Ultimul atac asupra Google Glass prezintă o situaţie urâtă în care se găseşte tehnologia în „Raiul“ acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochelarii inteligenţi Google Glass sunt la câţiva utilizatori încă din 2013 şi deja au fost „implicaţi“ în câteva incidente. Ultimul prezintă o imagine urâtă a Silicon Valley, „raiul“ tehnologiei şi pentru companii ca Google, Facebook şi Twitter. Cum a ajuns însă un gadget futurist să fie atât de dispreţuit?

Kyle Russell este redactor „Business Insider“. El a fost şi posesor de Google Glass. A fost, deoarece un locuitor din San Francisco a considerat că nu trebuie să poarte un astfel de gadget, i l-a smuls de la ochi şi l-a zdrobit de asfalt. Russell a povestit totul pentru BI şi prezintă în articolul său partea urâtă a Silicon Valley. Este un mediu atât de prosper pentru afaceri, pentru startup-uri devenite mega companii, dar atât de neprielnic cu ceilalţi oameni din afara lumii tech

Russell mergea pe stradă împreună cu un coleg, când a fost atacat de un cetăţean care i-a smuls gadgetul Google de la ochi şi a strigat „Glass!“. Apoi, a rupt-o la fugă. Russell l-a urmărit. La un moment dat, „hoţul“ se întoarce şi cu toată forţa aruncă gadgetul spre asfalt, făcându-l bucăţi. Proprietarul a apelat la poliţie şi s-a plâns de situaţia sa şi pe Twitter.

Pe reţeaua socială situaţia a reflectat, în mare parte, realitatea „din teren“. Prietenii săi l-au susţinut, apoi au venit trollii şi cei „anti“. Sunt oamenii anti-corporaţii, anti-tehnologie, anti-Google sau, pur şi simplu, anti-tehnologie „în teste“, anti astfel de prototipuri care vor ajunge sau nu mainstream. „Pe măsură ce au venit tot mai multe răspunsuri, am început să înţeleg cine sunt oamenii cu reacţii negative“, scrie Russell.

Lista de tweet-uri generate după primul mesaj publicat de el pe Twitter

„Din păcate, orice e asociat cu Google a ajuns să reprezinte gentrificarea în oraş, de la autobuzele care duc inginerii software în campusurile din Silicon Valley la Google Glass. Aceasta e mai ales situaţia în zonele în care gentrificarea şi nivelul de trai inegal au devenit surse de conflict în comunitate“, menţionează Russell. Fenomenul de gentrificare la care se referă Russell reprezintă procesul de transformare a unei zone urbane îmbătrânite într-un cartier pentru populaţie mai potentă financiar, cu un anumit statut social si strămutarea vechilor rezidenţi săraci.

„Dacă locuieşti în San Francisco şi vezi pe cineva că poartă Google Glass, e foarte probabil să lucreze pentru o companie care a avut un anumit impact asupra comunităţii, fie că e vorba de vreun startup, ori o corporaţie mare precum Google sau Twitter. (...) Cel care mi-a distrus ochelarii Google Glass (...) trebuie că a simţit că dacă îmi distruge un bun al meu protestează faţă de ceea ce aş putea reprezenta“, mai notează acesta.

Silicon Valley a devenit o zonă în care tehnologia înfloreşte, dar odată cu ea şi diferenţele între comunităţi. Chiriile sunt mai mari şi companiile au un mare cuvânt de spus în mersul societăţii. Un exemplu elocvent care să reflecte aversiunea oamenilor faţă de inginerii companiilor este şi cazul protestului la adresa inginerului Anthony Levandowski, specializat în dezvoltarea maşinilor autonome ale Google.

Levandowski a ieşit din anonimat anul trecut, când „New Yorker“ a scris o poveste despre maşina autonomă şi rolul pe care îl joacă acest inginer la Google. „Anthony Levandowski construieşte o lume inconştientă dominată de supraveghere, control şi automatizare. El ne este în acelaşi timp şi vecin“ era mesajul protestatarilor afişat pe o poză scoasă din Google Street View. În articolul din New Yorker din 2013, inginerul Google spunea că el merge în fiecare zi între casa lui şi sediul Google cu o maşină autonomă. E vorba de o distanţă de circa 70 de kilometri parcursă în maximum două ore, dacă e traficul aglomerat.

Afişul folosit de contestatarii proiectelor Google

protest masini autonome

Revenind la Kyle Russell, el a scris despre un protest al locuitorilor din San Francisco vineri, 11 aprilie. Acesta era îndreptat în mod direct asupra lui Jack Halprin, responsabil juridic în numele Google. Protestatarii au contestat evacuăriile făcute de Halprin dintr-o clădire proaspăt cumpărată.

În aceeaşi zi, alţi protestatari au blocat un autobuz Google. A fost al treilea protest în ultimele două luni şi astfel de manifestaţii nu dau semne că se vor opri. 

Cât despre Google Glass şi atacul asupra utilizatorilor, ultimul însemnat a fost consemnat spre finalul lunii februarie. Atunci, o femeie din San Francisco a fost atacată într-un bar, când le demonstra unor oameni funcţionalităţile gadgetului. Mircea Goia, blogger „Tech Adevărul“ a scris povestea acestei femei.

„Când cineva îţi smulge ceva de pe tine, asta se numeşte agresiune. Cineva mi-a smuls gadgetul Glass şi apoi a fugit din bar cu el. Asta se numeşte şi hoţie. Nu am mai avut o aşa experienţă, nici pe departe, şi nici nu mă aşteptam“, a spus aceasta. „Nu am fost în oraş prea mult în ultimii doi ani şi am citit despre protestatarii care au blocat autobuzele care transportă lucrătorii lui Google şi ai altor companii de tehnologie, cât şi despre animozităţile împotriva celor care lucrează în tehnologie. Dar nu m-am aşteptat ca tocmai eu să fiu în mijlocul unui incident de această natură doar pentru că purtam acest dispozitiv“, a completat Sarah Slocum.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-google-glass" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Google Glass" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite