Un oraş din Germania a instalat „cuiburi” în care se pot adăposti oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ulmer Nest
Foto: Ulmer Nest

Capsulele Ulmer Nest au un aspect futurist şi pot adăposti două persoane, care vor fi protejate de vânt şi ploaie, iar instalarea lor a fost făcută înainte de cele mai friguroase nopţi din Germania.

În oraşul Ulm, la 120km vest de Munchen, au apărut începând cu data de 8 ianuarie construcţii asemănătoare unor căsuţe în parcuri şi în alte locuri în care oamenii străzii dorm sau încearcă să se adăpostească de frig. Numite „Ulmer Nest”, acestea au fost construite pentru a rezista la vânt şi ploaie şi a adăposti două persoane de capriciile iernii. De asemenea, ele permit şi circulaţia aerului în interiorul lor, pentru a se asigura că există aer proaspăt înăuntru.

Capsulele sunt realizate din lemn şi oţel şi nu au înăuntrul lor camere, pentru a oferi celor care se adăpostesc intimitatea necesară. Deschiderea uşilor activează un senzor de mişcare, care îi va alerta pe lucrătorii sociali că pot sosi şi curăţa capsula sau pot oferi ajutor oamenilor care o folosesc.

Pe acoperişul capsulelor se află panouri solare, şi sunt conectate la o reţea radio, care le permite celor aflaţi înăuntru să comunice cu alte persoane, fără a se baza pe reţelele mobile. Creatorii Ulmer Nest spun că au construit capsulele avându-i în minte pe cei care nu pot ajunge la adăposturi obişnuite pentru oamenii străzii, fie din motive psihologice sau poate pentru că au un animal.

Instalarea capsulelor a fost realizată cu întârziere, din cauza epidemiei de coronavirus, spun creatorii săi. Aceştia se bucură însă că le-au putut pregăti la timp pentru „cele mai reci nopţi” şi vor observa zilele următoare dacă adăpostul lor poate proteja şi de îngheţ. Un răspuns afirmativ în acest caz ar putea duce la o adoptare la nivelul întregii ţări a capsulelor în anii următori.

Echipa din spatele Ulmer Nest spune însă că aceste capsule nu trebuie privite ca o alternativă la a sta într-un adăpost obişnuit sau un hostel pentru oamenii străzii, ci mai degrabă ca o opţiune „de urgenţă, de ultimă instanţă”. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite