Gaming

articolul anterior articolul urmator

Dezvoltatorul PUBG dă în judecată Apple, Google şi creatorul jocurilor Free Fire

0
14 Jan 2022 20:05:53
Autor: Adrian Pogîngeanu
Jocurile PUBG şi Garena Free Fire. FOTO Shutterstock
Jocurile PUBG şi Garena Free Fire. FOTO Shutterstock

Krafton, creatorul PUBG, dă în judecată dezvoltatorul a două jocuri pentru mobil pe care îl acuză că a copiat PUBG: Battlegrounds, şi companiile Apple şi Google pentru distribuirea acestor jocuri în magazinele lor de aplicaţii, scrie publicaţia the Verge.

Jocurile, pe care Krafton le acuză că au copiat PUBG, se numesc Free Fire şi Free Fire Max, create de dezvoltatorul Garena. Atât pe App Store, cât şi pe Google Play, acestea apar ca Garena Free Fire şi Garena Free Fire Max. Ambele sunt disponibile gratuit, dar jucătorii pot face achiziţii în aplicaţie.

Punctual acuzaţiile Krafton:
 
”Free Fire şi Free Fire Max copiază pe larg numeroase aspecte ale Battlegrounds, atât individual, cât şi în combinaţie, inclusiv caracteristica unică de deschidere a jocului, protejată prin drepturi de autor de la Battlegrounds, „saltul cu paraşuta din avion”, structura şi dinamica jocului, combinaţia şi selecţia de arme, armuri şi obiecte unice , locaţii şi alegerea generală a schemelor de culori, materialelor şi texturilor."
 
Krafton susţine că Garena a câştigat „sute de milioane de dolari” din vânzările în aplicaţii şi că Apple şi Google „au câştigat în mod similar venituri substanţiale din distribuţia Free Fire”.
 
Pentru comparaţie o partidă de PUBG.
 
 
Şi o partidă  de Garena Free Fire.
 
 
Krafton susţine că pe 21 decembrie 2021 a cerut dezvoltatorului Garena să „oprească imediat exploatarea Free Fire şi Free Fire Max”, ceea ce Garena aparent a refuzat; a cerut Apple şi Google să nu mai distribuie jocurile, care sunt încă disponibile în ambele magazine de aplicaţii; şi a cerut YouTube să elimine videoclipurile cu jocuri Free Fire şi Free Fire Max, dar gigantul nu a făcut-o.
 
Free Fire a câştigat 1,1 miliarde de dolari prin achiziţiile din joc în 2021, conform datelor pe care firma de analiză Sensor Tower le-a oferit The Verge, o sumă care a crescut cu 48% faţă de 2020. În timp ce suma totală în dolari este cu mult mai mică decât cea de 2,9 miliarde de dolari pe care a câştigat-o PUBG Mobile din cheltuielile jucătorilor anul trecut, cifrele PUBG Mobile au crescut cu doar şapte procente de la an la an, relatează Sensor Tower. Acest lucru ar putea sugera că creşterea PUBG Mobile încetineşte, iar cea a lui Free Fire creşte vertiginos.
 
O altă firmă de analiză, Appfigures, consultată de The Verge sugerează că Free Fire ajunge din urmă PUBG. Aplicaţiile de mobil PUBG Mobile, PUBG Mobile Lite şi versiunile PUBG Mobile specifice Chinei şi Indiei au obţinut un venit cumulat de 639 de milioane de dolari anul trecut, conform Appfigures, în timp ce Free Fire a câştigat 414 de milioane de dolari.
 
Apple şi Google nu au comentat deocamdată acuzaţiile. Jason Golz, purtător de cuvânt al companiei mamă a dezvoltatorului Garena (Sea), a declarat pentru The Verge că „afirmaţiile lui Krafton sunt nefondate”.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările