Gadget

articolul anterior articolul urmator

Parteneriat EFdeN - Lenovo pentru construcţia unei case sustenabile, care va participa la Solar Decathlon 2021/2022

0
28 Nov 2021 16:36:02
Autor: Adrian Pogîngeanu
Randare 3D a casei sustenabile EFdeN.
Randare 3D a casei sustenabile EFdeN.

În 2022 echipa EFdeN va prezenta un nou model de casă sustenabilă la Wuppertal, în cadrul competiţiei Solar Decathlon Europe.

Proiectul EFdeN pentru concursul de anul viitor a fost dezvoltat în parteneriat cu Lenovo, care a pus la dispoziţie tehnologia smart de care echipa a avut nevoie pentru proiectarea casei dezvoltate şi un sprijin financiar de 40.000 de dolari.

Tehnologia „smart” sub formă de simulare şi randare 3D este din ce în ce mai utilizată în proiectarea caselor cu scopul de a produce un mediu construit care să atingă performanţe energetice şi de protejare a mediului, având o nevoie din ce în ce mai mică de consum energetic în faza de operare a casei.

În cadrul parteneriatului, Lenovo a pus la dispoziţia EFdeN o staţie grafică şi 5 laptopuri, pentru partea de proiectare a casei şi design-ul grafic.

Într-un timp limitat de 6 luni, organizaţia EFdeN a dezvoltat prototipul viitoarei case sustenabile din proiectul înscris în competiţia Solar Decathlon, 2021/2022. O întreagă echipă formată din arhitecţi, ingineri de instalaţii electrice, automatizări sanitare, termice şi de construcţie şi-au dedicat timpul simulării diverselor scenarii de construcţie dar şi optimizării tuturor proceselor care alcătuiesc o casă sustenabilă. Randarea 3D a fost realizata cu ajutorul staţiei grafice Lenovo ThinkStation P340.

Staţia grafică Lenovo ThinkStation P340 are un design compact şi opţiuni multiple de procesare, pentru ca inginerii să poată lucra timp îndelungat fără a fi nevoiţi să se întrerupă din motive de suprasolicitare a echipamentului. 

Ce spune Dalia Stoian, Project Manager EfdeN despre proiect şi ajutorul Lenovo: "Ne dorim să contribuim la comunităţi sustenabile prin crearea de modele de bună practică şi suntem o rampă de lansare pentru viitorii profesionişti. Competiţia Solar Decathlon este o oportunitate prin care putem să ne atingem întreaga misiune, prin prototipul de casă construit, un model de construcţie sustenabilă şi tehnologii integrate, şi prin experienţa practică şi intensă pe care o putem oferii tinerilor. Prin parteneriatul cu Lenovo acţionăm asupra valorilor comune: sustenabilitate, inovaţie, educaţie şi nu numai. Împreună promovăm acţiuni şi soluţii sustenabile, necesare pentru viitorul către care ţintim.”

Competiţia Solar decathlon este împărţită în 2 segmente: design challenge şi build challenge.

Pentru partea de design EFdeN a propus o intervenţie de extindere pe verticală pe o clădire existentă din oraşul Wuppertal. Este un concept ce se axează pe single şi community living, folosind 3 unităţi individuale de locuit ce se pot asambla folosind un algoritm, astfel putând fi adaptat pe mai multe situaţii.

Pentru partea de build vor construi este o unitate demonstrativă ce include cele mai importante elemente din conceptul mare. Un prototip de casă construit cu materiale sustenabile, şi cu sisteme fotovoltaice de producere a energiei, care va fi asamblat pentru prima oară în România, deschis spre vizitare, dezasamblat şi transportat la finala competiţiei, în Wuppertal Germania, unde cele 18 echipe au 15 zile la dispoziţie să asambleze prototipurile de casă şi să fie evaluate în urma a 10 probe. 

Casele sustenabile, mai mult decât cele obişnuite, iau naştere înainte de faza de construcţie, iar dezvoltarea conceptului este realizată de o echipă multidisciplinară de specialişti, integrând sisteme tehnologice într-un sistem constructiv eficient, cu o arhitectură sustenabilă.

 

O casă sustenabilă facilitează un consum extrem de scăzut al resurselor atât în faza de construcţie cât şi în faza de operare, ceea ce înseamnă un viitor mai sănătos. Tehnologia creează posibilitatea ca această infrastructură să poată fi dezvoltată şi personalizată simultan şi interdisciplinar, permiţându-le diferitelor echipe de specialişti să adauge în paralel elementele necesare pentru dezvoltarea unei astfel de locuinţe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările