OPPO a publicat o lucrare despre Zero-Power Communication, tehnologie care transformă semnalele radio în energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OPPO Zero-Power Communication.
OPPO Zero-Power Communication.

Institutul de Cercetare OPPO a publicat o lucrare pe tema Zero-Power Communication care analizează poziţionarea tehnologiei fără baterii în contextul unei cereri existente, dar încă neacoperită, pe piaţa IoT, şi posibile scenarii de utilizare în industria comunicaţiilor.

Majoritatea dispozitivelor electronice portabile actuale se bazează pe baterii ca unică sursă de energie. Deşi tehnologia bateriilor a evoluat mult în ultimii ani, ea încă ridică probleme în materie de dimensiuni, costuri de producţie, durată de viaţă, uşurinţă în utilizare şi impact asupra mediului înconjurător. 

Tehnologia Zero-Power Communication elimină necesitatea bateriilor convenţionale prin captarea şi folosirea radiofrecvenţei pentru a genera energie, ceea ce se traduce prin utilizarea de dispozitive compacte, eficiente şi economice. Această tehnologie are un impact benefic cu aplicaţii comerciale în domenii precum depozitare, logistică şi agricultură, dispozitive portabile, case inteligente şi numeroase alte aplicaţii de top pentru consumatori.

Tehnologia pasivă există deja în cadrul tehnologiei de identificare prin radiofrecvenţă, dar ea întâmpină câteva obstacole importante, precum limitarea la distanţe scurte, eficienţa scăzută sau capacitatea redusă. Toate acestea constituie provocări majore atunci când vine vorba despre aplicabilitatea tehnologiei de identificare prin radiofrecvenţă în zone precum reţele de senzori industriali, logistică şi depozitare, case inteligente sau tehnologii portabile de mici dimensiuni.

Spre deosebire de metodele convenţionale, dispozitivele Zero-Power pot capta semnale radio ambientale de la surse precum antenele radio şi TV, staţii celulare şi puncte de acces WiFi şi le pot transforma în surse de energie. Odată recoltată energia din undele radio existente, dispozitivul poate modula semnalele radio ambientale cu propria sa informaţie şi să retransmită ulterior aceste semnale printr-un proces care se numeşte comunicare cu retro-împrăştiere. La designul reţelelor Zero-Power Communication se va avea în vedere coabitarea acestora cu sistemele existente 4G/5G.

Sistemele Zero-Power Communication pot fi dezvoltate într-un cadru care foloseşte comunicaţii celulare, sidelink sau în sistem hibrid. Sistemele Zero-Power Communication celulare sunt potrivite pentru aplicaţii de reţea cu senzori industriali, spre exemplu aplicaţii unde dispozitivele trebuie să funcţioneze în medii cu condiţii extreme, acolo unde numărul de dispozitive dintr-o reţea este foarte mare sau unde costurile de mobilizare sau de mentenanţă ale dispozitivelor convenţionale sunt foarte ridicate.

Abordarea sidelink este mai potrivită pentru comunicaţiile low-cost şi pe distanţe scurte, precum dispozitive portabile sau case inteligente, unde dispozitivele pot fi folosite şi pentru a procesa datele pe care le primesc. O abordare hibridă va permite dezvoltatorilor să identifice şi mai multe aplicaţii ale sistemelor Zero-Power Communications.

OPPO a construit deja primul său sistem Zero-Power Communication şi a demonstrat fezabilitatea conceptului ca o predicţie viabilă asupra viitorului reţelelor de comunicaţii. 

Lucrarea OPPO, despre tehnologia Zero-Power Communication, poate fi accesată aici.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite