Sfaturile profesioniştilor pentru securitatea gadgeturilor mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia înregistrată la nivelul mobilităţii în afaceri transformă companiile într-un mod profund şi deseori complex, iar una  dintre cele mai supărătoare probleme este securitatea.

O analiză recentă estima că în 2015, mai mulţi americani vor accesa internetul de pe dispozitive mobile decât de pe calculatoarele personale. Însă cum pot organizaţiile să gestioneze infuzia de dispozitive wireless în vieţile angajaţilor fără a face loc riscurilor crescute privind securitatea?

Pot începe să sporească securitatea pe dispozitive mobile respectând trei recomandări simple, dar insuficient aplicate, oferite de Dan Gavojdea, Business Development Manager la Cisco Systems România.

Impunerea utilizării parolelor. Deseori, în companii se glumeşte spunând că avem parola „parolă”. „Sună amuzant până când îţi dai seama că pentru majoritatea utilizatorilor de dispozitive mobile, orice parolă (chiar şi „parolă”) ar fi un pas înainte în ceea ce priveşte securitatea“, spune Gavojdea.  Conform unui studiu Harris Interactive, mai puţin de jumătate din totalul posesorilor de dispozitive wireless folosesc parole sau coduri de identificare personală (PIN-uri) pe dispozitivele portabile. Având în vedere ameninţarea foarte reală a infracţionalităţii din spaţiul cibernetic, smartphone-urile şi tabletele trebuie protejate cu software antivirus şi parolă.

Odată stabilite, informaţiile despre parole trebuie gestionate ca atare. Într-un studiu global McAfee, 15% dintre respondenţi au spus că îşi păstrează informaţiile despre parole pe telefoane. Mai mult,  peste jumătate din cei incluşi în studiu au declarat că oferă şi altor persoane informaţiile despre parole. Prin păstrarea confidenţialităţii parolelor, riscul de a deveni o victimă se diminuează considerabil.

image

Adoptarea BYOD. Nu demult, factorii de decizie din IT îşi puteau permite să ignore teama de necunoscut şi să amâne adoptarea BYOD (bring your own device). Însă acele vremuri au trecut. Peste 80% din companii dispun de capacitate BYOD, prin urmare acestea ar trebui să ia în considerare implementarea unor strategii şi politici adecvate, care să vizeze problemele pe care le-ar putea pune noua tendinţă. Acest tip de strategie ar trebui să includă funcţii de securitate specifice pentru dispozitive mobile, precum obligativitatea protecţiei cu parolă şi ştergerea datelor de la distanţă (remote wipe), care permite administratorilor IT să elimine de pe dispozitive datele sensibile despre companie. Astfel de soluţii vor fi atât în avantajul angajaţilor şi departamentelor IT, cât şi al companiilor lor.

Proiectarea arhitecturii, promovând securitatea. Companiile îşi pot îmbunătăţi securitatea prin unificarea reţelelor cablate, wireless şi a reţelelor private virtuale (VPN-uri) într-o singură infrastructură de reţea extrem de sigură. O reţea unificată asigură vizibilitate la nivelul întregului sistem cu privire la cine şi ce se află în reţea, monitorizează accesul la informaţii confidenţiale şi evaluează ameninţările în timp real. De asemenea, simplifică elaborarea şi implementarea politicilor de securitate în întreaga reţea. Există şi opţiuni suplimentare pentru companiile care încearcă să sporească securitatea în mai multe reţele disparate.

Poate că temerile legate de securitate prezintă un obstacol în calea mobilităţii în afaceri, dar în niciun caz nu îi vor opri evoluţia. Cu soluţii şi politici de securitate potrivite, dispozitivele de afaceri mobile promit avantaje enorme pentru toate organizaţiile.

Câte companii sunt pregătite pentru riscurile informatice?

Potrivit ultimului studiu publicat de Kaspersky, majoritatea companiilor subestimează numărul de noi programe malware care apar  şi numai 6% sunt conştiente de adevărata magnitudine a ameninţării, potrivit studiului „Global Corporate IT Security Risks”.

Kaspersky Lab susţine că apar 200.000 de noi mostre de malware în fiecare zi, iar 90% din respondenţi au menţionat un număr mai mic. Rezultatele aceluiaşi studiu arată că 66% din companii au suferit cel puţin un atac care implica folosirea de programe malware în ultimele 12 luni.

Semnele telefoanelor infectate

În luna aprilie, compania locală Bitdefender a transmis un comunicat în care informează despre „amprenta” unui telefon Android cu probleme. Deşi toate telefoanele prezintă riscuri informatice, majoritatea viruşilor informatici din acest moment sunt îndreptaţi către cea mai populară platformă, cea realizată de Google. Aceştia profită şi de faptul că magazinul de aplicaţii al Google este deschis şi se pot crea programe liber.

Potrivit specialiştilor Bitdefender, un telefon Android infectat poate să aibă facturi telefonice mai mari, deoarece mulţi viruşi trimit SMS-uri cu suprataxă. Unii viruşi de tip troian se pot dezinstala automat după o lovitură de proporţii, pentru a nu fi descoperiţi.

De asemenea, pe lângă o factură mai mare, un telefon infectat poate să aibă şi un trafic de date crescut, prin extragerea de date din telefon. Soluţia este setarea unui trafic limită pentru cei care deţin telefoanele. Alte semne ar fi o autonomie scăzută sau scăderea performanţei terminalului, deoarece viruşii vor să citească, să scrie şi să redirecţioneze informaţii din telefon sau tabletă.

Pe aceeaşi temă:

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite