Tenda O9, antenă wireless gigabit pentru internet la distanţă mare [HANDS ON]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tenda O9. FOTO Adrian Pogîngeanu
Tenda O9. FOTO Adrian Pogîngeanu

Tenda O9 e o antenă wireless gigabit potrivită pentru utilizarea în mediul rural, proiectată pentru soluţii PtP (point to point) şi PtMP (Point-to-multipoint communication), pentru reţele wireless private, supraveghere video şi transmisii de date.

Înainte de a continua, să explic termenii tehnici din deschidere şi alţii care vor apărea pe parcurs:

  • soluţii PtP (point to point); în telecomunicaţii, o conexiune punct-la-punct se referă la o conexiune de comunicaţii între două puncte finale sau noduri de comunicaţii.
  • soluţii PtMP (Point-to-multipoint communication);  în telecomunicaţii, comunicaţia punct-la-punct multiplu este comunicaţia care se realizează printr-un tip de conexiune de la unul la mai mulţi, oferind căi multiple de la o singură locaţie la mai multe locaţii.
  • CPE (Customer Premise Equipment) înseamnă echipament instalat în apartamentul sau casa unui client. Un router instalat la tine acasă de furnizorul de internet e un alt  exemplu de CPE.
  • PoE; Alimentarea cu Putere Electrică prin Ethernet (PoE) este tehnologia utilizată pentru transmiterea energiei în echipamentele de reţea, prin cablu UTP (unshielded twisted pair) de reţea, împreună cu datele. PoE este util în situaţiile în care dorim să conectăm dispozitive de reţea care sunt departe de o sursă de alimentare.

Vezi în video părţile componente ale antenei, în faza incipientă a asamblării.

Tenda O9 este o antenă cu polarizare duală direcţională 23dBi pentru a oferi o modalitate eficientă de a prelua şi menţine o conexiune stabilă la distanţă de până la 25 km. Prin tehnologia de conectare automată (auto-bridging), două antene CPE (Customer Premise Equipment) se pot conecta automat una la alta pentru a simplifica configurarea.

Tenda O9 FOTO Adrian Pogîngeanu

Specificaţii principale:

  • antenă de 5GHz, standard 11ac, cu viteze de până la 867Mbps
  • port ethernet 1x10/100/1000Mbps
  • antenă cu polarizare duală direcţională 23dBi
  • rezistenţă la intemperii IP65 
  • rezistenţă la descărcări electrice de până la 6000V 
  • moduri suportate AP, Statie, WISP 
  • poate fi instalată până la 60 de metri distanţă cu ajutorul adaptorului PoE ( Power Over Ethernet).

Antena e relativ uşor de asamblat la prima vedere, spun asta pentru că nu am folosit manualul din cutie. Am făcut vreo două greşeli pe care le-am corectat pe parcurs. Totuşi, recomandat e să citeşti cu atenţie instrucţiunile. Din clipurile video din Youtube, am observat că antenele pot fi instalate şi în oraşe mici, cu condiţia să n-aibă obstacole în cale, să fie plasate mai sus decât restul clădirilor şi ar mai fi un aspect. Să nu interfereze cu alte antene, ceea ce într-un oraş e puţin probabil, dar nu imposibil. Acesta e unul din motivele pentru care Tenda O9 e recomandată pentru zone rurale.

Pachetul conţine antena, panoul antenei, inel de fixare, suruburi, adaptorul PoE şi manuale. Cablul de reţea trebuie achiziţionat separat.

     

Tenda O9 FOTO Adrian Pogîngeanu

În România Tenda O9 se găseşte în magazine la un preţ de circa 400 de lei şi merită încercată în zonele unde internetul prin fir n-a ajuns încă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite