Câteva idei despre componentele midrange de la AMD - XFX Radeon RX 5700 şi Ryzen 5 3600XT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PC cu Ryzen 5 şi Radeon RX 5700

În ultimele săptămâni am utilizat un PC nou, cu două componente esenţiale, despre care am conturat câteva idei în următorul material: placa grafică AMD Radeon RX 5700 şi procesorul AMD Ryzen 5 3600XT.

Detalii de ansamblu

O să începem cu câteva cuvinte despre aspectul PC-ului, care a fost asamblat într-o carcasă mini, mai exact, un Mini-ITX Tower A1 de la InWin, modelul alb. Aceasta are un design simplu, dar foarte interesant, cu câteva elemente care ies în evidenţă, precum un încărcător wireless situat pe mijlocul ei în partea de sus şi baza care are iluminare RGB.

Principalele avantaje şi dezavantaje ale unei astfel de carcase sunt destul de clare - primeşti portabilitate şi o greutate redusă, cu mult mai puţin spaţiu ocupat în jurul biroului tău, dar pierzi posibilitatea de a transforma PC-ul într-un monstru cu multe SSD-uri şi memorii RAM.

În ceea ce priveşte porturile, găsim 6 x USB 3.0, 2 x USB 3.1, 2 x HDMI, un DisplayPort şi alte câteva jack-uri de 3,5mm.

image

Printre componente s-au regăsit două memorii RAM Corsair, de 8GB fiecare, şi un SSD excelent de la Aorus, de 2TB, PCI Express 4.0 x4 pe M.2. Acesta din urmă este în mod clar o alegere foarte bună pentru un astfel de mini-tower, datorită capacităţii de stocare „sănătoasă” şi a vitezei de transfer foarte bună.

image

Ryzen 5 3600XT

image

Ajungem la principalele „staruri” ale acestui PC, şi începem cu procesorul, un Ryzen 5 3600XT pe 7nm şi cu 6 nuclee şi 12 thread-uri, unul dintre cele mai bune procesoare midrange pe care le poate oferi AMD în momentul de faţă. Base clock-ul său atinge 3,8GHz, iar Boost Clock-ul merge până la 4,5GHz, având un TDP rating de 95 de watts.

Pe timpul folosirii, am realizat de ce Ryzen 5 3600XT e cam cel mai popular procesor al AMD din punct de vedere al raportului calitate - preţ. Procesorul este potrivit atât pentru sarcini de gaming, cât şi creare de conţinut.

Temperatura procesorului a fost menţinută constantă de sistemul de răcire de care la început m-am îndoit destul de mult, însă acesta s-a dovedit a fi suficient de bun.În gaming, frame-urile au fost constante, în jur de 90-95 în medie la jocuri jucate în 1080p, cu setări pe Ultra. Bineînţeles, au fost incluse şi jocuri cu cerinţe mai scăzute, precum CS:GO, dar şi titluri AAA, precum Shadow of the Tomb Raider.

XFX Radeon RX 5700

PC cu Ryzen 5 şi Radeon RX 5700

Placa grafică este un Radeon RX 5700, o variantă mai ieftină a lui 5700 XT care are specificaţii mai slabe, însă rămâne o soluţie viabilă pentru gaming-ul „de buget”.

RX 5700 foloseşte arhitectura Navi 10 pe 7nm, aceeaşi utilizată de celelalte modele din gamă, însă AMD a renunţat la 256 de nuclee pentru această placă grafică, care prezintă un total de 2304. De asemenea, şi Base Clock-ul a fost scăzut cu 180MHz, până la 1465. În jocuri, procesorul ajunge pînă la 1625MHz, iar Boost Clock-ul ajunge până la 1725MHz.

Experienţa de utilizare a arătat că placa se încinge puţin cam tare, mai ales într-o astfel de carcasă. Dacă la procesor sistemul de răcire s-a dovedit a fi eficient, aici s-a chinuit puţin, dar cred că, pusă într-un tower de mărimi normale, placa ar putea rămâne la temperaturi mai scăzute. Porturile de care dispune sunt 3x DisplayPort şi un HDMI.

Interesant este că, la nivel de performanţă, Radeon RX 5700 a învins un GeForce RTX 2060 Super, deşi trebuie menţionat şi faptul că este un consumator mai mare decât placa rivalilor. Am remarcat rezultate excelente în gaming la 1440p, având un număr mediu de fps-uri ridicat, peste 70, în titluri precum Far Cry sau Assassin’s Creed: Odyssey.

Atât procesorul Ryzen 5 3600XT, cât şi placa grafică Radeon RX 5700 sunt (încă) variante foarte bune pentru o configuraţie de gaming midrange, cu un raport preţ-calitate satisfăcător şi performanţe mulţumitoare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite