Articol publicitar

Nu suntem departe de un MacBook Pro cu procesor ARM

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respectatul analist Ming-Chi Kuo raportează cele mai recente predicţii ale sale despre gama ARM Mac. Apple deja a anunţat în cadrul WWDC că viitorul desktop-urilor şi laptopurilor sale va fi construit pe arhitectura propriilor procesoare. Kuo consideră că primele modele Mac care vor avea procesoare ARM vor fi un MacBook Pro de 13,3 inci şi un iMac cu un design nou.

Ming-Chi Kuo se aşteaptă ca modelele Mac să ofere performanţe mai mari cu 50-100% faţă de procesoarele Intel pe care fanii Apple le pot alege chiar acum pentru laptopurile şi unităţile desktop dorite. Kuo este curajos în ceea ce priveşte rapiditatea cu care Apple va trece la noile procesoare. Conform raportului său, toate noile Mac-uri vor fi echipate cu procesoare Apple începând din 2021. Deja ştim că Apple a promis o trecere ce va dura aproximativ doi ani. Entuziasmul lui Kuo trebuie trecut printr-un filtru obiectiv, mai ales că Mac Pro, cel mai puternic PC creat de Apple va avea cu siguranţă nevoie de o muncă titanică pentru a impresiona.

Bloomberg a raportat anterior că primul produs ARM de la Apple va debuta în 2021, având un procesor cu 12 nuclee. Într-un episod recent al podcastului Happy Hour, Mark Gurman a înaintat o perioadă de lansare de primăvară / vară târzie pentru produs. Aşa cum am observat şi la WWDC, Apple nu a anunţat niciun produs hardware destinat publicului larg. Singurul produs cu noul procesor Apple este un Mac mini care este destinat exclusiv dezvoltatorilor de aplicaţii. Acesta îi va costa pe doritori $500 şi va trebui returnat către Apple după ce vor fi terminat de lucrat cu el

Kuo spune că Apple va renunţa la modelele MacBook Pro Intel de 13,3 inci atunci când noul procesor pe arhitectură ARM va deveni realitate. Privind spre viitor, Kuo se aşteaptă ca un nou model MacBook, cu un nou design să intre în producţie la jumătatea anului următor: acest lucru ar putea fi o reîntoarcere la modelul de 12” care a fost lansat în anul 2015.

Kuo este optimist în ceea ce priveşte perspectivele cererii de piaţă pentru familia MacBook. Trecerea la cipurile Apple ARM va oferi un avantaj competitiv în ceea ce priveşte performanţa şi durata de viaţă a bateriei, iar trecerea treptată la ecranele mini-LED va încuraja cererea suplimentară. Kuo consideră că primul MacBook cu un mini-display LED va fi lansat abia în prima jumătate a anului 2021.

Până la apariţia modelelor cu procesoare ARM, Apple va continua să lanseze produse cu upgrade-uri compatibile cu sistemul Intel. În urmă cu câteva zile, compania americană a adăugat o nouă opţiune grafică pentru cei care îşi doresc un MacBook Pro de 16”.

Noul chip grafic este GPU-ul mobil Radeon Pro 5600M  devine o a treia opţiune pentru laptopul de 16 inci , alături de Radeon 5300M şi 5500M (acesta din urmă vine cu variante de memorie de 4 GB şi 8 GB).

AMD susţine că noul cip este „proiectat pentru a oferi performanţe grafice la nivel desktop” şi este cu siguranţă un salt importantă faţă de deja impresionantul 5500M.

Vestea bună este că, în ciuda performanţelor grafice mult mai ridicate, Apple promite o durată de viaţă a bateriei neschimbată. La fel ca variantele grafice iniţiale pe care clienţii Apple le pot alege, AMD Radeon Pro 5600M solicită 50W din partea bateriei.

În urma primelor teste, s-a descoperit că noul cip se adresează mai degrabă profesioniştilor ce au nevoie de performanţă grafică, nu gamerilor. Până la urmă, nu vezi foarte mulţi gameri alegând un Mac pentru a stabili noi recorduri. Chiar AMD susţine că arhitectura RDNA este mult mai potrivită pentru aplicaţii precum editare video, calibrare a culorilor şi dezvoltarea jocurilor.

Desigur, această nouă opţiune de configurare vine cu un preţ pe măsură. Dacă vrei să treci de la opţiunea de bază (AMD Radeon Pro 5300M), la 5600M, va trebui să cheltuieşti încă 800 dolari. Acest preţ este valabil în Statele Unite. În România, Mac-urile sunt disponibile doar în configuraţiile clasice. Cu toate astea, există magazine care depun eforturi să ofere clienţilor opţiuni de congurare.

Adunând suma iniţială şi preţul cipului grafic, te aşteaptă o factură de cel puţin 3199 dolari. Dacă ai astfel de nevoi, probabil că nu vei fi mulţumit doar de 512 GB de stocare şi de 16 GB RAM, aşa că preţul unui MacBook Pro 16” cu toate aceste opţiuni se va apropia vertiginos de 4000 dolari.

În România, dacă vrei neapărat un astfel de model, cu specificaţiile de mai sus, trebuie să iei în considerare taxele de import şi TVA-ul. Astfel, suma de 4000 de euro nu este greu de imaginat pentru un astfel de laptop.

Cea mai importantă întrebare este următoarea: merită să faci pasul acum şi să îţi iei un MacBook Pro 16” pe arhitectură Intel, cu placa video mai sus menţionată sau mai poţi aştepta un an sau doi pentru ca Apple să lanseze un MacBook Pro cu procesoare proprii.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite