Gadget

articolul anterior articolul urmator

Tenda AC6, router wireless dual-band: preţ mic, acoperire mare [TECH REVIEW]

2
30 Nov 2019 16:49:53
Autor: Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

Tenda AC6 / AC1200 e un router wireless smart dual-band cu standard IEEE 802.11a/b/g/n/ac, design modern şi acoperire mare.

Principalele specificaţii ale dispozitivului sunt: procesor la 1GHz (28 nm) cu tehnologie MU-MIMO, 4 antene externe de 5dBi, 1 port WAN 10/100Mbps şi 3 porturi LAN 10/100 Mbps, 2 butoane WiFi On/Off şi Reset /WPS, dual band pe 2.4GHz si 5GHz, viteză până la 867 Mbps pe 5GHz şi până la 300Mbps pe 2.4GHz. Dimensiuni 306 x 298 x 78 mm.

Ca şi la dispozitivele anterioare, Tenda AC6  funcţionează imediat ce l-ai băgat în priză şi l-ai conectat la internet. Nu e nevoie de nici o setare suplimentară. Pe dispozitivul pe care vrei să-l conectezi la wireless îţi vor apărea două reţele: de 2.4 GHz şi 5GHz ( vezi interfaţa web, dreapta sus). O premieră utilă e că datele de logare apar şi pe faţa routerului, nu doar pe spate. Uneori după ce instalez un router, îmi dau seama că nu şiu parola şi atunci îl întorc cu tot cu cabluri ca s-o aflu. 

Totuşi, dacă vrei să configurezi la nivel avansat routerul, intri pe computer, şi în browser accesezi  http://tendawifi.com/ sau foloseşti aplicaţia Tenda Wifi. Interfaţa web poate fi folosită şi în limba română, în aplicaţia de smartphone nu am găsit opţiuni de limbă, dar pot fi.

În funcţie de nevoi poţi să creşti sau să scazi puterea semnalului şi poţi adăuga un extender, vezi dreapta jos.

Una dintre opţiunile pe care n-am întâlnit-o foarte des e Wi-Fi Schedule, care iti permite să opreşti conexiunea wireless după un anumit program. De exemplu, dacă noaptea nu eşti activ, poţi seta ca Wi-Fi-ul să se oprească în acea perioadă. În colaj vezi conectare (S) şi opţiunile aplicaţiei (D).

Am testat routerul Tenda AC6, conectat pe reţeaua de 5GHz,  pe un smartphone cu Android şi pe un iPad, cu ajutorul aplicaţiei SpeedTest. Vezi mai jos rezultatele pe iPad, cu verde pe multi şi portocaliu pe single.

Rezultate pe smartphone cu Android. 

După cum vedeţi, indiferent de OS, rezultatele sunt foarte apropiate, routerul asigură o conexiune  stabilă. Testul a fost realizat într-un apartament de bloc. 

Tenda AC6, AC 1200 are pe spate un sistem de prindere pentru perete sau mobilă, dar şi picioare cu aderenţă.

Pachetul conţine router, cablu de alimentare, cablu de reţea şi ghid de utilizare rapidă.

Routerul Tenda AC6 e recomandat pentru gaming, streaming 4K şi se găseşte în magazinele româneşti la un preţ de circa 20E.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cody F. Rocco
30.11.2019, 18:29:11

ac6... ca sa creada prostu' ca e wifi6. da' de fapt e acelasi tenda de 50 lei. 20 euroi? hai, bre, sa fim seriosi.

Sorin Ionascu
1.12.2019, 11:56:22

Are performante slabe, in esenta se opreste la 100MB/s. Un router cu adevata performant ar trebui sa permita, atat in LAN cat si in wifi, viteze de transfer pana la 1000MB/s sau chiar mai mult. Doar ca acestea au preturi substantial mai mari.