Elevii de clasa a IX-a din România care au creat drona care salvează pădurile de la incendii devastatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de trei elevi din Constanţa a câştigat medalia de argint la unul dintre cele mai mari evenimente dedicate tinerilor cu proiecte din domeniul mediului înconjurător energiei şi ingineriei. Cei trei au realizat un proiect al unei drone care poate să identifice şi să prezică incendiile de pădure.

„Noi murim încetul cu încetul. În ultimii ani au apărut mai multe probleme...“. Cel care spune acest lucru nu este un om „mare“, ci Paul Paraschiv, un elev din clasa a IX-a.  Vorbeşte despre proiectul său şi al colegilor, o dronă salvatoare.

Paul Paraschiv, Vlad Neagu şi Andreea Ghenea sunt elevi la Liceul Toretic Carmen Sylva din Eforie Sud în clasa a IX-a. Încă de la această vârstă, cei trei au planuri uriaşe. Proiectul lor de dronă a câştigat medalia de argint la i-Sweeep, un fel de Olimpiadă internaţională pentru energie şi mediu.

Cei trei elevi au construit FireDrone, o dronă cu senzori şi camere termice, care poate fi folosit în zonele unde se produc incendii de pădure. Aceasta le poate identifica şi prezice, cu ajutorul temperaturii exterioare.

La i-Sweeep cei trei au fost pe locul 9 din 427 de proiecte, după un proces de selecţie care a început în România.

image

Ce face FireDrone?

Totul a început, de fapt, de la FireBot, un robot care avea aceleaşi funcţii. Curând, însă, cei trei elevi şi-au dat seama că au o problemă - robotul se blochează pe teren accidentat.

„Am construit o dronă capabilă să detecteze zonele în care se va dezvolta un incendiu. Drona zboară deasupra pădurii şi ne anunţă în ce loc va începe incendiul şi în ce parte se va extinde“, explică Paul Paraschiv, un elev în clasa a IX-a.

image

Drona celor de la FireDrone are mai mulţi senzori şi trei procesoare. În primul rând, drona e dotată cu un Raspberry Pi care se ocupă cu fluxul video, asigurat de o cameră obişnuită şi de una termică. „Camera termo ne anunţă în care parte este pădurea mai fierbinte. Ştiind asta, putem trimite drona acolo“, a spus Paraschiv.

Pe lângă Raspberry Pi, FireDrone are şi un procesor care identifică diferite stagii ale incendiului, pe baza a trei alarme. În primă fază, drona trimite semnale dacă umiditatea este scăzută, apoi când temperatura este relativ ridicată şi a treia alarmă se declanşează când identifică flamă sau fum.

image

Drona a fost construită de la zero, pentru a reduce costurile, iar programarea a fost făcută de elevi, împreună cu profesorul lor, Florin Şerbu. În momentul de faţă, drona ar costa 900 de dolari (3.700 de lei), un preţ accesibil pentru a evita incendiile de vegetaţie.

Chiar dacă la noi în ţară acestea nu sunt foarte răspândite, în unele zone din Australia, fiecare vară înseamnă şi un incendiu care durează foarte mult timp. Elicopterele şi avioanele nu pot ajunge în zonă rapid, dar o dronă poate studia ce se întâmplă şi poate fi fi folosită chiar pentru a ghida oamenii în afara oricărui pericol.  Autonomia FireDrone e de 15 minute, dar se îmbunătăţeşte treptat. „Îţi trebuie 5-10 drone într-o pădure ca să-şi facă treaba eficient“, spune Paul.

Drumul către Houston şi dincolo de el

i-Sweeep e o competiţie care se desfăşoară anual la Houston, Texas. Pentru a ajunge aici, elevii au participat iniţial la un concurs naţional unde au luat premiul întâi, acest lucru asigurându-le şi posibilitatea de a dezvolta şi alte lucruri.

Proiectul lor a fost selectat de către juriul Concursului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie RoSEF, dar şi de juriul internaţional de la Houston.  Pentru a ajunge acolo, elevii au apelat la sponsori privaţi, dar au primit şi ajutorul primăriilor din Eforie şi Costineşti.

image

Paul, Andreea şi Vlad au făcut proiectul în afara orelor, iar cunoştinţele de programare le-au acumulat tot prin studiu individual. De exemplu, Paul a învăţat să programeze abia în clasa a 7-a, la şcoală, după care a început să fie interesat de plăci pentru programatori, cum ar fi Raspberry Pi, prin care poţi să conectezi obiecte şi să faci roboţi interesanţi.

În viitor, Paul vrea să termine proiectul şi să-l aducă la un nivel funcţional, care să poată fi vândut. Chiar dacă a pornit ca un proiect la şcoală, drona ar putea fi chiar comercializată. Iar în viitor, el doreşte să creeze propriile sale proiecte din domeniul roboticii.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite