Gadget

articolul anterior articolul urmator

San Francisco interzice folosirea tehnologiei de recunoaştere facială de către poliţie

1
15 May 2019 15:19:48
Autor: Andrei Brînduşescu

Oraşul San Francisco a devenit primul oraş din Statele Unite care interzice utilizarea tehnologiei recunoaşterii faciale de către poliţie şi alte agenţii guvernamentale, relatează AFP.

Opt dintre cei nouă membri ai Consiliului Municipal s-au pronunţat marţi în favoarea acestei noi reglementări, care urmează să fie supusă unui vot procedural săptămâna viitoare, cu puţine şanse ca acest lucru să schimbe situaţia.

Interdicţia face parte dintr-o nouă ordonanţă anti-supraveghere, şi nu se poate aplica afacerilor private sau aeroportului şi portului din oraş, deoarece acestea din urmă se află sub control federal.

Departamentul de Poliţie din San Francisco nu utilizează în prezent metode de recunoaştere facială, însă a testat acest tip de tehnologie între 2013 şi 2017. 

”Această tehnologie va exacerba nedreptăţile rasiale şi ne va ameninţa abilitatea de a trăi liberi, fără a fi monitorizaţi permanent de către guvern” specifică ordonanţa. Exemplul celor din San Francisco poate fi urmat în curând şi de alte oraşe din Statele Unite, pentru a proteja drepturile cetăţenilor lor.

Potrivit ziarului The New York Times (NYT), autorităţile chineze se folosesc de această tehnologie integrată în vaste reţele de camere de supraveghere în întreaga ţară, pentru a repera membri ai minorităţii musulmane uigure, după ce a fost programată cu caracteristicile lor fizice, pentru a-i căuta doar pe aceştia.

Acesta ar fi primul exemplu cunoscut al folosirii de către un guvern a inteligenţei articiale (AI) cu scopul de a efectua un profilaj rasial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Geo Geo
19.05.2019, 17:25:40

Multumim pentru sirea falsa, se vede clar ca nu ati inteles nimic. Acel model aparat care ofera recunoastere faciala ( eventual si softul ) a fost interzis dar cind va apara un model mai sigur si soft mai precis, va fi folosit.