Gadget

articolul anterior articolul urmator

Samsung lansează procesorul Exynos 2200 cu GPU Xclipse şi arhitectură AMD RDNA 2

0
19 Jan 2022 11:59:05
Autor: George-Andrei Cristescu
Procesor Samsung Exynos 2200.
Procesor Samsung Exynos 2200.

Samsung a anunţat noul său procesor mobil premium, Exynos 2200, proiectat cu o unitate de procesare grafică (GPU) Samsung Xclipse bazată pe puternica arhitectură AMD RDNA 2.

Cu cele mai avansate nuclee CPU de la Arm disponibile astăzi pe piaţă şi o unitate de procesare neuronală (NPU) îmbunătăţită, Exynos 2200 va permite o experienţă superioară de joc pe telefonul mobil, precum şi îmbunătăţirea experienţei generale în aplicaţiile de social media şi în procesul de fotografie.

GPU-ul Xclipse este un procesor grafic hibrid, unic, poziţionat între consolă şi procesorul grafic mobil. Denumirea de Xclipse provine din îmbinarea lui „X”, care reprezintă Exynos, şi cuvântul „eclipsă”. 

Cu arhitectura AMD RDNA 2, Xclipse dispune de ray tracing accelerat hardware (RT) şi variable rate shading (VRS), care în trecut erau disponibile doar pe computere, laptopuri şi console.

Ray tracing este o tehnologie revoluţionară care simulează îndeaproape modul în care lumina se comportă fizic în lumea reală. Prin calcularea mişcării şi a culorii specifice razelor de lumină, pe măsură ce acestea dispar de pe suprafaţă, caracteristica de ray tracing produce efecte de iluminare realiste pentru scenele redate grafic. Pentru a oferi cea mai captivantă grafică şi experienţă pentru utilizator chiar şi pe mobil, Samsung a colaborat cu AMD pentru a realiza primul ray tracing din industrie accelerat hardware pe GPU mobil.

Variable rate shading este o tehnică care optimizează volumul de lucru GPU, permiţându-le dezvoltatorilor să aplice o rată mică de umbrire în zonele în care calitatea generală nu poate fi afectată. Acest lucru îi oferă unităţii de procesare grafică (GPU) mai mult spaţiu pentru a lucra în zonele cu o importanţă mai mare pentru jucători, îmbunătăţind frame-rate-ul pentru un joc mai fluid. 

GPU-ul Xclipse vine cu diverse tehnologii, precum governor multi-IP avansat (AMIGO) care îmbunătăţeşte performanţa şi eficienţa generală.

Exynos 2200 este unul dintre primele procesoare de pe piaţă care integrează cele mai recente nuclee CPU Armv9 de la Arm, oferind o îmbunătăţire substanţială faţă de Armv8 în ceea ce priveşte securitatea şi performanţa.Procesorul octa-core al lui Exynos 2200 este proiectat într-o structură de tip tri-cluster, alcătuită dintr-un singur nucleu puternic marca Arm, Cortex-X2, trei nuclee mari, Cortex-A710, echilibrate în ceea ce priveşte performanţa şi eficienţa şi patru nuclee mici, Cortex-A510, eficiente din punct de vedere energetic.

Exynos 2200 oferă o inteligenţă artificială (AI) cu un NPU îmbunătăţit. Performanţa NPU s-a dublat în comparaţie cu predecesorul său, permiţând mai multe calcule în paralel şi îmbunătăţind performanţa AI. NPU oferă acum o precizie mult mai mare cu suport FP16 (16 biţi în virgulă mobilă), în plus faţă de INT8 (unitate de 8 biţi) şi INT16 eficiente din punct de vedere energetic.

De asemenea, Exynos 2200 integrează un modem rapid 3GPP Release 16 5G care acceptă atât benzile de spectru sub-6GHz, cât şi mmWave (undă milimetrică). Cu E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC), care utilizează atât semnale 4G LTE, cât şi 5G NR, modemul poate creşte viteza cu până la 10 Gbps.

La nivel de securitate, Exynos 2200 vine echipat cu Integrated Secure Element (iSE) pentru a stoca chei criptografice private, precum şi pentru a juca un rol de RoT (Root of Trust). De asemenea, un HW de criptare inline, pentru UFS şi DRAM, a fost consolidat pentru ca procesul de criptare al datelor utilizatorului să fie partajată în siguranţă doar în mediul securizat.

Arhitectura procesorului de semnal de imagine (ISP) de pe Exynos 2200 a fost reproiectată pentru a suporta cei mai noi senzori de imagine pentru o rezoluţie ultra-înaltă de până la 200 de megapixeli (MP). La 30 de cadre pe secundă (fps), ISP-ul acceptă până la 108 MP în modul cameră, pentru o singură cameră, şi 64+36 MP în modul cameră duală. De asemenea, poate conecta până la şapte senzori de imagine individuali şi poate utiliza patru în mod simultan pentru setări avansate cu mai multe camere. Pentru înregistrarea video, ISP-ul acceptă rezoluţii de până la 4K HDR (sau 8K).

Împreună cu NPU, ISP-ul utilizează o cameră avansată AI care este conştientă de întreg conţinutul realizat. Atunci când se realizează o fotografie, camera AI, bazată pe învăţarea automată, recunoaşte o serie de obiecte, mediul şi feţele din scenă. Apoi aplică setări optime pentru culoare, balans de alb, expunere, interval dinamic şi multe altele pentru a produce imagini de calitate.

Cu suport pentru rezoluţie 8K, codecul avansat multi-format (MFC) de pe Exynos 2200 face ca videoclipurile să fie mai realiste. Decodifică videoclipuri la rezoluţie de până la 4K, la 240fps, sau 8K, la 60fps, şi codifică rezoluţie până la 4K, la 120fps, sau 8K, la 30fps. În plus, MFC integrează un decodor AV1 eficient din punct de vedere energetic, permiţând un timp de redare mai lung. Soluţia avansată de afişare dispune de HDR10+, adăugând o gamă dinamică mai mare şi profunzime imaginii şi oferă rate de reîmprospătare de până la 144 Hz.

Exynos 2200 se află, în prezent, în producţie de masă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările