VIDEO IBM şi revoluţia computerelor: acestea vor gândi şi acţiona ca oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii IBM dezvoltă un nou ecosistem software care va face interacţiunea cu computerele naturală, fără a mai fi necesară respectarea unor algoritmi.

Sistemele cognitive de calcul, ceea ce vrea IBM să facă, pot dispune de inteligenţă artificială şi de algoritmi care să le permită să înveţe. IBM Research susţine că această tehnologie permite crearea de aplicaţii care imită abilităţile umane, cum ar fi percepţia, acţiunea sau cunoaşterea, notează Mashable. Pe scurt, computerele ar putea acţiona si gândi ca oamenii.

IBM susţine că ceea ce folosim astăzi sunt echipamente gândite cu zeci de ani în urmă şi, reduse la esenţă, nu sunt decât agregatoare de numere. Această tehnologie nu va rezista însă mulţi ani, deoarece cantitatea de date creşte şi trebuie administrate într-o mod mai eficient, iar răspunsurile returnate mai repede. Creierul serveşte drept un model foarte bun, de aceea vrea IBM să „crească“ viitoarele computere pe acesta.

image

„Arhitectura şi programele sunt într-o strânsă legătură, astfel că o nouă arhitectură solicită o nouă paradigmă pentru programare“, a afirmat Dharmendra Modha, senior manager la IBM Research. Ecosistemul cognitiv dezvoltat de IBM include un simulator software care are o reţea neurosinaptică de nuclee - ceea ce fac neuronii în creierul uman vor face computerele IBM - şi un model de programare bazat pe unităţi refolosibile şi orientat pe relaţia dintre elemente. 

Care ar fi finalitatea cercetării IBM? Pe viitor, acest proiect ar putea duce la sisteme cu zece miliarde de neuroni şi cu mii de miliarde de sinapse, dar eficiente din punct de vedere al consumului şi care ocupă mai puţin spaţiu decât actualele sisteme. De asemenea, astfel de sisteme ar fi conectate la o multitudine de senzori audio şi video pentru a-şi delimita lumea şi pentru a colecta date. Spre exemplu, ochiul uman captează zilnic circa 1TB de date pe zi.

Vă aşteptăm să discutăm pe Tech Adevărul pe Facebook. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite