BenQ EX2780Q: Monitor de gaming cu tehnologie HDRi (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monitor de gaming BenQ EX2780Q

Timp de trei săptămâni, m-am jucat pe monitorul EX2780Q de la BenQ, aşa că a venit momentul să analizăm ce poate acesta şi de ce BenQ scrie pe cutia sa ”Perfect for Gaming”.

Design-ul este unul foarte simplu, dar în acelaşi timp extrem de plăcut. Latura de jos, deşi este destul de mare, este integrată foarte bine în aspectul total al monitorului, având două logo-uri în dreapta şi în stânga. Restul marginilor sunt însă foarte mici, un lucru pe care nu pot să nu îl laud. Ca mai toate monitoarele bune din ziua de azi, o să găseşti tehnologii care îţi protejează ochii, precum ”flicker-free”, care elimină pâlpâitul monitorului sau ”low blue-light”, care filtrează lumina albastră, dăunătoare ochilor. Monitorul este de asemenea certificat TÜV Rheinland datorită acestor două tehnologii.

Se montează uşor şi rapid, şi nu este nici foarte greu, având aproximativ 2,7kg. Toate porturile sunt în partea din spate, în timp ce pe dreapta vei remarca micul joystick prin care poţi intra în meniul principal al monitorului şi ajusta diferite setări, împreună cu alte câteva butoane. Primeşti şi o telecomandă cu ajutorul căreia poţi controla monitorul, dacă nu te împaci prea bine cu joystick-ul.

Foarte rapid trecem în revistă specificaţiile cheie ale monitorului: display de 27 de inci, de tip IPS, cu rezoluţie 2560 x 1440 pixeli, rată de refresh de 144Hz cu tehnologie AMD FreeSync 2, timp de răspuns de 5ms. Şi acum, să le şi explicăm şi să vedem cum se transpun acestea în timpul utilizării.

Monitor de gaming BenQ EX2780Q

Avem de-a face aşadar cu un ecran de 27 de inci, suficient de mare în opinia mea pentru orice tip de gamer. Rezoluţia este perfectă pentru gaming-ul competitiv - majoritatea celor care joacă shootere sau jocuri de curse sau orice alt titlu din zona de e-sports, o fac la calitate de 1080p, astfel că jocurile (dar şi filmul sau serialul ocazional pe platforma ta de streaming favorită) se vor vedea foarte bine, ajutate şi de o densitate de 109 ppi (pixels-per-inch).

Am mai spus în review-uri anterioare pentru alte monitoare care sunt avantajele şi dezavantejele fiecărui tip de panou. În cazul de faţă, IPS-ul de pe BenQ EX2780Q face ca reproducerea culorilor să fie foarte bună, însă cauzeză mici probleme la capitolul contrast. În general, monitoarele de gaming vor alege un panou IPS, tocmai şi pentru că sunt extrem de rapide, un lucru pe care îl vedem în timpul de răspuns de doar 5ms pe care îl are monitorul.

În privinţa ratei de refresh, cei 144Hz sunt perfecţi pentru shootere, racing games sau orice alt tip de titluri. E un ecran rapid, cu care nu vei avea probleme nici în cele mai solicitante titluri, iar datorită tehnologiei AMD FreeSync 2, se va completa foarte bine cu placa grafică, indiferent dacă e AMD sau NVIDIA.

BenQ a inclus în acest monitor tehnologie HDRi, un lucru despre care, dacă intri pe site-ul oficial al companiei, vei afla că este considerat ca fiind ”a big deal”. Pe scurt, monitorul foloseşte un senzor şi algoritmi de procesare a imaginii pentru a îmbunătăţi efectul HDR în funcţie de luminozitatea din camera în care te afli. Practic, BenQ spune că această tehnologie îmbunătăţeşte calitatea imaginii şi culorile.

Există trei presetări diferite de HDRi integrate în meniul monitorului: Game, Cinema şi Display. Eu am folosit-o pe prima, ajustând puţin contrastul şi luminozitatea după preferinţele personale, şi mă pot declara mulţumit cu calitatea imaginilor. Modul Cinema mi s-a părut puţin prea întunecat. Ai şi opţiunea de a opri HDRi-ul şi a alege să vezi imagini HDR, fără a folosi tehnologia integrată în acest monitor (deşi, dacă tot îl cumperi, ar fi o risipă să nu foloseşti măcar una dintre cele 3 presetări HDRi cât mai des).

Monitor de gaming BenQ EX2780Q

În ceea ce priveşte porturile, sunt în număr de 5: un Display Port, două HDMI-uri, un jack de 3,5mm şi un USB-C. Nu ai port USB-A, ceea ce ar putea fi o problemă pentru unii, dar pe mine nu m-a deranjat, pentru că nu folosesc în general porturile USB-A la un monitor.

Ce iese însă în evidenţă în mod surprinzător este sunetul. BenQ a oferit multă atenţie acestui aspect, iar cele două difuzoare integrate au 2W şi se alătură unui subwoofer de 5W, pe care îl controlezi cu o rotiţă aflată pe marginea de dedesubt a monitorului. Sunetul este puternic şi clar, la o calitate foarte bună pentru un monitor şi cu siguranţă ai putea utiliza un EX2780Q fără boxe externe sau căşti, fără a te plânge.

Meniul de control este simplu şi uşor de navigat, doar cu ajutorul joystick-ului din dreapta. Aici vei găsi presetările şi, evident, poţi face ajustările pe care le consideri necesare, în funcţie de nevoile şi preferinţele tale.

Există o mică problemă pe care am observat-o la capitolul culorilor, şi am verificat ulterior să văd dacă şi alţii au întâmpinat-o, pentru a fi sigur că nu e ceva singular. Dacă te conectezi cu ajutorul DisplayPort-ului, vei avea culoare în 10 biţi doar dacă setezi rata de refresh la 120Hz sau mai jos. Pe HDMI, trebuie să cobori chiar până la 60Hz. Altfel, vei avea culoare doar în 8 biţi.

Monitor de gaming BenQ EX2780Q

Toată tehnologia integrată în acest monitor şi specificaţiile sale fac ca preţul să nu fie unul mic: aproximativ 2400 de lei, însă ce primeşti este un pachet care nu prea te poate nemulţumi. Ai tehnologie HDRi pentru imagine excelentă în jocuri sau în filme, un ecran rapid cu cei 144Hz şi, spre surpriza mea, un sunet foarte bun. Iar pentru gamerii mai competitivi, care vor o rată de refresh de 240Hz, BenQ are un monitor din gama Zowie, al cărui review îl puteţi vedea aici.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite