Intel Haswell - a patra generaţie aduce performanţe mai bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu noile procesoare Intel de a patra generaţie, numite Haswell, producătorul de cipuri s-a concentrat pe creşterea performanţelor, fără costul unei autonomii mai mici.

În plus, Intel se bazează şi pe noi tehnologii de securitate şi performanţe pentru toate tipurile de calculatoare şi utilizatori. 

Device-uri pe care sunt procesoarele Intel de a 4-a generaţie

E greu de spus unde nu sunt, pentru că Intel a dotat foarte mulţi producători şi foarte multe variaţiuni ale calculatoarelor cu procesaorele Haswell. În primul rând, laptopurile şi ultrabook-urile au procesoare de acest fel. 

Ultrabook-ul nu mai este doar un laptop subţire şi nici nu mai ţine cu adevărat cont dacă e Windows sau Mac. Ultrabook-ul e un dispozitiv care poate fi subţire, poate fi touchscreen, i se poate modifica aspectul şi poate deveni tabletă. Hibridele sunt din ce în ce mai complexe. 

Alte produse care sunt făcute şi gândite pentru profesionişti sunt calculatoarele All-In-One, acestea sunt monitoare ce au toate componentele unui computer desktop, la care trebuie să mai adăugăm un mouse şi o tastatură. Ele au ecrane uriaşe, caracteristici grafice foarte bune şi sunt folosite de către arhitecţi sau programatori. Numai dacă ne gândim la HP Envy Rove 20 sau Lenovo Flex 20, putem să spunem că ele sunt ca nişte tablete uriaşe la care conectăm tastaturi şi mauşi. 

Grafica, de două ori mai bună faţă de a treia generaţie

Intel a folosit la produsele sale din a patra generaţie sistemul numit Iris, construit direct în procesoare, care dublează performanţele teoretice ale laptopurilor în momentul când suntem într-un joc. 

Principalele jocuri pe care a fost testată grafică procesoarelor, pornind de la Intel Core i5 sunt Grid 2 şi StarCraft II: Heart of the Swarm. 

În afară de cei care vor o grafică impresionantă la jocuri (iar aceştia ar trebui să se ducă spre procesoarele Intel Core i7), avantajaţi de noile procesoare sunt şi cei care editează videoclipuri, care vor o randare rapidă, o putere de calcul mare. De asemenea, procesoarele permit anexarea unui display 4K sau a trei monitoare legate pentru prezentări interesante. 

Performanţe crescute

Dacă i3 este procesorul pentru cei care nu vor să cheltuiască foarte mult pe un calculator, dar care le permite performanţe decente, de la Intel Core i5 încolo performanţele sunt pentru profesionişti şi cei care aşteaptă mai mult de la un laptop. 

În primul rând, Haswell e sinonim cu autonomia, lucru pe care-l aşteptau foarte mulţi oameni de la laptopuri. Teoretic, un ultrabook ar trebui să ajungă la 10-11 ore de autonomie. Practic, din testele Tech Adevărul, vă puteţi aştepta la 6-7 ore de autonomie. Nu sunteţi mulţumiţi? Ei bine, asta ar însemna cam o zi de muncă fără a vă conecta la o priză. Intel vorbeşte despre traversarea Atlanticului cu o singură încărcare. Noi vă zicem că aţi putea sta la cafenea de dimineaţă până după-amiază, fiind un freelancer de succes, fără să profitaţi de prizele din interior. 

Un avantaj al procesoarelor Intel, coroborat cu un SSD  e pornirea foarte rapidă, atât atunci când laptopul este oprit, dar şi când iese din stand-by. Laptopul se deschide teoretic în 3 secunde, din testele Tech Adevărul 10 secunde este durata medie, dar asta înseamnă că după 10 secunde începeţi să şi lucraţi. 

Haswell a reuşit să aducă performanţe de patru ori mai rapide. Deşi cifra este doar teoretică, diferenţa se simte în folosirea de zi cu zi a laptopurilor. Pentru că atunci când un om are deschis un browser cu 20 de tab-uri, Microsoft Office deschis cu Word, Excel şi poate un PowerPoint şi mai ascultă şi muzică, ai nevoie de rezistenţă. Iar aici intervine Haswell, căci rezistă mai mult la … forjare. 

Laptopurile cu procesoare Intel au recunoaştere vocală, touchscreen, autentificare cu ajutorul feţei, dar se pot conecta şi la ecrane Wireless. 

Securitate

De asemenea, Intel a adăugat noi straturi de securitate procesoarelor sale. Practic, de ce avem nevoie de ele? Cu ajutorul Intel Identity Protection Technology (IPT) site-urile pe care ne autentificăm vom şti că suntem noi. Practic, dispozitivul nostru e conectat la conturile de internet banking, cumpărături online şi reţele sociale. Cine va dori să se autentifice pe alte dispozitive, va întâmpina probleme. Dacă un hoţ descoperă parola şi numele nostru de utilizator, nu ne va putea accesa contul decât de pe calculator. Aşadar, nu vă lăsaţi laptopul furat. 

Printre laptopurile cu această tehnologie integrată sunt HP Envy Touchsmart 15 sau 17 inci, Sony Vaio 11 Ultrabook, Toshiba Satellite E45T, Acer Aspire S7 sau HP Envy Touchsmart 14T. 
 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/intel" target="_blank">View the story "Intel" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite