Cum să ştergi uşor informaţiile din pozele făcute cu telefonul sau camera foto

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În ultima vreme am observat un interes crescut faţă de protejarea conţinutului pe care-l distribuie oamenii pe reţele sociale. Pentru că în perioda sărbătorilor facem mai multe fotografii decât în mod obişnuit, pe care le publicăm online sau le trimitem familiei şi prietenilor, m-am hotărât să fac acest tutorial.

Metoda e una de uz civil, nu există nici o garanţie că va opri programe mai avansate de recuperare a datelor. Dar aici nu vorbim de poliţie, spionaj sau nivel militar, ci de utilizare personală. De o cale simplă de protejare a intimităţii online.

În limbaj tehnic informaţiile care apar în ”spatele” pozelor / fotografiilor se numesc EXIF metadata. EXIF este prescurtarea de la Exchangeable image file format. Metadatele sau metadata sunt, pe scurt, "date care furnizează informaţii despre alte date".

De fiecare dată când faci o fotografie cu camera digitală sau cu telefonul, un fişier (de obicei un JPEG) este scris în spaţiul de stocare al dispozitivului. În plus faţă de informaţia dedicată imaginii reale (pozei în sine), e înregistrată şi o cantitate considerabilă de metadate suplimentare. Acestea pot include data, ora, coordonatele GPS, setările camerei, posibile informaţii privind drepturile de autor etc. 

Pentru unii, toate acestea sunt informaţii noi şi poate puţin mai greu de înţeles. Ceea ce e esenţial în această discutie: fotografiile conţin în afară de informaţia care formează imaginea şi alte informaţii pe care nu vrei neapărat ca un necunoscut să le afle.

Exemple de informaţii pe care probabil n-ai vrea să le ştie un străin:

- ce fel de smartphone sau cameră foto foloseşti;

- când şi unde ai realizat cu exactitate o imagine (ora, data, coordonatele GPS).

O să folosesc un exemplu: să zicem că de sărbători faci o fotografie cu familia si o postezi online. Un oarecare, nu neapărat o persoană cunoscută, poate afla toate datele de mai sus cu exactitate din acea poză. Că ai stat la un anumit hotel sau ai mâncat la un anumit restaurant. În funcţie de cât de mare şi diversificat e numărul de imagini pe care le postezi ţi se poate stabili un traseu sau simplul fapt că nu eşti acasă.

Varianta cea mai cunoscută, dar care nu funcţionează

Cea mai simplă metodă şi cea mai întâlnită pe internet este ştergerea direct din Windows. Eu am folosit Windows 10, dar merge şi în Windows 7.

Pentru demonstraţie am folosit o imagine realizată de mine pe 28 septembrie 2018, la ora 18:50, cu iPhone XS Max în Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti. Imaginea conţine şi coordonatele GPS exacte.

Fotografie parc IOR Alexandru Ioan Cuza lac pentru deomonstraţie exif FOTO Adrian Pogîngeanu

Te duci pe imagine şi dai click dreapta pe ea. Cobori până la ultima opţiune şi dai click pe Properties. În fereastra care se deschide, mergem din secţiunea General la cea Details.

Scoatere date din imagine colaj

În secţiunea Details cobori (scrool down) şi o să vezi toate metadatele stocate în imagine. În această secţiune, jos, apare subliniat cu albastru "Remove properties and Personal Information".

Dai click pe acea comandă şi apare o fereastră nouă, numită ”Remove Properties ”. Sus sunt două variante: 

- Create a copy with all possible properties removed (creează o copie cu toate informaţiile care pot fi şterse).

- Remove the following properties from this file (sterge următoarele informaţii din fişier)

Păstrând în minte varianta 1 o să folosim opţiunea 2. O bifăm şi ori apăsăm în dreapta jos ”Select All”, ori bifam punctual ce vrem să fie şters, căsuţă cu căsuţă. 

Scoatere date din imagine

Am apăsat ”Select All” (selectează toate) şi am apăsat OK. După această informaţie, în teorie, ai şters tot. De verificare am comparat poza originală cu cea curăţată şi diferenţa e evidentă, cel puţin în Windows.

Scoatere date din imagine

Dar cum lucrurile nu sunt întotdeauna cum par la prima vedere, am decis să verific şi prin Adobe Photoshop. Am deschis imaginea, am mers în ”File Info” şi în secţiunea ”Camera Data” am regăsit informaţiile despre modelul de telefon, în ”GPS Data” apar data calendaristică şi ora realizării imaginii, iar în Raw Data, aproape toate datele aparent şterse.

Informatii exif in Adobe Photoshop

În imagine poza originală, poza cu informaţiile şterse şi ce arată Adobe Photoshop după ştergere.

Deci, cea mai cunoscută metodă, care apare pe cele mai multe site-uri, e îndoielnică. De ce nu spun că e greşită. E o nuanţă aici, dacă te întorci la Create a copy with all possible properties removed (creează o copie cu toate informaţiile care pot fi şterse), denumită de mine varianta 1, poţi înţelege de aici că nu toate informaţiile pot fi şterse prin această metodă.

Bine, bine, dar n-am pierdut cam mult timp să demonstrăm un lucru care nu funcţionează? Nu asta e ideea. Am demonstrat că o metodă foarte cunoscută şi recomandată pe scară largă nu dă rezultate. Concluzia: e mai bine să testezi, să verifici înainte să acorzi încredere şi să foloseşti sau chiar să recomanzi altora o soluţie.

Varianta necunoscută sau puţin cunoscută, care funcţionează

Să vă arat totuşi şi metoda pe care v-o recomand, pe care am verificat-o şi oferă rezolvarea acestei sarcini. Folosiţi site-ul verexif.com. Urcaţi imaginea pe care vreţi s-o curăţaţi de informaţii şi site-ul v-o livrează înapoi fără EXIF metadata.

Imagine indisponibilă

Apasă ”Choose File” şi urci imaginea de curăţat în site, apoi apeşi "View Exif" şi vor apărea toate informaţiile din imagine.

site verexif dot com

Apoi apeşi ”Remove Exif”, vezi jos, şi site-ul îţi oferă să salvezi pe computer un fişier cu numele foto_no_exif.jpg. Am deschis acest fişier în Windows şi cu Adobe Photoshop şi nu mai apar alte informaţii decât dimensiunea fotografiei şi data modificării ei cu verexif (23.12.2020). 

EXif dupa curatarea cu verexif dot com

Verexif.com dispune şi de opţiunea de vizualizare a exif-ului unei imagini online - ”or paste a picture url”. Am folosit pentru demonstraţie o imagine publică, de pe site-ul gov.ro.

Verexif govro

Se pot vedea: modelul camerei, distanţa focală, detalii despre captator, data şi ora la care a fost relizată imaginea.

Chiar şi pentru imaginile online verexif oferă opţiunea de ştergere a Exif metadata, dar am lăsat imaginea de pe gov.ro intactă.

Cu speranţa că citind acest articol aţi învăţat ceva folositor, vă urez sărbători fericite!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite