Gaming

articolul anterior articolul urmator

Cinci tehnologii care au schimbat gaming-ul

0
22 Oct 2019 15:30:43
Autor: Andrei Brînduşescu

Industria gaming-ului a cunoscut o creştere semnificativă în ultimul deceniu, din foarte multe puncte de vedere: se investesc mai mulţi bani ca niciodată în tehnologii, gamerii caută echipamente de top, iar jocurile primesc din ce în ce mai multă atenţie. Însă startul gaming-ului a fost unul dificil, traiectoria sa fiind modificată de-a lungul timpului de cinci tehnologii esenţiale.

Jocurile video au cunoscut o dezvoltare incredibilă într-un timp foarte scurt şi au fost, la rândul lor, un motor pentru creşterea altor tehnologii. Saltul de la maşinile de tip arcade, disponibile în săli de jocuri, la consolele de gaming a fost realizat în decursul a numai două decenii, iar în tot acest timp, industria a suferit multiple modificări graţie unor tehnologii inovative, precum:

Introducerea modurilor online

Chiar dacă posibilitatea de a juca online nu era ceva nou în anii ‘90, (primele jocuri cu astfel de capacităţi au fost lansate cu mai mult de un deceniu în urmă), ea a atins un adevărat apogeu în această perioadă, datorită răspândirii internetului.

Jocuri precum Ultima Online, Lineage, Starcraft sau Counter-Strike au adunat milioane de fani, ţinându-i lipiţi de ecranele monitoarelor cu tub şi devenind astfel catalistul unei creşteri uriaşe a modurilor online.

Odată cu trecerea timpului, modurile online au devenit o necesitate pentru o mare parte din jocurile noi, acest lucru culminând cu iniţierea şi dezvoltarea esports-ului, o industrie de miliarde de dolari, care include competiţii ale celor mai populare jocuri din lume.

Inteligenţa artificială

AI-ul poate fi considerat ca principala tehnologie care a dus la evoluţia gaming-ului. Fără AI, jocurile nu ar fi permis acea ”imersiune” cu care se laudă constant în zilele noastre, nu i-ar fi oferit gamer-ului capacitatea de a fi transpus în povestea jocului.

Trecut cu vederea în multe cazuri, AI-ul are darul de a îmbogăţi un joc, de a-l face mai dificil şi mai intens. Avem tendinţa de a vorbi despre inteligenţa artificială introdusă într-un joc numai în momentele în care aceasta dă greş, personajele fac lucruri de neînţeles sau reacţionează stupid la anumite interacţiuni cu jucătorul.

Nu a fost însă şi cazul lui Alien: Isolation, unul dintre cele mai bune exemple care demonstrează cât de mult a evoluat inteligenţa artificială în jocuri. Celebrul extraterestru care te vânează de-a lungul jocului dă dovadă de o inteligenţă extraordinară şi reuşeşte să facă un lucru cu care puţine jocuri se pot mândri: îţi creează o stare de tensiune puternică, specifică celei pe care o resimt şi personajele din film.

Captura Youtube

Descoperirea celei de-a treia dimensiuni (în gaming)

Pare greu de crezut ţinând cont de situaţia actuală a gaming-ului, însă era o perioadă în care simpla prezenţă a celei de-a treia dimensiuni într-un joc video genera entuziasm. Titluri precum Quake, Wolfenstein sau Super Mario 64 au schimbat radical industria, iar grafica 2D nu mai era o soluţie viabilă.

Aşa se face că în ziua de azi, majoritatea jocurilor sunt tri-dimensionale, şi arată din ce în ce mai bine. Desigur, jocurile 2D au rămas încă în inimile multor gameri, şi încă îşi mai găsesc un loc pe piaţă, însă perioada în care acestea acaparau majoritatea pieţei a rămas de mult în urmă.

Apariţia consolelor portabile

Dacă aş fi realizat această listă acum 5 ani, probabil că nu aş fi considerat apariţia consolelor portabile ca un element care a schimbat radical gaming-ul. Însă opinia mea s-a schimbat odată cu creşterea senzaţională a gaming-ului pe telefonul mobil.

Practic, consolele portabile au fost precursorul gaming-ului pe mobil, o tehnologie nouă, inovativă, care îţi permitea să te joci oriunde te-ai fi aflat. Din nefericire, singurul supravieţuitor al acestei ere rămâne Nintendo DS (şi succesorul Nintendo Switch).

Dar tehnologia a supravieţuit, iar portabilitatea a devenit mai importantă ca niciodată în gaming. Titlurile care au fost făcute celebre pe console au ajuns pe mobil şi acest trend pare să fie într-o continuă creştere.

Ray-tracing şi grafica de cel mai înalt nivel

În trecut, o sintagmă pe care o auzeam repetată de foarte multe persoane (şi pe care şi eu am folosit-o în câteva rânduri) era: ”prefer un joc cu o poveste bună, decât unul cu o grafică bună”. În contextul actual al gaming-ului însă, nu cred că aceasta îşi mai are locul, deoarece grafica excelentă ar trebui să fie un ”must” al celor mai noi jocuri.

Grafica jocurilor a evoluat până în punctul în care atinge limita dintre realism şi joc video. Am văzut nenumărate peisaje din jocuri precum Red Dead Redemption 2 care pot fi interpretate ca fiind reale, datorită avansului tehnologic incredibil din această ramură.

Un exemplu al acestui progres sunt tehnologiile ray tracing şi DLSS (deep learning super-sampling), create de cei de la NVIDIA, care au reuşit să împingă limitele grafice la maximum. Claritatea reflexiilor în apă, realismul umbrelor, caracteristicile accentuate ale luminii, totul contribuie la o îmbunătăţire completă a experienţei de gaming şi a felului în care gamer-ul se simte în momentul jocului. De altfel, felul în care aceste tehnologii schimbă complet gaming-ul modern poate fi văzut şi în clipul de mai jos.

Plăcile grafice cu capacităţi ray-tracing reuşesc să inducă o doză în plus de realism jocurilor, astfel încât gaming-ul (mai ales cel single-player) devine mai plăcut şi, la fel ca în cazul evoluţiei inteligenţei artificiale, mai intens, contribuind la o experienţă excelentă pentru gamer.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii