Gadget

articolul anterior articolul urmator

Supravegherevideo.com - Insecuritatea sistemelor de supraveghere

0
Articol publicitar
15 Apr 2016 13:52:44
Autor: ADH

Creşterea rapidă a vânzărilor sistemelor de supraveghere la nivel mondial a demonstrat întregii lumi eficacitatea acestor echipamente de securitate. Oamenii se bucură de siguranţă pe care aceste dispozitive le-o oferă şi simt că trăiesc într-o societate mai sigură. În acelaşi timp, pentru încă foarte mulţi, supravegherea video rămâne un teritoriu sensibil, o idee uşor respinsă de lipsă de cunoştinţe legate de acest subiect.

Există şi o altă parte a oamenilor, refractara atunci când vine vorba de supravegherea video la nivel urban, pentru că se simt aceştia, monitorizaţi complet, controlaţi sau chiar ameninţaţi de imposibilitatea de a se exprimă şi manifestă liber. Per total, sistemele de supraveghere video au devenit o unealtă puternică împotriva infracţionalităţii atât la nivel rural cât şi la nivel urban, dar şi un adevărat simbol naţional al securităţii atunci când vine vorba de o analiză amănunţită la scară largă. Este însă perfect adevărat că în spatele siguranţei pe care aceste echipamente o oferă există însă şi o oarecare teamă legată de anumite detalii ce privesc insecuritatea.

Ideea de control naşte probleme de insecuritate din mai multe puncte de vedere

Prin revolutionarele tehnologii moderne implementate, sistemele de supraveghere funcţionează că o metodă polivalenţă de mediere între oameni, organizaţii şi instituţii. Astăzi, aceste sisteme de supraveghere video permit identificarea şi controlul total asupra persoanelor sau a unor anumite obiective vizate, monitorizarea, analiză individuală, stocarea de date vitale şi aşa mai departe. Elementul de control reprezintă însă un termen foarte important prin asociere cu aceste echipamente.

În primul rând pentru că aşa cum aminteam oamenii se simt ameninţaţi de răspândirea unor unelte de aceste tip la nivel înalt peste tot prin oraşe. În al doilea rând, pentru că elementul "control" relaţionat cu supravegherea video, poate privi felul în care utilizatorul are certitudinea că îşi controlează echipamentul aşa cum trebuie. Din prima explicaţie a termenului "control" referitor la supravegherea video putem determină şi prima explicaţie a insecurităţii de care se vorbeşte la nivel înalt. Este vorba de nesiguranţa cu care oamenii privesc posibilă putere pe care autorităţile o deţin în a-i controla şi monitoriza. Supravegherea video înseamnă cu adevărat "putere" prin definiţie. Iar acestea fiind spuse, oamenii se simt vizaţi şi ameninţaţi prin activităţile lor zilnice, chiar dacă sunt banale.

Prezente astăzi peste tot, de la structuri şi infrastructuri urbane până la sistemele de transport în comun, centre comerciale, medicale şi aşa mai departe, aceste sisteme de supraveghere menţin siguranţă la nivel înalt şi general, dar afectează comportamentul oamenilor care se simţ îngrădiţi. De aici se naşte o uşoară reticentă a acestora care se traduce conform studiilor efectuate de specialiştii britanici într-o acţiune de "respingere a acestei idei". Trăgând însă linie, conform sondajelor de opinie efectuate la Londra şi în alte localităţi importante din Marea Britanie, englezii nu se simt nesiguri atunci când ies pe stradă, ceea ce anulează orice măsură de discomfort cauzată de teamă de a fi în permanenţă controlabili.

Pericolul insecurităţii care vine din interior

Partea a doua a elementului de control legat de sistemele de supraveghere video priveşte însă un capitol mult mai important. Este vorba despre controlul pe care utilizatorul (cel care tocmai şi-a achiziţionat un sistem de supraveghere) îl poate exercita asupra echipamentului sau.

Despre acest subiect vom vorbi însă ceva mai pe larg în cele ce urmează şi ne vom raporta exclusiv la situaţia care priveşte ţara noastră. În România anului 2015, piaţa de supraveghere video a înregistrat un progres spectaculos. Per total, românii au achiziţionat aproximativ 13.000 de astfel de sisteme de supraveghere, ceea ce reprezintă o cifră impresionantă faţă de alţi ani. În acelaşi timp, după o analiză amănunţită, s-a constatat că doar un procent de 20% dintre românii proaspăt proprietari de sisteme de supraveghere îşi schimbă parola "default" de la Digital Video Recordere. Un calcul simplu stabileşte că aproximativ 2600 de sisteme de securitate vândute anul trecut pe teritoriul ţării noastre pot fi accesate fără prea mult efort de un hacker priceput. Ameninţător este faptul că în foarte multe cazuri, nu există nici măcar o parolă! Elementul de control asupra sistemului de supraveghere video în acest context lipseşte cu desăvârşire, iar adevărul este că ameninţarea există. Şi din păcate adevărul contează şi, tocmai din acest motiv, rămâne probabil cea mai mare putere sau cel mai mare păcat al lumii.

În categoria adevărurilor perfect verificabile putem include şi faptul că luând în calcul acest context, controlul utilizatorilor asupra datelor cu caracter personal şi mai ales asupra securităţii lipseşte cu desăvârşire. Cu minime cunoştinţe de programare orice poate face un scanner pentru clase largi de ip-uri care detectează dacă în pagină sunt sau nu anumite componente definitorii pentru interfaţă unui DVR. Sfatul nostru este să nu vă bazaţi niciodată pe faptul că nu va cunoaşte nimeni ip-ul şi este un sfat pe care îl acordăm mereu clienţilor noştri.

Reţineţi că oricine îl poate găsi întâmplător sau cu anumiţi parametri bine definiţi de căutare în google! Iar de aici, expunerea dumneavoastră devine mare, pentru că riscurile sunt numeroase şi trebuie luate în calcul. Lipsă de control din acest punct de vedere denotă o adevărată insecuritate în privinţa sistemelor de securitate video şi trebuie explicată că atare, pentru că utilizatorii să ştie cu ce au de face.

Gândiţi-va că dacă cineva reuşeşte să vă acceseze sistemul de supraveghere video (care în contextul enunţat mai sus devine incotrolabil în totalitate de către dumneavoastră) vă puteţi expune inutil unor probleme reale. 

Dacă v-aţi instalat un sistem de supraveghere interior pentru a monitoriza activitatea din locuinţă a copiilor dumneavoastră sau a bonei puteţi expune imagini compromiţătoare sau importante infractorilor sau celor care pot profita de aceste detalii (inclusiv imagini personale, care ţin de nuditate, familie etc). De asemenea, un infractor priceput care vă poate sparge sistemul de securitate devenit incontrolabil poate profita pentru a da o spargere, analizându-va programul, comportamentul, activitatea. Sau dacă reuşeşte să dea în cel mai nedorit caz spargerea se poate folosi de această breşă de securitate pentru a şterge înregistrările şi a anula orice probă incriminatorie. 


Măsuri de prevenţie 

Cu siguranţă că cei mai mult "specialişti" v-ar recomanda să puneţi o anumită parolă pentru a anula astfel de situaţii periculoase. Din păcate, ideea se loveşte de un fals cataclismic. Pentru că parola, fie ea şi personalizată, poate fi ghicită cu un atac de tip "bruteforce". Recomandarea pe care o facem noi este şi soluţia pe care o oferim de regulă tuturor clienţilor noştri şi priveşte un detaliu cu mult mai sigur. 

Noi vă sfătuim să ştergeţi userul "admin" în totalitate, pentru că cei mai mulţi hackeri încearcă de regulă să atace parola de admin! În acest context, veţi crea ulterior un user nou pentru că, adevărul este că orice idee de nume este de 100 de ori mai bună decât simplitatea pe care o oferă "admin". Nu trebuie să puneţi neapărat o parolă complicată, puteţi folosi orice tip de parolă pentru că este demonstrat deja după analize amanunite că un sistem de supraveghere video care are un username "admin" şi o parolă "complicată" este cu mult mai uşor de spart decât un sistem care are că username de acces "orice" parolă 1234. Procedând astfel, veţi avea garanţia că sistemul dumneavoastră de supraveghere video va scăpa de pericolul de a fi controlat "din exterior" şi va deveni un echipament de securitate aflat în exclusivitate sub controlul dumneavoastră. 

Mai multe informaţii şi tutoriale găsiţi pe site-ul nostru supravegherevideo.com

Despre Digital Tech Trading .R.L.

Digital Tech Trading-început activitatea anul 2007, pornind de la ideea de oferi clienţilor o gamă variată de camere supraveghere la cel bun raport preţ/calitate.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările