Despre tehnologiile revoluţionare şi ce îţi trebuie pentru a reuşi în IT, opinii ale specialiştilor români şi nu numai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoluţia industrială a fost un pas important în evoluţia umanităţii. Acum se pregăteşte încă una, iar tehnologiile care o vor susţine sunt deja aici. Câţiva dintre cei mai activi români în această industrie au discutat despre noile provocări cu ocazia evenimentului Softbinator din această săptămână.

Invitaţii celor de la Softbinator au discutat despre tehnologiile viitorului, programare, dar şi proiecte academice şi puterea comunităţii. Pe lista invitaţilor s-au regăsit: Varujan Pambuccian, membru în Comisia IT&C a Camerei Deputaţilor, Mihai Mafteianu, fondatorul Cronian Academy,  Bogdan Iordache, fondatorul How to Web, Andrei Pitiş, preşedinte ANIS şi susţinător al startup-urilor româneşti, şi David Szabo, intraprenor Microsoft.

Ediţia a 17-a a „Talks“ by Softbinator a fost deschisă de către Daniel Ilinca şi Radu-Sebastian Amarie, fondatorii Softbinator.ro, un spaţiu dedicat pasionaţilor de IT în care aceştia pot discuta, se pot ajuta reciproc şi şi pot câştiga puncte şi insigne în cadrul platformei.

Noile tehnologii şi revenirea programatorilor

Varujan Pambuccian a ales să vorbească despre noile tehnologii, de la realitatea virtuală la nenumăratele moduri în care imprimarea 3D poate impulsiona dezvoltarea oamenilor pentru următoarele sute de ani. „Dacă în prezent realitatea virtuală este folosită pentru simulare, jocuri şi învăţare, pe termen mediu ea va fi utilizată pentru holodeck public sau personal, pentru televiziune holografică interactivă şi pentru activităţi colaborative implicând obiecte virtuale şi fizice“, a explicat acesta.

Cu referire la realitatea virtuală creată pe baza holografiei, a menţionat proiectul Mirage de la Microsoft. „Pe termen lung, devine operaţional conceptul de om multiavatar cu instanţieri biologice şi/sau informatice“.

a vrut să împărtăşească cu programatorii din sală impresiile sale cu privire la această meserie, meserie de la care el a pornit spre a ajunge, în prezent, angel investor pentru start-up-uri româneşti. „Pe vremea mea, programatorii erau programatori, nu programatori de .NET sau de Java, ci programau în funcţie de problema care trebuia rezolvată“, a afirmat acesta. „Vă invit pe toţi să fiţi ceea ce sunteţi, să fiţi programatori, să ieşiţi din cutia voastră limitată la un limbaj anume“ a fost îndemnul său.

image

În plus, Pitiş a făcut o paralelă între SUA şi România, menţionând poate cel mai important factor pentru care programatorii români nu sunt pe aceeaşi treaptă cu cei din Occident. „Sunt întrebat des care este diferenţa dintre noi şi America. Programatorii români sunt foarte creativi, dar nu îşi folosesc creativitatea decât pentru a rezolva problemele pe care le au de revolvat“.

Curiozităţi şi educaţie

Mihai Mafteianu a vorbit despre mediul academic şi programele care sporesc ritmul dezvoltării de software. El este fondatorul Cronian Academy, un curs elaborat în colaborare cu Facultatea de Informatică de la Universitatea Bucureşti şi este primul accelerator de tehnologie din România. Încă din primii doi ani de activitate, programul a mijlocit apariţia a peste 25 de aplicaţii mobile şi platforme livrate publicului.

, fondatorul How to Web, cea mai mare conferinţă dedicată antreprenorilor web, a preferat o interacţiune directă cu publicul în locul unei prezentări clasice. El s-a referit la importanţa programelor de accelerare pentru Startup-uri, menţionând Springboard, unul dintre cele mai bune programe europene de accelerare. El a menţionat şi o funcţie care ar trebui să fie tot mai des intâlnită la conferinţe. „Cei care vin la conferinţe trebuie să ştie un lucru esenţial: nu sunt acolo pentru a-i auzi pe invitaţi vorbind. Ei vin acolo pentru ca ceilalţi să îi vadă pe ei. Acest networking, acest schimb este esenţial în antreprenoriat“, a explicat Iordache.

image

David Szabo s-a referit cu precădere la puterea comunităţii şi cum ajută aceste grupuri la ridicarea standardelor de performanţă. În egală măsură, Szabo a vorbit despre drumul către meseria de vis şi a demontat mitul des întâlnit că munca trebuie să primeze distracţiei. „Când ajungi să te joci, nu vei mai fi nevoit niciodată să munceşti din nou şi vei produce mult şi de calitate“. El prevede şi un viitor poate înfloritor sau poate trist. Oamenii vor trăi tot mai mult, datorită tuturor progresului, fapt care va duce la abolirea pensionării. În plus, el a afirmat că este importantă cunoaşterea, oamenii nu trebuie să se oprească din a învăţa ceva nou, din a şti.

Mai multe fotografii de la eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook a Softbinator.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Află mai multe despre inovaţia în software development: 

TechHub Bucharest, locul unde se adună cele mai promiţătoare afaceri de tehnologie din România

VIDEO Nevăzătorii vor „citi“ lumea cu smartphone-ul. Aplicaţia dezvoltată de câţiva studenţi de la Politehnică, premiată la Innovation Labs

Eroii urbani din telefonul mobil: doi tineri inventivi vor să mobilizeze românii să se implice în viaţa comunităţii lor

FOTO Viitorul Mark Zuckerberg de România? Innovation Labs a premiat cele mai bune proiecte ale studenţilor

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite