Vector Watch, în România: ce ar trebui să ştii despre ceasul conceput de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceasul Vector, un nou gadget pe piaţa dispozitivelor purtabile. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Ceasul Vector, un nou gadget pe piaţa dispozitivelor purtabile. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Dacă n-ai auzit până acum de Vector Watch, probabil că vei fi impresionat că e conceput de români. Dacă ai auzit, de azi îl poţi avea şi poate singurul motiv pentru care merită e autonomia de o lună.

Vector Watch a fost prezentat lumii în Elveţia, în martie. Marea noutate pe care o aduce pe o piaţă destul de plină de gadgeturi purtabile este autonomia de aproape o lună. La dezvoltarea noului ceas inteligent au participat antreprenorii români Radu Georgescu şi Andrei Pitiş, inginerul Dan Tudose, iar Joe Santana, în trecut la Timex, şi desig­nerul Steve Jarvis, care în trecut a lucrat pentru Nike (una dintre primele companii care a dezvoltat gadgeturi purtabile pentru fitness), completează echipa.

De astăzi, 15 octombrie, Vector Watch intră în oferta Orange, începând de la 300 de euro pentru modelul Meridian cu ecran dreptunghiular. Luna este cu ecran rotund, iar acesta e mai apropiat de ceasurile clasice. „Este ori un lucru curajos ori pură naivitate pentru o companie necunoscută să concureze direct cu Apple şi Google, dar Vector promite autonomie de 30 de zile şi aceasta e suficientă ca să facă un ceas inteligent interesant. De asemenea, nici funcţionalităţile smart şi designul atractiv din metal nu-i vor dăuna“, scria Andrew Hoyle pentru CNET după ce Vector a fost prezentat.

Evenimentul oficial de lansare a fost pe 14 octombrie, dar am avut ocazia să testez acest ceas în această primăvară şi toate impresiile sunt aici. Vector Watch, în aceasta piaţă a "chestiilor" tot mai inteligente, este, totuşi, un ceas care ne promite în primul rând autonomie. Să fim înţeleşi, inteligenţă au avut toate (şi încă au), dar autonomia e un subiect atât de sensibil, încât Apple abia aminteşte că al său ţine doar o zi.

Andrei Pitiş, cofondator şi director tehnic Vector, alături de Julien Ducarroz, director comercial Orange.

vector watch foto razvan baltaretu/adevarul

Creatorii Vector par să fi descoperit Sfântul Graal al bateriilor. Graalul este, în fapt, o abordare nouă şi o separare de trendul general al industriei ceasurilor smart. Au spus „pas“ platformelor altora şi au început de la zero. Vector Watch are şi magazin cu aplicaţii, dezvoltatorii vor avea acces şi contează acum cât de repede reuşesc să creeze o ofertă suficient de bună. Aplicaţiile de chat şi mail vor funcţiona. Ca plus pentru autonomie, Vector a ales să nu aibă ecran color, ci monocrom, activ mereu ca să poţi verifica ceva banal pentru orice ceas: timpul.

vector watch foto razvan baltaretu/adevarul

IDC estimează că în 2015 vom cumpăra aproximativ 45 de milioane de gadgeturi purtabile. Până în 2019 cifra va creşte la peste 125 de milioane. Sunt cifre impresionante, chiar dacă nu la fel de mari ca cele din industria smartphone-urilor, iar Vector se poate afirma încă de la început şi încă este loc pentru toată lumea. Nimeni n-a găsit soluţia perfectă pentru purtabile, încă se cercetează şi dezvoltă.

vector watch foto razvan baltaretu/adevarul

Vector Watch nu va înregistra cifre colosale de vânzări, nu are istoria şi banii pentru marketing pe care îi are Apple, dar are un produs eficient, util, dacă ai în primul rând nevoie de aşa ceva. Este mai mult un ceas inteligent decât un smartphone mic la încheietură şi aceasta trebuia să fie atitudinea tuturor producătorilor. Nu ştiu dacă vom mai discuta despre Vector peste cinci ani, dar acum discutăm despre ei şi oameni diverşi cu influenţă diversă îl compară direct cu Apple Watch.

vector watch foto razvan baltaretu/adevarul

Nu este un Watch killer, nici n-ar avea cum. Deocamdată, costă 300 de euro şi este primul model. Preţul este bun, comparativ cu piaţa, dar niciun cuvânt de marketing şi niciun inginer nu sunt suficient de bune, dacă ceasul nu este bun pentru utilizatori. Asta mai rămâne de văzut: contactul cu piaţa. Au fost făcute precomenzi, Orange îl va susţine prin campanii de promovare şi, în final, aflăm într-un an ce se întâmplă cu ceasul şi compania. Până atunci, arată bine, premium şi cu materiale de calitate, şi funcţionează cu cele mai importante trei platforme.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite