Cum va schimba Google viaţa oamenilor prin Project Tango. Debutează în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google are câteva proiecte interesante pe care le derulează în prezent, dar de departe cel mai fascinant este Tango prin care vrea să „înveţe“ telefoanele să se ghideze precum oamenii. Şi anul acesta, proiectul Tango va fi trimis în spaţiu. Iată ce vor face acolo.

Proiectul Tango presupune că Google dezvoltă un „ochi“ secundar pentru dispozitivele mobile, în speţă telefoanele cu Android, care le va permite sa cartografieze lumea înconjurătoare. Şi la acest proiect contribuie o parte din vechea echipă Motorola, acum repartizată în divizia Advanced Technology and Projects (ATAP). În curând, primele dispozitive Tango vor fi trimise în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI), unde se va încerca dezvoltarea lor în unelte pentru astronauţi, se arată în videoclipul de prezentare publicat de Google.

După cum informează compania şi pe pagina sa de Google+, proiectul Tango este o încercare de a „învăţa“ dispozitivele mobile să perceapă spaţiul fizic precum îl văd oamenii. În interiorul SSI, dispozitivele Tango vor fi ataşate de sfere care vor pluti libere - acestea sunt parte din proiectul SPHERES al NASA care presupune dezvoltarea unor platforme autonome care să devină asistenţi pentru astronauţi sau să se ocupe de întreţinerea staţiei. Practic, viitoarea platformă Tango pentru SSI să preia munca de rutină de pe staţie.

Proiectul Tango vine cu expertiza reconstrucţiei în versiunea digitală a mediului din jurul dispozitivului, dar păstrând proporţiile şi distribuţia în trei dimensiuni. Astfel, hibridul dintre SPHERES şi Tango este aproape robotul care se poate descurca singur în imponderabilitate şi poate cartografia SSI pentru a şti ce are de făcut, unde se regăseşte şi ce are în jur. Ar fi şi o altă premieră cu vizita în spaţiu. Prototipul acesta va deveni prima platformă autonomă de navigare care funcţionează la aproape 400 de kilometri distanţă de Pământ. Lansarea se va derula vara aceasta.

Videoclipul de prezentare a proiectului Tango şi a colaborării cu SSI

Revenind cu picioarele pe Pământ, Tango are foarte multe întrebuinţări şi aici. În primul rând, oamenii cu deficienţe de vedere sau auz pot ajunge să fie ghidaţi de către smartphone. De asemenea, proiectul Tango poate fi adus şi către telemedicină, ajutarea persoanelor în vârstă de la distanţă. „Simţul spaţiului şi mişcării e o parte esenţială a interacţiunii cu mediul. Suntem obiecte fizice ce trăiesc într-o lume 3D. Cu toate acestea, dispozitivele noastre mobile cred că lumea se termină la graniţa ecranului“, a explicat Johnny Lee, unul dintre reprezentanţii ATAP, ideea de bază din spatele Tango în momentul anunţului oficial.

Alături de idee, şi hardware-ul este nou, inovator, iar Movidius, compania cu care lucrează Google, are un centru de design şi la Timişoara. Aceasta este o firmă care produce procesoare, iar cipul Myriad 1 e diferit de tot ceea ce e pe piaţă acum, oferind facilităţi pe care le aveau doar calculatoarele, consumând foarte puţină energie.

Remi El-Ouazzane, şeful Movidius, a explicat că revoluţia din interiorul cipului este puterea. Practic, procesorul poate să proceseze un teraflop de informaţie folosind doar câţiva miliwaţi. Cu ajutorul acestei arhitecturi, percepţia 3D a unui device poate fi oferită fără ca aceasta să consume bateria instantaneu. Şi cu cipul Myriad 1 echipa Movidius a luat totul de la zero, inclusiv designul arhitecturii cipului. Iar acesta a fost creat şi cu suportul financiar al unei finanţări de 50 de milioane de dolari.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-proiectul-tango" target="_blank">View the story "Află mai multe despre proiectul Tango" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite