Gadget

articolul anterior articolul urmator

Gerhard Steidl a câştigat premiul Outstanding Contribution to Photography la Sony World Photography Awards 2020

0
23 Jan 2020 15:04:52
Autor: Andrei Brînduşescu

Este pentru prima dată în istoria competiţiei când această distincţie este acordată unei persoane care nu este fotograf profesionist.

Editorul şi publicistul Gerhard Steidl este câştigătorul premiului Outstanding Contribution to Photography 2020, din cadrul Sony World Photography Awards.

Steidl va fi premiat în cadrul ceremoniei care va avea loc la Londra pe 16 aprilie pentru toată munca depusă în colaborare cu fotografii din toată lumea şi pentru impactul major pe care l-a avut în ceea ce priveşte publicarea albumelor şi lucrărilor lor.

Înfiinţată în 1968, editura lui Steidl şi-a lansat propriul program de publicare de albume foto în 1996 şi, în doar câţiva ani, a evoluat către ceea ce este şi astăzi: un brand puternic ce oferă cea mai extinsă selecţie de fotografie contemporană, la nivel mondial.

Publicaţiile sale cuprind întreaga istorie a fotografiei, de la precursorii acestei arte şi până la fotografi de top din zilele noastre, reprezentând spectre diverse ale expresiei fotografice – de la artă şi modă, la fotografie documentară şi urbană.

ONE LOVE, ONE BOOK: STEIDL BOOK CULTURE. THE PHOTOBOOK AS MULTIPLE

Pentru a celebra realizările sale, în cadrul expoziţiei Sony World Photography Awards 2020 de la Londra, găzduită de celebra Somerset House, va fi proiectat un video care surprinde procesul utilizat de Steidl pentru realizarea unui album, dar şi imagini cu 80 dintre cele mai cunoscute publicaţii ale sale.

Numită „One Love, One Book: Steidl Book Culture. The Photobook as Multiple”, iniţiativa pune în valoare opera lui Gerhard Steidl printr-o serie de expuneri multiple, în care mai multe obiecte identice realizate de un artist devin accesibile publicului larg la un preţ avantajos.

 

Dezvoltând mai departe ideea de obiect de artă democratic, Gerhard Steidl a conceput această expoziţie ca un mijloc de comunicare a viziunii şi expertizei sale. Spaţiul de expoziţie va arăta ca un workshop vizual, împărţit în patru secţiuni: Artist, Concept, Design şi Print.

Fiecare obiect expus va fi însoţit de un comentariu amănunţit care are rolul de a le oferi vizitatorilor detalii din cultura dezvoltată de Steidl şi un ghid care arată pas cu pas felul în care se realizează un album foto în stilul său, de la corespondenţa iniţială cu artistul şi deliberările editoriale, până la exemple concrete ale variatelor elemente tehnice, precum fonturi, hârtie şi materiale de compoziţie.

Lucrările principale vor fi The Japanese Box (2001): publicată într-o ediţie Steidl 7L, o colaborare între Karl Lagerfeld şi Gerhard Steidl, această cutie neagră lăcuită dedicată colecţionarilor conţine re-imprimări în facsimil pentru şase publicaţii fotografice din perioada Provoke. O altă publicaţie din ediţia 7L care va fi expusă este Interview: The Crystal Ball of Pop Culture (2004) de Andy Warhol, un facsimil în şapte volume a celor mai bune numere din faimoasa revistă Interview, fondată de Andy Warhol.

În afară de publicaţiile menţionate, Steidl va expune şi o selecţie de fotografii ale unor artişti alături de care a cultivat relaţii solide, de lungă durată, inclusiv imagini în exclusivitate realizate de autorul câştigător al Premiului Nobel, Orhan Pamuk, ce vor fi incluse în noul său volum fotografic numit Orange. Cartea cuprinde imagini de pe străzile şi aleile neglijate ale Instanbulului, toate inundate de lumina portocalie şi caldă a vechilor felinare, care încep să dispară din oraş, în favoarea iluminatului modern caracterizat de lumina albă.

Alături de fotografiile lui Pamuk, vor fi expuse şi imagini din cartea regizorului spaniol Carlos Saura Vanished Spain (2016), realizate în timpul călătoriei lui Saura prin Andaluzia şi Spania centrală în anii 1950. Această colecţie spectaculoasă de piesaje, coride şi felii de viaţă autentice urmăreşte să contrazică imaginea propagandistă a regimului Franco şi să arate adevărata Spanie. De asemenea, expoziţia va include şi câteva fotografii în gelatină cu particule de argint realizate de Ed Ruscha pentru cartea On the Road (2009), în care romanul clasic al lui Jack Kerouac este însoţit de ilustraţii alb-negru pe care Ruscha fie le-a realizat el însuşi, fie le-a obţinut din partea altor artişti fotografici, fie le-a selectat în aşa fel încât să surprindă îndeaproape detaliile şi sentimentele descrise de autor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările