Gadget

articolul anterior articolul urmator

Roboţii de la Conferinţa Mondială a Roboţilor pot să zboare, să înoate, sau să facă operaţii pe creier

3
20 Aug 2019 18:03:40
Autor: Andrei Brînduşescu

Roboţi din întreaga lume sunt expuşi în cadrul Conferinţei Mondiale a Roboţilor din acest an, desfăşurată la Beijing.

Conferinţa are loc între 20 şi 25 august, şi include peste 700 de roboţi cu mai mult de 21 de aplicaţii industriale diferite, care atrag aproape 200 de invitaţi. Spaţiul conferinţei este divizat în diferite secţiuni, în funcţie de aria industrială în care se încadrează roboţii – zona medicală, logistică smart, roboţi cu mai multe picioare etc, arată DailyMail.

SmartBird, pescăruşul robot

Printre exponatele cele mai interesante se numără SmartBird, un robot creat de firma germană Festo, al cărui design este inspirat de un pescăruş. Mai mult, zborul robotului este identic cu cel al păsării. Drona este extrem de uşoară şi poate decola, zbura şi ateriza folosindu-se de propria sa putere.

Propulsia şi ridicarea sunt realizate cu ajutorul bătăii aripilor, o operaţiune care consumă doar 23W – aproximativ jumătate din puterea folosită de unele laptopuri. SmartBird cântăreşte în jur de 450 de grame şi are o anvergură a aripilor de doi metri.

FOTO via Festo

”Pasărea” poate zbura pentru aproximativ 20 de minute pe o baterie standard cu litiu, reîncărcabilă, datorită unui consum redus de energie. Bătăile aripilor sunt executate la câteva milisecunde, creând astfel condiţii optime pentru ca aerul să circule.

Laikago, urmaşul primului câine ajuns în spaţiu

Un alt robot care a atras multe priviri ale participanţilor la conferinţă este Laikago, răspunsul Chinei la celebrul robo-căţel Spot al firmei americane Boston Dynamics. Laikago, numit după Laika, primul animal care a ajuns în spaţiu în 1957, depăşeşte cu puţin jumătate de metru în lungime şi are 35 de centimetri în lăţime.

Robotul cântăreşte 22 de kilograme şi poate alerga pentru două sau trei ore la o încărcare completă. Firma din spatele lui Laikago se numeşte Unitree Robotics şi a construit câinele robot în numai un an.

Vizitatorii mai pot vedea şi roboţi care pot cânta la pian, roboţi care îndeplinesc diferite sarcini, întocmai ca un asistent personal, sau roboţi cu aplicaţii medicale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

un motan intransigent
20.08.2019, 21:14:44

Sex LGBT... pot sa faca? Am intrebat, n-am dat cu paru'...

0 (2 voturi)
Ion Capsuna
21.08.2019, 02:34:00

La naiba! Si mai sunt si toti robatii astia albi! rasism curat!

0 (2 voturi)
un cetatean european
21.08.2019, 12:04:31

la noi sunt mult mai avansati, sunt in parlament fac politica si asculta doar ordinele venite de la Sex, pardon Cex