Kaspersky lansează un inel cu amprentă artificială, pentru păstrarea în siguranţă a datelor biometrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaspersky a făcut echipă cu un designer de accesorii 3D din Stockholm şi au creat împreună un inel unic, care serveşte drept extensie a identităţii digitale a unei persoane, fiind proiectat pentru a păstra în siguranţă datele biometrice unice ale utilizatorilor.

În prezent, corpurile noastre devin cheia autentificării digitale, înlocuind PIN-urile şi parolele. Având în vedere că multe servicii sunt digitale şi automatizate, datele noastre biometrice unice devin un element esenţial în deblocarea acestor servicii – vă utilizaţi deja amprenta sau faţa pentru a vă debloca telefonul, pentru a face plăţi sau chiar pentru a intra în casă sau la birou.

Dacă datele biometrice sunt compromise, fie că este vorba de o amprentă, de faţă sau de iris, odată pierdute, acestea rămân pierdute pentru totdeauna şi nu pot fi resetate, aşa cum se întâmplă în cazul parolelor compromise.

Din păcate, aceasta nu mai este doar o problemă teoretică. În 2015, atacul cibernetic de la Office of Personnel Management (OPM) din SUA a determinat furtul a 5,6 milioane de amprente. Mai recent, amprentele a peste un milion de oameni au fost descoperite într-o bază de date accesibilă publicului, folosită de poliţia metropolitană britanică, de contractorii din domeniul apărării şi de bănci.

Acesta este doar unul dintre multele exemple în care cercetătorii au demonstrat, la nivel conceptual, posibilitatea de furt al amprentelor umane cu ajutorul camerelor digitale şi al altor instrumente disponibile pe scară largă.

Soluţia propusă de Kaspersky - inelul cu amprentă artificială

Kaspersky s-a asociat cu designerul de accesorii 3D, Benjamin Wayne şi agenţia de creaţie Archetype pentru a crea o bijuterie unică – un inel special care are un model de amprentă artificială ce poate fi folosită pentru autentificare.

Inelul este doar una dintre soluţiile posibile pentru protejarea datelor biometrice într-un mediu în care nu există 100% garanţie a faptului că datele biometrice reale vor fi stocate de către terţi în mod responsabil. Cu acest tip de accesoriu, oamenii îşi pot debloca telefonul şi pot utiliza alte sisteme care necesită autentificarea prin intermediul unei amprente digitale, fără a-şi face griji că datele lor biometrice vor fi furate.

Spre deosebire de o amprentă reală, amprenta artificială poate fi modificată şi resetată. În cazul în care vă sunt furate datele biometrice în urma unui atac, inelul poate fi înlocuit cu un nou model artificial – iar datele personale unice vor fi în siguranţă.

“Prin îmbinarea elementelor de artă şi tehnologie, inelul face ca persoana care îl poartă să iasă în evidenţă”, spune Benjamin Wayne, designerul de accesorii 3D care a creat inelul. „Este o abordare diferită a modului în care purtăm bijuterii - mult mai practică. Nu numai că este vorba de un obiect frumos, dar a fost conceput cu scopul de a ajuta la rezolvarea unei probleme destul de grave în viaţa modernă de astăzi. Ne ajută să ne păstrăm unicitatea într-o lume în care totul ar putea fi, altfel, copiat.”

Kaspersky consideră că peisajul actual al securităţii cibernetice necesită o abordare drastic diferită – o tranziţie de la „securitate cibernetică” la „imunitate cibernetică”, unde sistemele sunt proiectate şi construite pentru a fi sigure şi nu ar trebui să necesite soluţii de securitate incluse ulterior. Acesta este viitorul către care tinde compania, prin dezvoltarea Kaspersky Secure OS, care a fost conceput pentru a face tehnologiile imune cibernetic.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite