Premieră în România: proiectul Google care revoluţionează folosirea telefonului. „Adevărul“ îţi arată ideile de viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un telefon Tango, într-o demonstraţie. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Un telefon Tango, într-o demonstraţie. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Google şi-a anunţat, anul acesta, poate cel mai ambiţios proiect prin care să schimbe telefonul. Au trecut câteva luni şi proiectul a ajuns, în premieră, la Timişoara pentru ca dezvoltatorii să experimenteze cu această platformă. „Adevărul“ a fost acolo şi îţi prezintă viitorul smartphone-ului.

Despre ceea ce ar putea deveni norma în telefoanele de mâine. Radu Ticiu, directorul Timişoara Startup Hub, a plănuit acest eveniment împreună cu Mihai Pora, de la Google, în urmă cu ceva timp, iar în această primăvară au reuşit să pornească hackathon-ul pentru Tango.

Dispozitivele au fost furnizate de Mihai Pora şi Valentin Mureşan, de la Movidius. Alături de dezvoltatori au fost mai mulţi mentori care să-i ajute cu înţelegerea platformei şi a modului de funcţionare a Tango. Până acum, au mai fost evenimente similare doar în Statele Unite, la sediul Google.

Dar ce este cu acest proiect, până vedem cum a mers hackathon-ul la Timişoara? Prin proiectul Tango, Google dezvoltă un „ochi“ secundar pentru dispozitivele mobile, în speţă telefoanele cu Android, care le va permite sa cartografieze lumea înconjurătoare. Cartografierea asta se traduce, pe scurt, în „vedere“. Telefonul reuşeşte să creeze o hartă a unui mediu interior (pentru început) pe care o poţi folosi la tot felul de lucruri, de la ghidarea unui nevăzător la decorarea spaţiului. Proiectul Tango era dezvoltat în divizia Motorola, dar a fost vândută partea Mobility şi Tango, împreună cu Ara, au rămas ale Google în divizia Advanced Technology and Projects (ATAP).

Cum a fost în prima zi de hackathon

La Timişoara au venit aproape 40 de oameni care s-au grupat în echipe 10 echipe, fiecare dispunând de câte un telefon Tango. La nevoie ar fi primit încă unul sau două, dacă proiectul lor presupunea o cartografiere de o anumită natură. Oamenii, din Budapesta, Lugoj, Braşov şi Timişoara au fost grupaţi pe echipe şi a început festivalul experimentării cu Tango. Este o platformă care lărgeşte aria de utilizare a unui telefon, tocmai de aceea şi Google, încă de când a anunţat-o, a spus că vrea ca aceasta să se dezvolte natural prin satisfacerea unor nevoi pe care oamenii le identifică.

project tango timisoara hackathon foto razvan baltaretu/adevarul

Idei în „paşi“ de Tango

Ce faci când ai un telefon care „vede“? Desigur, porneşti de aici şi începi să dezvolţi o utilitate. Astfel, o echipă a decis să că foloseşte telefonul pentru cartografierea unui obiect care mai apoi să fie printat 3D cu ajutorul unei imprimante. Pe o idee similară, cineva s-a gândit să utilizeze telefonul pentru reconstrucţie 3D a obiectelor. Alţii s-au gândit să ataşeze telefonul unui robot bazat pe platforma Arduino, iar de la Tango să vină ordinele: mergi, evită obstacolul, întoarce-te la stânga, dreapta sau înapoi.

Ikea e un magazin foarte cunoscut pentru amenajările interioare, dar cum ar fi dacă ar putea să „mapeze“ o cameră goală pe care tu ţi-o populezi cu tot ceea ce ai crede că se potriveşte? Există şi un astfel de proiect. Altcineva s-a gândit să folosească telefonul drept „coloană vertebrală“ pentru alte obiecte „inteligente“, cum ar fi o maşină sau roboţi.

Unul dintre cele mai interesante proiecte, deşi depăşeşte în prezent capacităţile Tango, este cel al unui „vizor“ digital pentru nevăzători. Practic, ai o cască de tipul Oculus Rift, doar că în loc de acele ecrane ai telefonul. Acesta „vede“ mediul şi îţi dictează ce ar trebui să faci, unde sunt obstacole, ce culoare e semaforul şi multe altele. În câţiva ani, asta ar putea fi cea mai mare funcţionalitate pentru utilizatorii obişnuiţi.

Tango încă nu este o platformă perfectă, e la început şi asta se vede. Dar Google a înţeles că dacă nu îi lasă pe alţii să vadă ce pot face cu Tango, ar putea să piardă o idee bună. Telefoanele deşi au un hardware bun, au probleme de stabilitate, iar unele dintre idei sunt puţin prea mult pentru ce oferă în prezent platforma. Dacă se încinge prea mult bateria, telefonul se opreşte. De asemenea, camera de cartografiere funcţionează cel mai bine în interior şi când poate detecta un contrast destul de bun între planuri şi obiecte. Cea mai bună caracterizare pentru Tango e că se regăseşte în fază alpha, dar ceea ce poate aduce va fi important peste câţiva ani.

project tango timisoara hackathon foto razvan baltaretu/adevarul

Ce are fiecare telefon Tango

Google nu a oferit informaţii despre ce există în fiecare telefon, deoarece nu asta contează. Totuşi, iFixit a obţinut un model, l-a desfăcut şi a pus dotările pe foaie. Are, ca orice smartphone bun de 2013-2014, un procesor Snapdragon 800 cu patru nuclee tactate la 2,3 GHz, 2GB de memorie RAM şi 64GB de stocare internă care poate fi extinsă cu un card microSD. De asemenea, ecranul este un LCD de 5 inci.

image

Ce a spus Google e că esenţial pentru Tango e aranjamentul de senzori şi camere. Are trio de accelerometru, giroscop şi busolă pentru monitorizarea poziţiei pe 9 axe, are un proiector de raze infraroşii pentru cartografiere dincolo de ce vede camera şi două camere: una de 4 megapixeli RGB/IR (infraroşu) şi una de tip fisheye cu unghi larg de cuprindere (până la 180 de grade). Se mai adaugă o baterie de 3.000 mAh, un port microHDMI, unul microUSB şi un USB 3.0 şi, desigur, sistemul de operare Android.

Dincolo de toate acestea mai sunt şi două coprocesoare Movidius Myriad 1, companie care are un centru de design şi la Timişoara. „Weekend Adevărul“ a publicat în urmă cu o săptămână un interviu cu şeful Movidius Timişoara.

Fiecare telefon Tango funcţionează într-un mod similar primului Kinect de la Microsoft, cu o matrice de puncte pe care le captează senzorul infraroşu şi măsoară distanţa şi poziţia. Pe scurt, Google introduce un Kinect într-un telefon şi îl scoate din sufragerie, unde este dedicat în general jocurilor, şi îl mută în lumea reală cu fiecare telefon Tango pe care îl va avea.

La ora la care am publicat acest articol, hackathon-ul de la Timişoara nu s-a încheiat. Revenim cu detalii privind premianţii şi impresiile de după eveniment.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-project-tango" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Project Tango" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite