Tenda TX 9Pro AX300, router WI-FI 6 cu viteză mare chiar şi pe 2,4 GHz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tenda TX 9Pro AX300. FOTO Adrian Pogîngeanu
Tenda TX 9Pro AX300. FOTO Adrian Pogîngeanu

Rooter-ul TX 9Pro este vârful de gamă în segmentul de casă al Tenda pentru acest sezon şi vine echipat cu WI-FI 6 şi alte tehnologii moderne, despre care vă voi povesti în continuare.

TX9 Pro este un router Wi-Fi 6 dual-band care utilizează o bandă de 160 MHz şi tehnologia 1024-QAM pentru a realiza conexiuni wireless de până la 2976* Mbps combinat, respectiv de până la 574 Mbps la 2.4 GHz şi 2402 Mbps la 5 GHz.

*2976 Mbps este viteză maximă teoretică de transfer wireless în mod concurent 2.4 GHz şi 5 GHz. Viteză reală variază în funcţie de contextul de utilizare concret.

Bazată pe o combinaţie de OFDMA şi MU-MIMO, tehnologia 802.11ax, utilizată în construcţia routerului, permite sporirea numărului de dispozitive conectate şi a eficienţei canalului de comunicare.

Tehnologia OFDMA permite divizarea fiecărui canal de comunicare în canale mai mici, combinarea acestor subcanale din cadrul conexiunilor cu diverse dispozitive şi transmiterea lor în acelaşi timp, reducând întârzierile de semnal.

Router Tenda AX3000 TX 9Pro

TX9 Pro dispune de 4 module FEM cu sisteme independente de amplificare a semnalului şi de 4 antene externe dual-band omnidirecţionale de 6 dBi.

O tehnologie care-mi place şi este utilă pentru dispozitive mobile (laptopuri, telefoane, tablete etc.) este TWT (Target Wake-up Time), care permite activarea dispozitivelor conectate numai atunci când sunt utilizate, pentru conservarea bateriei.

Lăsând la o parte specificaţiile, care sunt impresionante, TX9 Pro este plug and play. Adică îl bagi în priză, îl conectezi la reţea şi ai internet. Asta cu condiţia să-l conectezi prin cablu la routerul de la operator.

Router Tenda AX3000 TX 9Pro

Numele reţelei şi parola iniţială se găsesc pe spatele dispozitivului. Ca orice router dual band la căutare îţi vor apărea două reţele, una simplă (2,4 GHz) şi una cu 5G (5 GHz) adaugat în capăt.

Setările le-am făcut prin aplicaţia Tenda WiFi în câteva minute.

Router Tenda AX3000 TX 9Pro

În stânga, lista cu dispozitivele conectate la router, la mijloc opţinile în meniul restâns şi în caseta din dreapta meniul extins. Am încercat să fac update de firmware, dar TX9 Pro era la zi, semn că e foarte nou.

L-am setat pentru putere maximă şi i-am dat o verificare de securitate.

Router Tenda AX3000 TX 9Pro

Mi-a spus că parola de logare şi parola de la wireless sunt comune şi că ar trebui să fie diferite. 

Meniul router-ului e simplu, dar complex, nu cred că lipseşte nimic important din ceea ce ţi-ai dori pentru utilizarea casnică. Amintesc dintre opţiuni : Blacklist - blocarea selectivă a unor dispozitive, Parental control pentru fiecare dispozitiv conectat în parte, accelerare WiFi, reţea pentru oaspeţi, etc.

Să vă aratăt ce rezultate am obţinut în teste: am folosit un smartphone OnePlus, un iPad şi un laptop cu Windows 11. Conexiunea folosită este una gigabit (1Gbps). Rezulate pe smartphone prin aplicaţiile Speedtest by Ookla şi Fast by Netflix pe multi şi single.

Router Tenda TX 9Pro AX300 teste smartphone

Valorile  280 / 242 pe download şi respectiv 267 /319 pe upload sunt obţinute pe conexiunea de 2,4 GHz, iar celelalte pe 5GHz.  Mai mult decât viteza pe 5GHZ, care de obicei e foarte mare, mă suprinde cea pe 2,4 GHz.

Pe iPad rezultatele sunt mai mici pentru că nu este compatibil WiFi 6. 

Router Tenda TX 9Pro AX300 teste iPad

Valorile  122 / 120 pe download şi respectiv 105 / 105 pe upload sunt obţinute pe conexiunea de 2,4 GHz, iar celelalte pe 5GHz.

Rezulate pe laptop cu Windows 11. Cred că ştiţi deja care sunt pe 2,4 GHz şi care pe 5 GHz.

Router Tenda TX 9Pro AX300 teste laptop Windows 11

Toate rezultatele sunt obţinute în condiţii de bloc, mai apar la căutare în setările wireless cel puţin 20 de routere. Doar eu mai am 2 în casă. Ceea ce încerc să spun că într-un loc cu atâte interferenţe să obţii aceste rezultate e o performanţă în sine. Se poate şi mai bine? Întotdeauna!

De ce e important că obţine rezultate mari pe 2,4 GHz? Pentru că acest tip de conexiune are o acoperire mai mare şi este mai stabilă. În plus, obţine aceste rezultate în condiţiile de aglomeraţie a reţelelor.

Cea de 5GHz are avantajul unor viteze superioare în detrimentul acoperirii ca distanţă. Adică acoperă o suprafaţă mai mică. Un alt avantaj al conexiunii pe 5GHz este că deocamdată nu sunt foarte multe conexiuni pe această bandă şi nu există bruiaj datorat aglomeraţiei.

În practică conexiunile de 5GHz oferă viteze de 3-4 ori mai mari decât cele pe 2,4 GHz şi de aceea poate ai vreau un router mai performant.

Tenda TX 9Pro AX300 FOTO Adrian Pogîngeanu

Pe partea de conexiuni pe fir avem la dispoziţie:

  • 1 port WAN 10/100/1000 Mbps
  • 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps

TX9 Pro are un singur buton WPS/Reset.

Vezi un material video, un scurt unboxing, conţinutului cutiei şi imagini cu router-ul. 

Pachetul conţine router, cablu de conectare la priiză, cablu LAN şi manuale / ghiduri de utilizare. 

La momentul acestui review, routeru-ul Tenda TX9 Pro AX3000 se găseşte în magazine la un preţ cuprins între 350 lei şi 500 lei. Nu e ieftin, dar are un raport calitate preţ bun.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite