Huawei Freebuds 4, căşti mid-range elegante cu ANC [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Huawei Freebuds 4. FOTO Adrian Pogîngeanu
Huawei Freebuds 4. FOTO Adrian Pogîngeanu

Huawei a lansat de curând o nouă pereche de căşti TWS, FreeBuds 4, care oferă anulare activă a zgomotului (ANC), comenzi tactile şi Bluetooth 5.2 la un preţ rezonabil.

FreeBuds 4 sunt cele mai noi căşti fără fir ale Huawei şi nu trebuie confundate cu modelul mai ieftin lansat în primăvară, FreeBuds 4i.

Spre deosebire de FreeBuds 3, modelul echivalent de anul trecut, cele din 2021 au o baterie mai care rezistă mai mult şi o formă puţin mai compactă. 

Am primit la test modelul gri, Silver Frost cum l-a denumit Huawei. Carcasa rotundă e mică şi aderentă, nu alunecă din mână şi pare că ascunde o bijuterie. 

Cutia se deschide pe partea opusă celei pe care se află numele companiei şi înauntru se află căştile cu finisaj lucios, care ies destul de uşor. De altfel dacă te uiţi cu atenţie la imaginea din deschidere, dreptunghiul mic, de deasupra Huawei e chiar balamaua.

Huawei Freebuds 4 cutie FOTO Adrian Pogîngeanu

Pe partea dreaptă a cutiei, fără a ieşi foarte mult în evidenţă se află butonul de împerechere (pairing).

Căştile în sine seamănă destul de mult ca aspect cu Apple AirPods 2, designul nu este identic, dar e greu să nu observi. Să vorbim puţin de dimensiuni şi greutate:

- fiecare cască are în mm H 41.4 x W 16.8 x D 18.5 mm şi cântăreşte circa 4.1 g

- cutia are un diametru de 58 mm, o grosime de 21,2 mm şi cântăreşte fără căşti circa 38 de grame.

Cutia şi căştile sunt simple, ergonomice, elegante, în măsura în care putem vorbi de eleganţă în tehnologie.

Căştile au open-fit ANC, ceea ce înseamnă că nu izolează fizic canalul urechii, ci obţin efectul ANC prin microfoane ghidate de AI. Contracarează sunetul exterior emiţând propriul sunet şi asta se îmbunătăţeşte pe parcursul folosirii datorită AI. Adică softul cu inteligenţă artificală învaţă să blocheze mai eficient pe măsură ce învaţă zgomotele din mediul în care foloseşti căştile.

Huawei Freebuds 4 casti FOTO Adrian Pogîngeanu

FreeBuds 4 se pot connecta la două dispozitive în acelaşi timp (dual device connection), spre exemplu, la laptop şi smartphone. Dacă în timp ce asculţi muzică pe laptop primeşti un apel pe smartphone îl preia automat, dându-i prioritate. 

În colaj captură din setări, o actualizare de soft a căştilor şi cum arată conectarea automată la a doua utlizare cu acelaşi dispozitiv. 

Huawei Freebuds 4 capturi conectare si update

O deosebire destul de importantă faţă de FreeBuds 4i este că pentru meniul complet, pe Android cel puţin ai nevoie de aplicaţia AI Life. La modelul anterior făceai totul din setări. Capturi din AI Life, echivalentul aplicaţiei SmartThings de la Samsung, un hub pentru casă şi obiectele conectate.

Huawei Freebuds 4 capturi AI Life

Ai nevoie de aplicaţie doar pentru conectare, în rest poţi folosi gesturile pentru interacţiunea cu căştile. Gesturile, aşa cum te ghidează aplicaţia AI Life se realizează apăsând pe ”piciorul” căştilor:

- atingere rapidă de 2 ori consecutiv (double tap) -  play / pause sau răspunde la apel

- apăsare cu menţinere şi coborâre în jos scade volumul, în sus creşte;

- apăsare lungă activează şi dezactivează ANC sau repinge un apel.

Căştile răspund bine la aceste comenzi, o dată ce le înveţi.

Huawei Freebuds 4 capturi comenzi gesturi

Cât de bine stau în urechi? 

Destul de greu de apreciat. Din experienţa mea stau bine cât timp eşti la birou sau mergi. În cazul unei activităţi sportive, am sărit coarda cu ele ascultând muzică, cea stângă cade la 30 de secunde. De ce spun că e greu de apreciat, pentru că depinde de urechea fiecărui utilizator, de forma acesteia.  

Partea bună este că atunci când o cască cade se opreşte sunetul / muzica din smartphone, deci e imposibil să nu observi şi să o pierzi. Dacă tot am vorbit de mişcare să amintim şi că au rating IPX4, rezistenţă la stropire şi praf. 

Le-am folosit aproximativ o săptămână, acasă, pe stradă, în metrou şi le-am conectat cu Huawei P40 Pro, iPad şi un computer cu Windows.

Volumul nu e cel mai puternic dar e suficient, pare limitat intenţionat pentru ca la maximum să nu deformeze sunetul. Şi reuşeşte. Basul e puternic şi înaltele sunt redate fidel, deşi sunt mici deformări uneori. În ansamblu sunetul e corect, echilibrat şi calitatea este potenţată de gamă de frecvenţe de până la 40 kHz. Pentru nişte căşti cu drivere de 14,3 mm fac treabă bună. Mi-a făcut plăcere să ascult muzică şi să mă joc cu ele. Apropo de gaming, dacă te interesează sunetul paşilor - se aude bine.

ANC ul (filtrarea activă a sunetului exterior) e bun, dar nu perfect, adică nu blochează sunetele puternice, iar faptul că nu blochează şi pasiv sunetul exterior e un dezavantaj. Poate dacă le-aş fi folosit mai mult timp, AI ar fi avut timp să-mi înveţe rutina şi să blocheze sunetul ambiant mai eficient. În casă, la birou sau pe stradă face treabă bună, dar la un zgomot cum e produs în metrou nu prea.

Huawei Freebuds 4 ce contine cutia

Autonomie. Au venit cu carcasa încărcată pe la 60% şi căştile 100%. Huawei spune că poţi asculta 4 ore de muzică cu ANC dezactivat şi 2.5 ore cu el activat. M-au ţinut vreo 3 zile de teste, peste 2 ore zi mixt, cu  ANC şi fără. Încărcarea completă se face cam într-o oră la căşti + carcasă, dacă vrei doar căştile în 20-30 minute sunt gata. 

Huawei FreeBuds 4 vin într-un pachet care conţine cutia de încărcare cu căştile, fir de încărcare USB-C, ghid de utilizare şi garanţie.

La momentul acestui review, Huawei FreeBuds 4 costă 599 de lei. Pentru o pereche de căşti TWS (true wireless) cu ANC şi multe alte opţiuni, cu un design mai degrabă spre premium decât mid-range cred că îşi merită banii. 

Dacă vrei să le înţelegi mai bine valoarea, sfatul meu e să le compari cu alte căşti TWS din acelaşi segment de preţ.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite