. 

Merită menţionat şi Pepper (foto: dreapta), noul angajat Globalworth, care îi va întâmpina pe oaspeţi în recepţie şi le va oferi informaţii utile. 

De asemenea, printr-un proiect pilot unic în Europa Centrală şi de Est, realizat în parteneriat cu Schindler, patru dintre lifturile din Globalworth Tower sunt dotate cu  proiectoare care rulează materiale video pe uşile exterioare. Recepţia este decorată cu nori LED suspendaţi, care pot fi programaţi să genereze efecte vizuale personalizate.

Încadrată în Clasa A, cu 26 de etaje, o înălţime de 120 m şi o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp, cu multipli chiriaşi şi accesibilitate excelentă, Globalworth Tower este prima clădire din Sud-Estul Europei care a primit recunoaşterea LEED Platinum, cea mai ridicată certificare verde. Cladirea beneficiază de spaţii de birouri complet reconfigurabile, lumină naturală şi iluminare artificială cu reglare automată, sistem de recuperare a apei de ploaie şi diverse funcţii eco. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

foarte atent
29.11.2019, 16:24:14

ati imbarligat-o cu "generează aproximativ 3 jouli de electricitate şi 5 Watt/ persoană" .... stim ca Un wat reprezintă consumul unui Joule pe secundă...

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
29.11.2019, 16:34:28

....numai tampenii de iarmarok....pana si-o bashina e captata si genereaza ceva ...energie...

defu gabi
30.11.2019, 15:15:23

Peste cate milenii de produs electricitate infima isi va amortiza investitia?! Gadgeturi studentesti de vacanta... Acelasi lucru s-a intamplat acum 40 de ani can lucram si noi la obtinerea de energie eco din zgomot stradal si vibratii produse de vehicule... Conceptul perfect functional, demonstrat practic, dar mort economic... Productia de energie nu acoperea niciodata costurile cu fabricarea, exploatarea si mentenanta pe durata de viata a produsului... Pana nu se ajunge la un produs unde costurile sa fie surclasate de productia de energie - adica sa fie rentabil - ne imbatam cu apa rece...

Dream Pervertor
2.12.2019, 09:03:40

....ANRE o fi auzit?