Gadget

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Un automobil Tesla a fost păcălit să accelereze cu 80km/h cu ajutorul unei bucăţi de bandă adezivă

6
19 Feb 2020 18:30:23
Autor: Andrei Brînduşescu

Sistemul de camere al maşinii a fost ţinta a doi cercetători de la McAfee, care au reuşit să demonstreze un fel în care acesta poate fi păcălit.

 

Doi cercetători în securitate de la McAfee, Steve Povolny şi Shivangee Trivedi, au reuşit să păcălească automobile Tesla, făcându-le să accelereze peste limita legală, cu ajutorul unei bucăţi de bandă adezivă neagră.

Aceştia au lipit banda adezivă pe un semn care indica viteza maximă legală, de 35 de mile/oră (56km/h), chiar în dreptul liniei din mijloc a cifrei ”3”, alungind-o astfel, şi făcând camerele să o recunoască drept un ”8” incomplet (foto jos).

Maşina pusă în modul ”cruise control” (o caracteristică a sistemului de autopilot al Tesla, care controlează viteza automobilului şi îl menţine la o distanţă sigură faţă de cel din faţă) a accelerat aşadar cu 80km/h, pentru a atinge viteza recunoscută de camerele realizate de cei de la MobilEye EyeQ3.

Testele au fost realizate pe două maşini Tesla din 2016, un Model X şi un Model S, dotate cu camere MobilEye. Compania a înnoit între timp aceste camere, iar ultimele modele nu au putut fi păcălite. Cu toate acestea, încă există modele de Tesla din 2016 pe piaţă, dotate cu vechiul sistem de camere al MobilEye.

Cercetătorii au notificat atât Tesla, cât şi MobilEye EyeQ3 cu privire la această breşă în sistemul de securitate al maşinii, însă ambele companii au spus că nu este o problemă şi nu plănuiesc să rezolve în niciun fel acest aspect, notează Business Insider.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Augustin Man
19.02.2020, 18:43:09

Orice automat poate fi "pacalit", intentionat sau nu: o masina experimentala fara sofer a intrat in coliziune din spate cu o camioneta vopsita albastru deschis, ca a "crezut" ca-i cerul senin! In general, tehnologia nu poate evolua fara limite; chiar daca solutiile tehnice sint corecte, ele nu pot fi sustinute economic, cum ar zice bunica daca ar mai trai "nu se plate" (SIC!). Exemple concrete: aselenizarea, Concorde, etc... Ca sa nu mai zic ca in copilaria noastra se cinta "iar in anul doua mii, cind nu vom mai fi copii, vom zbura prin galaxii". Chiar asa, cum vi se pare asta acum?!

+2 (2 voturi)
Radu Mircea
19.02.2020, 19:10:59

# Augustin Man Orice tehnologie noua are carentele ei . Asa ca chestie iti amintesc ca Edison a incercat peste 1.000 de materiale pina sa nimereasca filamentul modestului BEC , care ne-a luminat copilaria si a facut din noapte zi . Si nici macar nu avea filament din Wolfram . Wolframul avea sa mai astepte vreo 30 de ani pina cind a fost folosit .

+3 (3 voturi)
Aurel Paun
19.02.2020, 19:41:12

Daca semnul de circulatie este modificat nu inseamna ca masina inteligenta este vinovata. Vinovati sunt tembelii care au modificat semnul cu banda adeziva, ce ar deruta si un sofer profesionist. Deci n-au demonstrat decat prostia lor.

+7 (9 voturi)
Toru Okada
20.02.2020, 11:34:31

Au demonstrat un nou tip de cyber terorism. Masinile autonome sunt posibile, dar nu pe infrastructura existenta. Este necesar un nou tip de infrastructura. La fel cu trecerea de la folosirea carutelor la folosirea pe scra larga a masinilor a necesitat un nou tip de infrastructura, adica trecerea de la drumurile de pamant sau pitra cubica la drumurile de asfalt. Altfel masinile ar fi ramas un produs de nisa, nu ar fi fost un produs de masa. Aceeasi situatie este si acum. Soselele pe care le avem nu sunt un mediu propice pentru masinile autonome. Este nevoie de o noua generatie de sosele, dotate cu senzori si emitatoare de semnal, astfel incat masinile sa isi ia datele de trafic dintr-un mediu mai controlat. Lucrul acesta este posibil folosind tehnologia Internet Of Things, dar este pe bani. O sa trebuiasca investitii enorme in infrastructura pana masinile autonome sa treaca de la statutul de produs de nisa la statutul de produs de masa.

+4 (4 voturi)
jean valjean din salajean
20.02.2020, 06:56:51

Banene acum pa bune...chestiile astea de IA si automatizari sunt facute pentru folosire normala de oameni normali la cap care nu cauta sa acopere nimic. Ca si cu ala care a pacalit Google maps cu traficul. Cine sta sa puna 100 de mobile in carucior ca sa ce? Oricine poate sa pacaleasca un sistem de-asta asa si? A devenit sport international ca sa devina virali si celebri. De ce nu incearca sa pacaleasca la o Tesla pilotul automat si pe urma sa citeasca pe mobil. Sa vedem ce se-ntampla.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)