Industriilor care pot dezvolta oraşele României le lipsesc angajaţii pregătiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile autonome ale Google sunt o îmbinare între software şi industria automotivă.
Maşinile autonome ale Google sunt o îmbinare între software şi industria automotivă.

Cele mai multe noi afaceri în tehnologie, şi unele dintre cele mai mari, sunt bazate pe software. Totodată, Google şi Tesla ne arată şi că maşinile devin „gadgeturi“, dar pentru astfel de industrii România nu e pregătită.

Studiul actual a fost derulat pentru oraşul Timişoara, care se confruntă cu un deficit foarte mare de forţă de muncă, în special în domeniile software şi automotive. Câteva dintre cauze sunt numărul scăzut de absolvenţi pe piaţa locală, reticenţa potenţialilor angajaţi de a se reloca din alte oraşe sau nivelul ridicat de migrare în ţările vecine, specific oraşelor din vestul ţării, conform Smartree, companie specializată pe piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane, într-un comunicat remis „Adevărul“.

Fie că este vorba de specialişti, angajaţi middle-level sau chiar cei entry-level, deficitul forţei de muncă în Timişoara poate constitui o problemă pentru angajatorii cu planuri mari în România, aceştia fiind puşi în situaţia de a face eforturi suplimentare pentru atragerea candidaţilor din alte oraşe. O soluţie pentru această problemă ar fi atragerea forţei de muncă din zona de est a ţării, unde nivelul de trai este mult mai scăzut decât în vest, iar şansa de a găsi un loc de muncă, în special în anumite comune, este aproape nulă.

Revenirea la navetă

În Silicon Valley, marele teritoriu al startup-urilor, naveta este o modalitate aleasă de mulţi angajaţi. În România, aceasta a mai dispărut după munca în uzinele comuniste. Totuşi, încă există posibilitatea ca angajaţii de care au nevoie marii angajatori din IT şi automotive să nu se relocheze, ci să facă naveta, venind zilnic din oraşele apropiate, precum Arad sau Oradea.

În oricare dintre situaţii, pentru a putea atrage angajaţi din alte judeţe, companiile ar trebui să ofere diverse beneficii, care să îi ajute pe candidaţi să ia decizia relocării mai uşor şi să fie convinşi că fac alegerea potrivită. Angajatorii trebuie să asigure cazarea şi cheltuielile de transport în cazul recrutărilor care presupun relocarea angajaţilor care lucrează în unităţi de producţie. În plus, ideal ar fi ca aceştia să poată fi relocaţi împreună cu familiile lor, iar soţul sau soţia să aibă şansa de a primi un loc de muncă în aceeaşi companie.

În cazul specialiştilor, angajatorii trebuie să demonstreze că încurajează schimbul de experienţă şi că oferă oportunităţi reale de dezvoltare profesională, în sensul schimbării mediului organizaţional, o nevoie pe care seniorii o resimt adesea într-un anumit punct pe parcursul cariererei lor.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite