Gadget

articolul anterior articolul urmator

Cum a reuşit Edward Snowden să scape de supravegherea americanilor folosind cel mai sigur sistem de operare din lume

8
15 Apr 2014 09:53:42
Autor: Răzvan Băltăreţu
Un gest de suport pentru Edward Snowden în Parlamentul European. FOTO Greensefa/Flickr
Un gest de suport pentru Edward Snowden în Parlamentul European. FOTO Greensefa/Flickr

Edward Snowden a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi oameni ai planetei după ce a dezvăluit cât de mult ne supraveghează agenţii precum NSA. El a reuşit să rămână departe de ochii agenţiei folosind poate cel mai sigur sistem de operare, un Linux creat special pentru anonimii Internetului.

Edward Snowden a oferit informaţii secrete din serverele NSA prin jurnalistul Glen Greenwald, pe vremea aceea la „The Guardian“. Printre tehnologiile folosite pentru a-şi menţine secretă localizarea şi discuţiile, Snowden a apelat la Tails, un fel de computer-în-cutie bazat pe Linux şi care poate fi folosit direct de pe DVD sau un stick USB, informează Wired. Tails este o versiune de Linux optimizată pentru a-ţi asigura maximum de intimitate online.

Foloseşte mai multe aplicaţii dedicate securizării identităţii şi ascunderii parcursului pe Internet, cum ar fi browser-ul prin care ai acces la Tor, reţeaua ascunsă a Internetului. Mai mult, Tails nu stochează date local şi este imun la software maliţios. Nelăsând urme înseamnă şi că cei care ţi-ar investiga computerul n-ar găsi nimic, cum a încercat GCHQ să găsească în calculatoarele celor de la „The Guardian“ pe care aveau să le distrugă în subsolul redacţiei. „Odată ce l-ai setat, e foarte uşor de folosit“, susţine Laura Poitras, producător de documentare video care a colaborat cu Greenwald şi Snowden.

Cât despre Tor, a pornit ca un proiect al Naval Research Laboratory, dar s-a fragmentat acum într-o reţea pe care se regăsesc informatori, dealeri de droguri sau pur şi simplu oameni care nu doresc să le fie monitorizat parcursul online. Cum totul este anonim la Tails, nici dezvoltatorii nu sunt cunoscuţi. Ei susţin că nu îşi dezvăluie identitatea tocmai pentru ca NSA să nu pună presiune pe proiectul lor. „NSA a venit după creatorii de software free prin nenumărate metode“, susţine echipa.

Stăpânii Internetului de azi, adică giganţi precum Google, Facebook şi Yahoo! şi agenţiile de spionaj, vor ca vieţile noastre să fie din ce în ce mai transparente şi asta e doar în interesul lor. Încercând să contrabalansăm asta, pasul logic e să dezvoltăm un sistem de operare care apără intimitatea şi anonimitatea online.

Echipa de dezvoltare a Tails

Totuşi, dat fiind că Tails este un sistem atât de bun, cum de nu e făcut de NSA pentru a controla şi mai mult Internetul? Explicaţia ar fi într-unul dintre slide-urile oferite de Snowden. Se pare că agenţia era nemulţumită de existenţa Tails şi că nu pot controla acest sistem de operare. Mai mult, Tails e open source, oricine vrea să vadă ce se întâmplă „în spate“, o poate face, notează Wired. Totuşi, nu este un sistem de operare pe care să îl foloseşti zilnic, ci doar pentru momentele în care vrei să rămâi anonim.

Tails a început în urmă cu cinci ani, pe vremea când dezvoltatorii săi erau fani Tor şi se implicau în comunităţile open-source. „Am simţit că ceva lipseşte din acest peisaj: o unealtă care ar aduce la un loc toate tehnologiile esenţiale menţinerii intimităţii şi să le facă disponibile imediat şi accesibile unui public larg“, afirmă cei care au lansat Tails. L-a început l-au denumit Amnesia, bazat pe sistemul de operare Incognito. Apoi, a devenit Tails: The Amnesic Incognito Live System (mai multe informaţii pe site-ul oficial şi o distribuţie e disponibil spre descărcare aici).

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Rudi
15.04.2014, 12:36:05

Trădătorul va fi trădător mereu.

Grigore
15.04.2014, 14:27:22

De unde putem face rost de Tails??

Brain Surgeon
15.04.2014, 16:00:02

Nu-l lua de la Rudi. Vei fi tradator.

Acasa la Nimeni
15.04.2014, 16:13:59

Comentariu considerat abuziv.

Acasa la Nimeni
15.04.2014, 16:15:05

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (8)