Gadgeturile şi inovaţiile la care au recurs spionii din secolul al XX-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Minox era una dintre cele mai folosite camere foto la mijlocul secolului trecut.
Camera Minox era una dintre cele mai folosite camere foto la mijlocul secolului trecut.

Spionajul a fost mereu un subiect fascinant pentru foarte mulţi oameni, fie ei tineri sau bătrâni. Cum arată însă unele dintre cele mai folosite gadgeturi care au trecut cu siguranţă prin mâinile spionilor? Poate nu chiar ale lui James Bond, dar ale celor obişnuiţi, cei rămaşi anonimi.

Colegii de la „Ştiinţă şi tehnică“ au o listă cu gadgeturi şi poveşti din lumea spionajului, de la porumbeii fotografi la cum obişnuiau mai vechii spioni să-şi asculte rivalii. Mai jos redăm trei dintre acestea, mai multe sunt pe site-ul lor.

Banda magnetică îţi lua gâtul - în anii ’30, Guglielmo Marconi a creat un sistem de înregistrare audio magnetică pe bandă magnetică. Da, dar nu era vorba de banda din material plastic, ci de una de oţel, acelaşi oţel folosit pentru producţia de lame de ras! Bineînţeles că tehnologia era mai eficientă, dar şi extraordinar de periculoasă. Rolele cu bandă aveau diametrul de 1 m şi se întâmpla destul de des ca folia de oţel să cedeze din cauza vitezelor mari de derulare, iar când se întâmpla treaba asta, nu era bine să fii pe-aproape.

Porumbeii fotografi - în 1907, farmacistul german Julius Neubronner a inventat o tehnică de fotografiere din aer cu ajutorul porumbeilor. El folosea iniţial porumbeii călători pentru a trimite rapid medicamente, dar a descoperit că zburătoarele puteau căra foarte uşor o fotocameră miniaturală cu care să poată face automat fotografii din înaltul cerului. Patentul germanului a fost iniţial respins, dar acceptat un an mai târziu, după ce a pus la dosar şi câteva poze extrem de spectaculoase, făcute de porumbeii săi.

Ochelarii video - Oricine îşi poate cumpăra astăzi nişte ochelari mai… speciali, care să înregistreze totul în jur, din perspectiva privitorului. Încercările de a crea astfel de camere video pentru spionaj nu datează de astăzi, ci îşi găsesc rădăcinile din vremea Războiului Rece. Totuşi, abia odată cu apariţia primilor senzori de imagine CMOS APS (active pixel sensor) putem vorbi de o miniaturizare eficientă a echipamentelor video de înregistrare.

Acestea fiind scrise, să fie Google Glass viitorul gadget care intră în istoria aparatelor de spionaj? Până atunci, pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“ găseşti toate celelalte lucruri spuse despre spioni şi lumea lor.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre spionaj:

FOTO Cum arată Minox Riga, camera foto revoluţionară a spionilor germani din cel de-Al Doilea Război Mondial

Cât de (i)legal este să foloseşti aparate de bruiaj şi la ce riscuri te expui dacă vinzi astfel de dispozitive

Anchetă demarată la Paris împotriva programului PRISM

Serviciile secrete americane i-au spionat pe preşedinţii Mexicului şi Braziliei

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite