Gadget

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Taxiul aerian cu cinci locuri, de la Lilium, a realizat primul zbor

4
16 May 2019 18:04:12
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via The Verge
FOTO via The Verge

Startup-ul german Lilium a anunţat reuşita primului zbor întreprins cu taxiul lor aerian, denumit Lilium Jet, complet electric, care pare proaspăt scos din cel mai nou film Blade Runner.

Compania bazată în Munchen a prezentat un video în care avionul său electric şi autonom decolează pe verticală, ca un elicopter, menţinându-se pentru o scurtă perioadă deasupra solului şi apoi aterizând. Nu pare o realizare foarte importantă, însă este un pas mare pentru un startup care speră să lanseze un serviciu operaţional de taxiuri aeriene în câteva oraşe, până în 2025. 
 
Lilium Jet are 36 de motoare electrice, montate pe aripi, care se înclină în funcţie de direcţia de deplasare a aeronavei. Când va fi finalizat, micuţul avion ar trebui să aibă o autonomie de 300 de kilometri şi o viteză maximă de 300km/h, conform unui comunicat al companiei. 
 
Există şi alte proiecte care promit transportul persoanelor cu ajutorul unor avioane electrice, însă Lilium este cel care s-a făcut cel mai uşor remarcat până acum. Compania a realizat cu succes primul test de zbor în 2017, cu un avion mai mic, de numai două locuri.  
 
Startup-ul german nu a oferit momentan informaţii clare cu privire la capacitatea pe care o va putea transporta avionul. Cu toate acestea, garantează că acesta va fi capabil să ducă la destinaţie cinci pasageri şi un pliot, plus bagajele acestora. 
 
Deşi în testele efectuate până acum nu au fost implicaţi piloţi, Lilium a clarificat faptul că aceştia nu vor lipsi de la bordul aeronavelor. Compania vrea să obţină o certificare pentru taxiul său aerian de 5 locuri de la Agenţia de Siguranţă a Aviaţiei Europene şi de la Administraţia Federală de Aviaţie din Statele Unite. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

IonIon Codreanu
16.05.2019, 22:54:36

Kolosală realizare! În tinerețea mea nu se putea visa la așa ceva!

Dem Cristi
17.05.2019, 09:03:43

nu vad nimic colosal doar ca design. este o drona mai mare. sunt convins ca armata americana are deja aceasta tehnologie. Lipsesc din articol detalii tehnice. Care e inaltimea de zbor de croaziera? va fi safe cata vreme va zbura la max. 50-100m sa il poti pune oricand la sol in caz de probleme tehnice, cu bateria sau vremea. La 300km/h cred ca ar avea nevoie de 100-200m ca un elicopter altfel la cea mai mica eroare de pilotaj "aterizeaza" in bot. probabil va fi 100% automat

Serbanescu Serbanila
17.05.2019, 10:07:35

Dem Cristi Sa ceri detaliile astea la acest moment este ca si cum i-ar fi cerut cineva lui Vuia detalii despre inaltimea de zbor si de croaziera ....

D B
17.05.2019, 09:23:20

Penibil.