Gadget

articolul anterior articolul urmator

Recunoaşterea facială este folosită acum în China pentru verificarea clienţilor care achiziţionează noi cartele SIM

1
2 Dec 2019 13:32:46
Autor: Andrei Brînduşescu
Foto: 123RF
Foto: 123RF

O nouă lege care face obligatorie recunoaşterea facială a celor care doresc să achiziţioneze cartele SIM pe teritoriul chinez a intrat în vigoare pe data de 1 decembrie.

Această schimbare a fost anunţată de Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informării din China în septembrie, într-o notificare trimisă operatorilor de telecomunicaţii, care menţionează că noua lege va ”proteja drepturile legitime şi interesul cetăţenilor în spaţiul cibernetic”.

Pentru a realiza legătura între feţele clienţilor care doresc să achiziţioneze noi cartele SIM şi documentele pe care le au, vor fi utilizate ”inteligenţa artificială şi alte metode tehnice”, arată notificarea trimisă operatorilor, conform Quartz.

Noua politică face parte dintr-o încercare recentă a guvernului chinez de a limita anonimitatea persoanelor în spaţiul online. Conform legilor existente, consumatorii care doresc să aplice pentru un nou număr de telefon trebuie să arate un document de identitate şi să fie fotografiaţi, iar adăugarea recunoaşterii faciale este un motiv în plus de îngrijorare cu privire la drepturile vieţii private pentru unii cetăţeni.

Recunoaşterea facială este deja folosită pentru o multitudine de servicii în China, inclusiv cele financiare, iar guvernul de la Beijing continuă să utilizeze această tehnologie ca parte din reţeaua sa de supraveghere.

Luna trecută, Guo Bing, un profesor de la universitatea Zhejiang Sci-Tech, a dat în judecată Parcul Safari din Hangzhou deoarece îi forţa pe deţinătorii unui abonament anual să intre în incinta atracţiei printr-o zonă destinată recunoaşterii faciale spre deosebire de cea folosită anterior, care verifica doar amprenta vizitatorilor. Este unul dintre primele procese din ţară care vizează tehnologia recunoaşterii faciale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Barbu
2.12.2019, 16:23:58

O lege satanica si abuziva impotriva cetatenilor obisnuiti

+2 (2 voturi)