Viitorul internetului: drumuri conectate la senzori şi hârtie inteligentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambalajul conectat ne va spune ingredientele doar când îl atingem
Ambalajul conectat ne va spune ingredientele doar când îl atingem

Ericsson a prezentat noul său raport privind viitorul conexiunilor mobile. Lumea va fi ultraconectată, iar miliarde de oameni vor avea smartphone-uri. De asemenea, drumurile ar putea fi conectate. La Bucureşti, Ericsson a prezentat şi conceptul unei hârtii conectate.

Potrivit Ericsson, până în 2020, vor exista 9,2 miliarde de conexini mobile, iar 85% din acestea vor avea viteze foarte mari.

De asemenea, vor exista 3,7 miliarde de conexiuni 4G şi tot atâtea conexiuni GSM, 2G şi 3G. Iar peste cinci ani, noile tehnologii 5G vor fi disponibile comercial, la unii operatori.

Anul viitor, numărul de smartphone-uri la nivel global va fi mai mare decât numărul de telefoane obişnuite, un trend normal pe măsură ce smartphone-urile devin din ce în ce mai ieftin. Astfel, în 2020 vor fi 6 miliarde de smartphone-uri la nivel global.

Ericsson a vorbit deja de doi ani despre dispozitive conectate, despre senzori care vor comunica între ei şi maşinării care vor funcţiona autonom. Astfel, în 2020, vor exista 26 de miliarde de dispozitive conectate de orice fel. Acest lucru va creşte cantitatea de date folosită în întreaga lume de nouă ori.

În 2020 va exista de 13 ori mai mult trafic video, adică va ajunge la 60% din traficul de pe internet. În acest moment, 15% din trafic vine de pe reţelele sociale.

Ericsson

Transportul inteligent

Odată cu apariţia reţelelor 5G, ceea ce înseamnă viteze wireless extraordinar de mari, Ericsson vede un viitor al drumurilor conectate. În timp ce în România nu reuşim să construim autostrăzi, Ericsson spune că, din 2020 încolo, vom avea drumuri cu senzori în lume.

Potrivit Milenei Matic, drumurile vor fi dotate cu senzori, destul de puternici şi economici cât să fie montaţi chiar în asfalt, care să trimită date despre volumul traficului, aglomeraţie, temperatură, gropi sau prezenţa animalelor.

De asemenea, 5G va schimba şi modul cum arată televiziunea, pentru că aceasta va fi personalizată. Pentru ca 5G să fie disponibil global, Ericsson consideră că senzorii trebuie să fie de 10 ori mai eficienţi din punctul de vedere al consumului de energie, iar traficul de internet va fi de 1.000 de ori mai mare.

Ericsson

Hârtia conectată

În viitor, au spus reprezentanţii Ericsson, vom putea folosi hârtie conectată. Aceasta va fi practic o hârtie cu un cip în interior, care, dacă va fi atinsă de un om, va putea da informaţii într-o aplicaţie despre conţinutul ei. De exemplu, ea ar putea fi folosită la contracte inteligente. Un om ar putea să o semneze doar dacă o atinge. Deşi e un concept, hârtia ar putea fi introdusă în anii care vine în mod comercial. De asemenea, ea e folosită şi la ambalaje de produse, aşa cum puteţi vedea în video-ul de mai jos, filmat la prezentarea Ericsson de la Bucureşti. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite