Gadget

articolul anterior articolul urmator

NASA creşte preţurile cu aproape 700%, pentru utilizatorii comerciali ai ISS

2
6 Mar 2021 15:38:21
Autor: Adrian Pogîngeanu
Navă
spaţială cu echipaj Boeing (CST) -100  se
apropie pentru andocare cu Staţia Spaţială Internaţională. FOTO EPA-EFE / NASA
Navă spaţială cu echipaj Boeing (CST) -100  se apropie pentru andocare cu Staţia Spaţială Internaţională. FOTO EPA-EFE / NASA

NASA a crescut brusc, de curând, preţurile pe care le percepe utilizatorilor comerciali ai Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru marfă şi alte resurse, o mişcare care a lăsat unele companii confuze şi frustrate.

NASA a anunţat pe 25 februarie că revizuieşte politica de preţuri de marketing comercial pe care a publicat-o pentru prima dată în iunie 2019. ISS foloseşte o parte mică din resursele staţiei pentru aplicaţii comerciale, dincolo de cercetare şi dezvoltare, şi există o listă de preţuri pentru resurse, cum ar fi încărcătura către şi de la staţie şi timpul echipajului pentru a efectua lucrările.

Într-un anunţ publicat pe site-ul agenţiei, NASA a spus că actualizează lista de preţuri „pentru a reflecta rambursarea integrală a valorii resurselor alocate”. Decizia de a face acest lucru, a spus NASA, s-a bazat pe „discuţii cu părţile interesate şi creşterea actuală a pieţei, în aşteptarea viitoarelor entităţi comerciale capabile să ofere servicii similare”.

Preţurile acestor servicii au crescut semnificativ cu până la 700 %. Costul transportului unui kilogram de marfă până pe staţie, cunoscut sub numele de „masă ascendentă”, a crescut de la 3.000 la 20.000 de dolari. Costul coborârii acelui kilogram înapoi de pe staţie, „masa descendentă”, a crescut de la 6.000 dolari la 40.000 dolari. O oră petrecută pe staţie pentru un membru al echipajului, care costa anterior 17.500 dolari, este acum 130.000 dolari.

Schimbarea bruscă a preţurilor, care a intrat în vigoare imediat, a luat prin surprindere unii utilizatori comerciali ai ISS. 

NASA nu a explicat decizia de a folosi ceea ce numeşte preţul „cu valoare maximă” dincolo de declaraţia sa, iar agenţia nu a răspuns deocamdată la întrebările legate de politica de preţuri. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
6.03.2021, 15:45:38

Ca Mache... daca vrei sa-l vezi pe d-zeu...

+9 (11 voturi)
elfu
6.03.2021, 18:30:13

o abordare total gresita.... in contextul in care privatii detin sau sunt pe cale sa detina sisteme complexe pentru aplicatii orbitale NASA va avea numai de pierdut ... nu va mai sti ce se testeaza pe orbita ...

-9 (9 voturi)
Modifică Setările