Studiu de caz CERN: procesoarele AMD EPYC accelerează cercetările Large Hadron Collider

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Large Hadron Collider la CERN, Elveţia. FOTO EPA-EFE / Laurent Gillieron
Large Hadron Collider la CERN, Elveţia. FOTO EPA-EFE / Laurent Gillieron

AMD şi CERN, Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară, au anunţat lansarea unui nou studiu de caz care pune accent pe faptul că CERN a implementat procesoare EPYC AMD de generaţie a doua pentru a ajuta la colectarea unei cantităţi extrem de mari de date venită de la detectoarele de pe Large Hadron Collider (LHC).

Acestea sunt supuse la viteze de transfer de peste 40TB pe secundă.

CERN se pregăteşte pentru restartul LHC programat pentru anul 2021 şi a căutat o platformă hardware care să poată face faţă cerinţelor de gestionare a fluxului imens de date. Datele vor fi colectate în urma experimentului LHCb, o investigaţie asupra a ceea ce s-a întâmplat imediat după Big Bang şi asupra factorilor care au permis materiei să supravieţuiască şi să pună bazele universului pe care îl cunoaştem astăzi.

Numărul mare de nuclee disponibile pe procesoarele AMD EPYC a ajutat la procesarea volumului mare de date, iar suportul nativ pentru lane-uri 128 PCI Express 4.0 a fost una dintre funcţiile care au ieşit cel mai mult în evidenţă.

LHCb s-a folosit de patru adaptoare Mellanox 200Gbit InfiniBand per server, iar procesoarele AMD EPYC 7742 cu câte 64 de nuclee fiecare le-au pus pe acestea în funcţiune fără să cauzeze efectul de „bottleneck”.

„Cu ajutorul CPU-ului AMD EPYC am fost capabili să procesăm mai mult de 1TB/secundă flux de date, timp de câteva zile. Reuşind acest lucru pe un singur sistem server, fără să trebuiască să ne folosim de un supercomputer, aşa cum am mai procedat în trecut, este un avantaj considerabil.”, a declarat Niko Neufeld, Lider Proiect LHCb Online Computing, CERN.

„Chiar dacă nu avem puterea de calcul a Google sau Facebook, CPU-urile AMD EPYC ne oferă puterea de procesare de care avem nevoie într-un sistem relativ mic şi compact. Acest lucru nu ar fi fost posibil în urmă cu 10-15 ani. Acum, există loc pentru creştere. Cu aceeaşi tehnologie EPYC este posibilă dublarea capacităţii noastre în acelaşi spaţiu folosit. Planurile noastre pentru anii următori sunt de a creşte numărul de senzori şi detectoare. EPYC ne permite să reuşim mai multe lucruri ca înainte. ” a adăugat acesta.

Studiul de caz complet poate fi consultat aici.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite