Gadget

articolul anterior articolul urmator

O companie „însufleţeşte“ fotografii vechi, folosind un program cu AI. Poţi  testa şi tu Deep Nostalgia, online

3
2 Mar 2021 09:24:21
Autor: Adrian Pogîngeanu
Am aplicat Deep Nostalgia asupra unei imagini cu sculptorul Constantin Brâncuşi.
Am aplicat Deep Nostalgia asupra unei imagini cu sculptorul Constantin Brâncuşi.

MyHeritage, o companie israeliană care se ocupă cu reconstituirea arborelui genealogic, are un nou instrument care te poate ajuta să îţi aduci istoria familiei la ... viaţă.

Deep Nostalgia este un nou instrument cu inteligenţă artificială, care poate anima fotografii statice ale oamenilor prin adăugarea de efecte simple, cum ar fi zâmbete, mişcări ale capului şi clipit. Poate adăuga mişcare oricărei fotografii vechi şi eşti liber să încerci, atâta timp cât îţi creezi un cont pe MyHeritage.
 
După încărcarea unei fotografii a unei persoane dragi sau una la întâmplare, aceasta este procesată prin AI, care adaugă un set de animaţii bazate pe expresiile faciale ale angajaţilor MyHeritage. Rezultatul - disponibil în 10-20 de secunde - îţi este este prezentat sub forma unui clip video foarte scurt sau a unui gif.

Instrumentul cu AI a fost licenţiat de la compania israeliană D-ID  şi în prezent este capabilă doar să animeze feţele oamenilor. Chiar şi mai multe feţe dintr-o singură fotografie pot fi însufleţite.

Deep Nostalgia s-a viralizat pe Twitter în weekend, cu oameni dornici să-i aducă la viaţă pe cei dragi. Unii, însă, au făcut un pas mai departe şi au încercat-o pe tablouri cu personalităţi sau chiar pe statui ... cu unele rezultate interesante.

O postare a celor de la MyHeritage.

   Şi o postare cu o statuie însufleţită.

 

 

   

Am făcut şi propriul experiment cu Deep Nostalgia, cu portretul de pe Wikipedia al lui Constantin Brâncuşi. În platformă ai două opţiuni, una de colorare şi una de animare a portretului. Întâi am aplicat filtrul de culoare, vezi mai jos comparatia între cadrul original şi imaginea generată de program.

Ulterior am folosit funcţia de animare şi am putut să descarc un video în format MP4, pe care l-am postat în YouTube.

Unii ar spune despre procedeu că e o formă de deep fake, dar mie mi se pare amuzant. Alţii spun că e înfiorător. Tehnic vorbind e departe de a fi perfect, dar să nu uităm că e gratuit. În video, din cauză că fundalul e texturat, se observă că programul nu recunoaşte perfect conturul feţei. Sunt avantajate imaginile fără fundal sau cu un fundal curat. 

Când am făcut testul, serverul era destul de aglomerat şi a durat circa 2 ore până am ajuns în faza în care puteam aplica filtrele. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ionel Marcu
2.03.2021, 09:37:40

Brâncuși era blond?! Pe dracu, barba lui în tinerețe era neagră-neagră!

Xi _ACId
2.03.2021, 13:24:51

si crezi ca este important ? Isus era brunet si carliontat si mic de statura crezi ca i-au oprit pe crestini medievali sa schimbe rasa zeului lor ?

+2 (2 voturi)
SABER RIDER
2.03.2021, 14:52:07

Deci voi abia ati ajuns sa aflati de colorarea unor poze cu ajutorul AI cand exista si metoda de colorare a filmelor "alb-negru" :) Oricum AI -ul are mult de invatat, tocmai mai buna e metoda manuala de colorare (fiindca poti aplica fix culorile care trebuie, fara rateuri ca la AI). Pana si in cel mai banal foto editor gratuit se pot colora si repara pozele daca te pricepi (nu-ti trebuie nici macar Photoshop). Apropo, exista mai multe siteuri de tip Image Colorizer with AI (insa mai toate se bazeaza pe DeOldify).

Modifică Setările