Gadget

articolul anterior articolul urmator

Directorul financiar al Huawei a ajuns la un acord cu procurorii americani pentru a pune capăt cazului de fraudă bancară împotriva ei

0
25 Sep 2021 07:37:18
Autor: Anne-Marie Sandu

Directorul financiar Huawei, Meng Wanzhou, a ajuns la un acord cu procurorii americani pentru a pune capăt cazului de fraudă bancară împotriva ei, au declarat vineri procurorii americani, o mişcare care ar trebui să îi permită să părăsească Canada şi să amelioreze un punct de tensiune între China şi Statele Unite, transmite Reuters.

Meng a fost arestată la Aeroportul Internaţional Vancouver în decembrie 2018, pe baza unui mandat american, şi a fost pusă sub acuzare pentru acuzaţii de fraudă bancară şi bancară pentru presupusa inducere în eroare a băncii HSBC () în legătură cu relaţiile comerciale ale gigantului de echipamente de telecomunicaţii în Iran.
 
Acordul se referă doar la Meng, iar acuzaţiile americane împotriva companiei vor fi menţinute, potrivit unor două persoane familiare cu problema.
 
La o şedinţă desfăşurată în curtea federală din Brooklyn, la care Meng a participat practic din Canada, procuror american adjunct David Kessler a declarat că guvernul va trece la respingerea acuzaţiilor care i se impută, dacă aceasta va respecta toate obligaţiile care îi revin în temeiul acordului.
 
El a adăugat că Meng va fi eliberată pe o garanţie personală şi că Statele Unite intenţionează să îşi retragă cererea către Canada pentru extrădarea ei.
 
Meng - fiica fondatorului Huawei, Ren Zhengfei - a pledat ca nevinovată de acuzaţiile din şedinţă.
 
Dincolo de soluţionarea unei dispute între Statele Unite şi China, acordul ar putea deschide calea pentru eliberarea a doi canadieni, omul de afaceri Michael Spavor şi fostul diplomat Michael Kovrig, care au fost reţinuţi în China de la arestarea lor la scurt timp după ce Meng a fost arestată, în 2018.
 
În august, un tribunal chinez l-a condamnat pe Spavor la 11 ani de închisoare pentru spionaj.
 
O purtătoare de cuvânt a Huawei a refuzat să comenteze.
 
William Taylor al III-lea, un avocat care o reprezintă pe Meng, s-a declarat ”foarte mulţumit” de acord, adăugând că ”ne aşteptăm pe deplin ca acuzarea să fie respinsă cu prejudecăţi după paisprezece luni. Acum, ea va fi liberă să se întoarcă acasă pentru a fi cu familia ei".
 
Meng, care a folosit şi prenumele englezeşti ”Cathy” şi ”Sabrina”, a declarat că este nevinovată şi că luptă împotriva extrădării în Statele Unite din Canada.
 
Ea nu a avut voie să plece din Vancouver, fiind monitorizată 24 de ore din 24, 7 zile pe zi, de o firmă de securitate privată, pe care a plătit-o ca parte a acordului de cauţiune.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările