Lupta productivităţii: Evernote, programul care te face să uiţi de Microsoft Office sau Google Docs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evernote este o aplicaţie foarte folositoare pentru mai multe platforme
Evernote este o aplicaţie foarte folositoare pentru mai multe platforme

Google a lansat săptămâna trecută serviciul Keep, care se doreşte un rival pentru Evernote în categoria programelor pentru notiţe care lucrează în Cloud şi pe care le puteţi transforma pe mai multe device-uri.

adevarul.ro porneşte un miniserial pentru a vă ajuta să vă îmbunătăţiti productivitatea online şi nu numai. Uneltele pe care le avem la dispoziţie pe internet pot să ne ajute să ne facem viaţa mai uşoară, iar stocarea în Cloud, nu pe calculator, poate să ne transforme în cetăţeni digitali cu adevărat. Aşadar, de astăzi până joi vă vom prezenta fiecare un serviciu de notiţe. Eu voi scrie astăzi despre Evernote, pe care-l folosesc în mod constant, Răzvan Băltăreţu despre Google Keep, iar Octavian Palade despre One Note de la Microsoft.

De ce Evernote?

Am redescoperit Evernote acum două săptămâni în momentul când am citit un articol pe Gizmodo, despre cum Evernote a fost folosit greşit. Lansat pentru prima oară în 2008, serviciul a ajuns la 11 milioane de utilizatori în 2011. Avantajul Evernote este faptul că, deşi este un serviciu individual şi nu aparţine unei mari companii, oferă o suită de programe care te pot ajuta să înlocuieşti toate programele instalate în calculator.

Aplicaţia de bază, cea de notiţe este mult mai mult decât îi spune numele. Pentru că de fapt e un mic editor de text, cu funcţii asemănătoare Google Docs, dar cu avantajul de a putea organiza mult mai bine ceea ce scriem. Ca să vă daţi seama cât de mult folosesc Evernote, toate articolele sunt scrise şi salvate mai întâi în această aplicaţie.

Programul de pe calculator poate fi instalat şi pe Windows, dar şi pe Mac. Putem să organizăm informaţiile în dosare, în funcţie de scopul şi tema notelor. Fiecare are un titlu, putem să setăm o localizare, dar putem pune şi taguri, iar această ultimă setare este foarte bună pentru organizarea şi găsirea de informaţii, mai ales în momentul când strângem foarte multe notiţe.

Funcţii suplimentare pentru notiţe

Evernote poate lua notiţe scrise, sub forma unui document de sine stătător, notiţe scrise, pentru ecranele tactile, dar şi notiţe prin Webcam sau microfon. Acestea din urmă sunt recomandate pentru momentele când suntem pe drum şi avem nevoie de a ne nota un gând rapid. Putem scoate smartphone-ul şi să facem acest lucru.

Evernote este disponibil atât pentru desktop, dar şi ca aplicaţie pentru Google Chrome, fără să fie nevoie să instalăm ceva în calculator. Pe platformele mobile, funcţionează pe Windows 8, pe Android sau pe iOS, atât cu iPhone, cât şi cu iPad sau iPod Touch.

Sincronizarea dintre notiţe se realizează automat, la o perioadă pe care o stabilim din setări. De asemenea, ea poate fi manuală, atunci când simţim nevoia să ne asigurăm. Salvarea notiţelor se face, în schimb, automat.

Acestea pot fi trimise prin e-mail către alţi utilizatori, sub forma unui text din corpul mesajului, prin Facebook, Twitter sau LinkedIn.

La ce puteţi folosi Evernote?

Personal, folosesc Evernote atât pentru a-mi scrie articolele, după câteva experienţe eşuate cu Microsoft Office Web App, aplicaţia de tip Google Docs de la Micosoft. Atunci, am reuşit să-mi pierd mai multe documente nesalvate, bazându-mă pe prezumţie falsă: ce e în Cloud ar trebui salvat automat. Dar la mai puteţi utiliza Evernote?

  • Liste de cumpărături: scrieţi listele de cumpărături acasă şi le aveţi direct pe smartphone. Ele pot fi actualizate în timp real.
  • Organizarea documentelor pentru o lucrare de facultate sau lucru: dosarele sunt aşezate foarte bine, iar în interiorul unei notiţe din Evernote puteţi salva atât text, cât şi imagini sau capturi de ecran prin intermediul Web Clippter, disponibil pe site-ul oficial.
  • Salvaţi-vă mail-urile din Outlook. Pentru cei care folosesc acest serviciu la muncă, Evernote oferă un Widget care se instalează automat în Outlook pentru Desktop şi vă puteţi salva conţinutul într-o notiţă.
  • Înlocuiţi Google Drive. Evernote îmi place tocmai pentru că e ceea ce se numeşte "cross platform", adică este disponibil pentru foarte multe platforme.
  • Orice notiţă doriţi să vă luaţi, treceţi în Evernote. Sunteţi pe drum, vorbiţi cu telefonul. Vreţi să postaţi pe YouTube? Faceţi o notiţă video.
  • Înlocuiţi orice mail aveţi cu Evernote. O aplicaţie pentru a le uni pe toate. Puteţi să scrieţi direct de aici. Nu puteţi primi, acesta e marele păcat.
  • Vă puteţi trimite notiţe sau documente create pe calculatoare care nu au Evernote cu ajutorul adresei de mail alocate dumneavoastră. 

Puteţi vedea cum arată Evernote pe Windows Phone dând click pe această galerie foto. 

Mic ghid către Evernote

Mai jos am decis să vă fac un mic ghid de folosire al Evernote. Se adresează celor care nu au mai folosit niciodată acest program, dar şi celor care nu l-au descoperit în totalitate. Nu am pretenţia de a fi exhaustiv, dat fiind că multe lucruri îmi sunt necunoscute şi mie. De asemenea, e un ghid pentru utilizatorul individual.

1. Când deschideţi Evernote, veţi vedea editorul standard. În stânga veţi avea lista de Notebooks, Tags şi fişierele eliminate. În centru este lista de articole scrise, iar în dreapta veţi avea articolul propriu-zis. Acomodarea e uşoară, ca un Word.

image

2. Pentru o nouă notiţă, aveţi în meniu "New Note". Notiţele goale nu se salvează. Orice notiţă în care aţi scris măcar un cuvânt se salvează automat.

image

3. În meniul de sus, Tools - Options vă recomand să vă setaţi scurtături pentru unele lucruri din Evernote. De exemplu, eu deschid o notiţă nouă cu ajutorul butonului "1" din tastatura numerică.

image

4. O notiţă nouă este organizată după cum puteţi vedea mai jos. Tagurile vă ajută să găsiţi subiecte comune mai uşor, autorii pot fi diverşi uneori, dacă folosiţi un cont comun.

image

5. Tot în Tools - Options setaţi modul cum se sincronizează conturile de Evernote. Vă recomand să setaţi un interval rezonabil pentru sincronizare, ca fişierele voastre să ajungă şi pe alte dispozitive pe care aveţi instalat Evernote.

image

6. Contul standard este unul gratuit. Aveţi o limită de 60 de MB pe lună. Dacă nu înregistraţi foarte mult video sau voce, nu veţi avea mari probleme.

image

7. Din meniul Tools - Customize Toolbar, puteţi alege ce aplicaţii să aveţi în bara de sus.

image

8. Din meniul View, selectaţi ce bară să vă mai apară. Vă recomand să selectaţi Show Status Bar, pentru a vedea câte caractere are un document şi ce dimensiune.

image

9. Cu highlight sunt Notebooks, caietele dumneavoastră de lucru, Tagurile, dar şi bara de căutări care vă ajută să vă organizaţi mai bine.

image

10. Bara de Status de jos vă spune câte notiţe există într-un folder, câte caractere are un document. Puteţi selecta fontul ca la orice editor de text.

image

11. În meniul Activity, Evernote vă informează despre ce aţi făcut cu Evernote, ce aplicaţii noi aţi instalat şi vă oferă sfaturi despre folosirea serviciului.

image

12. De la Format - Font puteţi să schimbaţi fontul. Standardul este Tahoma, 10. Oribil după gustul meu.

image

13. În Trunk găsiţi toate aplicaţiile de Google Chrome care pot să fie conectate la Evernote. Aceasta este frumuseţea Evernote, că are un ecosistem destul de dezvoltate şi cu aplicaţii foarte folositoare.

image

14. Puteţi să selectaţi româna ca standard, din Tools - Options - Language.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite