Articol publicitar

Optimizarea senzorilor electro-optici pentru securitatea de coastă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senzori

Ameninţarea crescândă a criminalităţii transfrontaliere, a contrabandei, a traficului de persoane şi a răspândirii terorii transnaţionale au făcut din securitatea frontierelor o prioritate ridicată pentru guverne.

Importanţa economică a ariei marine şi a vulnerabilităţii zonei de coastă reprezintă provocări semnificative de securitate, deoarece securizarea unei frontiere maritime necesită investiţii la scară largă pentru observare, supraveghere şi răspuns acţionabil împotriva acelor ameninţări, folosind comanda şi controlul. O casă israeliană de top pentru sisteme electronice de apărare, IAI Tamam valorifică capabilităţile inerţiale, de navigaţie şi electro-optice (EO) pentru a dezvolta şi implementa sisteme de coastă şi de supraveghere la nivel mondial.

Radarele care operează ca turnuri de observare şi senzorii EO sunt o parte esenţială a acestor reţele. Aceste reţele de senzori se întind de-a lungul coastelor Mării Mediterane şi ale Mării Negre şi sunt concepute pentru a detecta, avertiza şi intercepta traficul ilegal în Europa. Aceste turnuri de observaţie realizează o supraveghere radar continuă care detectează ţinte potenţial ostile. Folosirea senzorilor EO de mare putere co-localizaţi pe aceste turnuri le permite observatorilor să clasifice şi să recunoască ţintele cât mai departe de ţărm, permiţând desfăşurarea efectivă a forţelor de securitate pentru a intercepta acele ameninţări. IAI a stabilit o astfel de lume a sistemelor, atât ca producator de echipamente originale cum sunt aceşti senzori, cât şi ca integrator de sistem şi prim contractor.

Îmbunătăţirea senzorilor şi a procesării imaginilor permite îmbunătăţirea semnificativă a distanţei şi a rezoluţiei şi supune de asemenea sistemul noilor provocări. În calitate de lider mondial în sisteme şi tehnologie EO, IAI Tamam proiectează sarcini utile EO (EO payloads) specifice pentru diferite aplicaţii - de la sisteme de calitate ridicată montate pe avioane şi UAV-uri mari, care necesită un nivel foarte ridicat de stabilizare, până la senzori mici utilizaţi în dronele miniaturale. Unele sarcini utile sunt concepute special pentru instalarea pe piloane. „Un pilon nu este atât de stabil pe cât pare, iar stabilizarea digitală a imaginii nu este suficientă pentru sistemele de observare montate pe pilon. Când senzorii de la ţărm trebuie să observe până la orizont, în cele mai proaste condiţii meteorologice, platforma noastră cu rată ridicată de giro-stabilizare - este o necesitate pentru a furniza informaţii clare şi stabile, oferind astfel operatorului informaţii utile."

Senzori

Stabilizarea Imaginii

Sistemele EO montate pe pilon, care efectuează observare la distanţe mari, necesită o rată ridicată de stabilizare asigurată numai cu platforme giro-stabilizate. Astfel de sisteme de sarcină utilă EO/IR (EO/IR payload) giro-stabilizate sunt adesea utilizate în elicoptere, aeronave şi UAV-uri. Utilizatorii care desfăşoară sisteme de observare la distanţe mari pe piloane şi-au dat seama că stabilizarea piloanelor EO/IR necesită un nivel ridicat de stabilizare activat numai cu platforme giro-stabilizate. "Pilonul se leagănă imprevizibil, sub rafale de vânt, creând vibraţii de joasă frecvenţă, care sunt mai greu de amortizat, în comparaţie cu vibraţiile întâlnite pe platformele aeriene."

Sistemul de stabilizare Tamam este construit pentru a face faţă acestor condiţii şi pentru a oferi o imagine video excelentă şi stabilă la distanţă maximă. Giroscoapele utilizate în acest dispozitiv sunt produse de IAI TAMAM, centrul de excelenţă al Israelului pentru sistemele inerţiale, EO şi tehnologia de navigaţie. IAI este singura companie din Israel şi printre cele câteva companii din întreaga lume care stăpâneşte cunoştinţele, atât privind sistemele inerţiale, cât şi privind sistemele EO.

Procesarea Avansată a Imaginii

Seturile de procesare avansată a imaginii diferenţiază aplicaţiile faţă de sistemele standard, sistemele de observare şi supraveghere de generaţie următoare atingând vârful performanţelor electronice şi opto-mecanice.

Observarea la distanţe mari necesită procesarea avansată a imaginii şi extragerea informaţiilor care îi ajută pe utilizatori să îşi îndeplinească misiunea în condiţii de vizibilitate limitată, ploi şi condiţii dificile pe mare. Acestea permit utilizatorilor să prioritizeze sarcinile şi să se concentreze asupra traiectoriilor şi ţintelor suspectate - capacitatea de a extrage informaţii din imagine fără aportul uman - cum ar fi locul de lansare a unei rachete sau să focul la gura ţevii armelor de foc, detectarea mişcări şi schimbările într-o zonă, chiar şi în condiţii de mediu extreme. Extragerea informaţiilor este esenţială pentru senzorii care furnizează un volum mare de informaţii imagistice şi care depăşesc capacitatea de procesare umană.

O astfel de extracţie poate utiliza corelaţiile dintre sursele de date şi fuziunea datelor senzorilor multipli, facilitând detectarea schimbărilor pentru a indica analistului uman evenimente care sunt reprezentări importante probabile, respectiv evenimente non-rutină.

O altă faţetă a procesării imaginilor este folosirea algoritmilor avansaţi de urmărire care devin foarte importanţi atunci când se urmăresc ţinte maritime. Algoritmii de urmărire dezvoltaţi de IAI pot urmări simultan mai multe ţinte. Cu o urmărire eficientă, sistemele EO (EO systems) pot menţine localizarea ţintei pe obiecte care dispar frecvent în spatele valurilor.

Sumar

Pe baza experienţei operaţionale dobândite prin decenii de funcţionare şi înţelegerea celor mai noi tendinţe şi tehnologii, IAI a înbunătăţit cerinţele tehnice şi operaţionale pentru aplicaţia EO/IR montată pe pilon. Noua sarcină utilă cu cele mai avansate capabliităţi EO pentru supravegherea de coastă a fost demonstrată clienţilor.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite