FOTO Cum arată cele mai puternice supercomputere din lume. China îl are pe cel mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China este noua vedetă a supercomputerelor, depăşind SUA. Totuşi, nu trebuie uitate celelalte supercomputere care au condus, la vremea lor, lumea petaflopilor şi milioanelor de calcule executate la secundă. Aceste sunt cele mai rapide 10 supercomputere din lume.

Supercomputerul din China se numeşte Tianhe-2 şi tocmai a primit titlul de cel mai rapid din lume, depăşind rivalul Titan din SUA, cu o viteză aproape dublă faţă de vechiul record. Tianhe-2 se află la Universitatea Natională pentru Tehnologie de Apărare din China şi este uriaş. 

Are 32.000 de procesoare Xeon şi 3,12 milioane de nuclee de procesoare, care sunt conectate între ele. Are 1 petabyte de memorie, de 12.500 de ori mai mult decât un calculator obişnuit şi rulează Linux. Toate acestea vin cu un consum de energie uriaş, de 17,8 megawaţi.

Cu acest supercomputer, China a revenit în top la trei ani distanţă faţă de vechiul succes. „Apariţia surprinzătoare a Tianhe-2, cu doi înainte faţă de termenul preconizat, marchează revenirea Chinei pe locul I, loc ocupat şi în noiembrie 2010, pe vremea lui Tianhe-1A“, se arată în comunicatul despre cele mai rapide 500 de supercomputere din lume.

Din tot acest top, Europa este pe locul doi, are 112 astfel de supercomputere, Germania fiind una dintre cele mai active ţări. SUA are 252 de supercomputere, multe fiind folosite de marile universităţi tehnologice. Japonia are doar 30 astfel de unelte şi China mai vine cu 66. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Află mai multe despre cele mai bune 10 supercomputere:

VIDEO China are cel mai rapid supercomputer din lume, de două ori mai rapid decât Titan, concurentul din SUA 

Primul supercomputer care a reuşit să realizeze un milion de miliarde de calcule pe secundă a fost scos din uz după cinci ani

Ce reprezintă supercomputerul care gândeşte ca un om, proiectul de peste un miliard de euro al Comisiei Europene?

Un computer vechi de 60 de ani a fost restaurat, iar acum funcţionează normal

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite