Ce reprezintă standardele utilizării globale a tehnologiei şi de ce avem nevoie de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

La Huawei Better World Summit 2020, viitorul a fost în prim-plan, alături de tehnologiile cu care va veni şi discuţiile despre implementarea acestora.

Unul dintre keynote-urile legate de acest subiect a fost ţinut de Adrian Scrase, CTO al ETSI şi lider al Centrului de Competenţă Mobilă al 3GPP, care a vorbit pentru aproximativ 20 de minute despre standardele utilizării globale, motivele pentru care avem nevoie de astfel de standarde şi cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le regăsim la acestea.

Standardele globale au un rol extrem de important în ciclul unei invenţii/inovaţii, iar sistemele ICT sunt deseori caracterizate de o multitudine de interfeţe standardizate, un lucru care permite ca tehnologia să poată fi accesată de mai multe persoane şi de mai mulţi furnizori de servicii.

Acest lucru poate duce la un plus de inovaţie, de competiţie, siguranţă şi sustenabilitate, o dezvoltare mai uşoară a tehnologiei respective şi o piaţă corectă, care oferă cele mai bune soluţii pentru consumatorii finali.

Există însă şi un risc considerabil la care sunt supuse aceste standarde globale, şi anume politicizarea lor, sau influenţarea din diverse motive. De obicei însă, există anumite limite impuse pentru a minimiza acest risc, precum implementarea unui proces de dezvoltare bine stabilit şi transparent sau mărirea bazei de contribuitori la o tehnologie.

Scrase a enumerat caracteristicile unor astfel de standarde, indicând importanţa fiecăreia dintre ele. Astfel, standardele globale trebuie stabilite ţinând cont de următoarele valori:

  • Deschidere: procesul de standardizare trebuie să fie accesibil fiecărui potenţial ofertant în toate etapele sale.
  • Transparenţă: toate părţile implicate în procesul de standardizare trebuie informate cu privire la dezvoltarea acestuia.
  • Imparţialitate: procesul este controlat de mai multe părţi, cu interese diferite, evitând astfel influenţarea sa.
  • Egalitate: toţi reprezentanţii sunt în măsura de a-şi exprima poziţia şi comentariile fiecăruia sunt luate în calcul.
  • Consens: standardul este aprobat de marea majoritate a celor implicaţi şi se face efortul de a încerca atingerea unanimităţii.
  • Relevanţă pentru nevoile pieţei: standardele răspund unor nevoi de piaţă deja existente şi nu încearcă să schimbe piaţa globală, lăsând loc competiţiei.
  • Viabilitate şi stabilitate: părţile care se ocupă de reglementarea procesului trebuie să garanteze viabilitatea şi stabilitatea infrastructurii pe termen lung, chiar şi în cazul unor bugete limitate.

Exemplele ETSI şi 3GPP

Scrase a oferit şi două exemple de aplicare a acestor caracteristici, fiind vorba chiar de cele două organizaţii pe care le reprezintă: ETSI şi 3GPP.

În primul caz, ETSI are 30 ani de experienţă în sectorul ICT, fiind o organizaţie independentă, recunoscută de UE şi cu un număr impresionant de membri: 917, din 65 de ţări, de pe 5 continente. Alcătuită din companii private, guverne, academii şi multe altele, ETSI publică anual în jur de 2.600 de standarde, fiind implicată în tehnologii precum 5G, IoT, Cybersecurity, AI, Blockchain şi multe altele.

De partea cealaltă, 3GPP este o organizaţie mai recentă, însă care a reuşit chiar şi aşa să adune 705 membri din 45 de teritorii din Asia, Australia, Europa sau America de Nord. 3GPP este importantă în acest context deoarece este una din organizaţiile direct implicate în crearea standardelor pentru tehnologia 5G.

Finalul prezentării s-a concentrat asupra unei idei clare: munca de cercetare ar trebui apropiată de cea de standardizare, deoarece momentan cele două sunt îndepărtate. Este nevoie de cooperare între proiectele de cercetare şi părţile care se ocupă de standardizare, educarea cu privire la ce înseamnă standardizare şi de ce este important acest aspect şi o bună coordonare între toate organizaţiile implicate în acest demers.

Companii precum ETSI şi 3GPP devin din ce în ce mai importante, pe măsură ce tehnologiile avansează. Implicarea unor organizaţii care nu au interese în crearea standardelor este şi va fi în continuare esenţială pentru mulţi ani de-acum încolo.

Material realizat cu sprijinul Huawei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite