Fă cunoştinţă cu gamerul român: tânăr, nocturn, perfecţionist, recordman, sociabil şi bine informat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gamerul român, în viziunea Intel
Gamerul român, în viziunea Intel

Gamingul capătă o importanţă din ce în ce mai mare, atât la nivel global, cât şi naţional. Cei de la Intel, în parteneriat cu LAB501.ro au realizat un studiu în încercarea de a realiza portretul gamerului român.

Dacă l-aţi întâlni pe stradă, gamerul român ar fi tânăr şi probabil, obosit, fiindcă este nocturn şi îi place să îşi petreacă serile şi nopţile exersând jocul preferat. Aţi intra uşor în vorbă cu el – este un tip sociabil. Aţi putea dezbate cu el noutăţile tehnologice, este foarte bine informat. V-ar surprinde cu atitudinea sa pozitivă şi dorinţa de a fi întotdeauna vânătorul. Îi place să câştige şi să fie cel mai bun în joc. Este ambiţios, perfecţionist şi recordman.

La studiu au participat peste 3.000 de respondenţi, care au oferit detalii despre activităţile de gaming pe care le desfăşoară, precum şi despre tehnologiile pe care le utilizează.

Nocturni, recordmani, perfecţionişti

90% dintre gamerii români îşi dedică serile şi nopţile timpului de joc. Doar 4% sunt matinali, în timp ce restul, 6%, se joacă la ora prânzului.

După timpul efectiv dedicat activităţii de gaming în fiecare zi, se disting 4 categorii de jucători:

  • 7%  Extremi – petrec în medie peste 6 ore pe zi jucându-se
  • 17%  Heavy – între 4-6 ore
  • 42%  Medii – între 2-4 ore
  • 34% Light – sub 2 ore.

Studiul arată că aproximativ trei sferturi (76%) dintre gameri petrec minim două ore pe zi exersând jocul electronic preferat. Ei se subscriu astfel tendinţei mondiale, conform căreia jucătorii “medii” (average gamers) îşi petrec aproape două ore pe zi exersând mutări controlate electronic şi aproximativ 13 ore pe săptămână.

Pasiunea pentru gaming a românilor transcende noţiunea de “joc”, fiind un motiv de perfecţionare şi stabilire de noi recorduri personale şi de grup. Altfel spus, gamerul român nu urmăreşte doar să se joace, ci să evolueze şi să devină cel mai bun la jocul respectiv. Este vânător de recorduri, individuale sau de grup.

Referitor la categoriile de jocuri rulate, studiul Intel arată că:

  • 43% preferă jocurile de acţiune, de tip First Person Shooter (FPS);
  • 18% abordează jocuri de tip Multiplayer online battle arena (MOBA), Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) sau Role-playing game (RPG);
  • 16% sunt pasionaţi de simulatoare;
  • 13% optează pentru jocurile de tip Real Time Strategy (RTS);
  • 10% joacă alte tipuri de jocuri.  

Gamingul, catalizator social

Gamerii români obişnuiesc să joace atât în sistem multi, cât şi single player. În modul multi player, jocul electronic devine şi mijloc de comunicare şi socializare cu prieteni sau persoane mai puţin apropiate, dar cu pasiuni similare. Este o altă tendinţă mondială adoptată de gamerii din ţara noastră. Realitatea este că gamingul a devenit un catalizator social. Astăzi, nu ne mai referim doar la acţiunea de “a se juca” în sine, ci la activitatea de colaborare şi comunicare virtuală cu numeroase persoane.

Modul de joc împarte gamerii români în două categorii echilibrate:

  • 51% sunt fani ai jocurilor multi player
  • 49%, ai celor de tip single player.  

Desktop PC-ul rămâne “rege” în gaming

Aproximativ trei sferturi (73%) dintre gamerii participanţi la studiul “Project Winner” declară că utilizează un desktop PC. Acesta le oferă puterea necesară pentru a rula jocul în condiţii optime şi a obţine cele mai bune rezultate. 44% sunt de părere că, în activitatea de gaming, procesorul este foarte important. Pentru 32% este esenţial, iar pentru 20%, suficient de important. Doar 3% consideră că este puţin relevant, iar 1% spun că nu are importanţă.

După desktop PC, în preferinţele de utilizare se numără laptopul, Ultrabook-ul sau dispozitivul 2 în 1 (24%). 3% dintre respondenţi declară că se joacă de pe alte dispozitive.

Pentru a juca fără limite, în ceea ce priveşte mediul de stocare, 58% consideră că SSD-ul este cheie în activitatea de gaming. 25% optează pentru HDD, iar 17% pentru HDD Hybrid.

Dispozitivul ideal pentru gaming este un computer cu grafică dedicată pentru 72% dintre gamerii români, în timp ce restul de 28% optează pentru grafică integrată.

Overclocking-ul şi posibilitatea de a juca fără limite oferită de un PC de gaming sunt foarte importante pentru 29% dintre participanţii la “Project Winner” şi esenţiale pentru 16% dintre ei. 37% declară că sunt suficient de importante, 13%, puţin importante şi 5%, neimportante.

Rata de refresh ideală a PC-ului personal:

  • 9% şi-ar schimba computerul înainte să treacă un an
  • 33%, la un an
  • 39%, la 2 ani
  • 14% declară că ar face modificarea de sistem de joc la 3 ani
  • 5% şi-ar schimba computerul la 4 sau 5 ani.

Recunoşterea importanţei schimbării unui computer de gaming la maxim 3 ani arată că jucătorii din România sunt la curent cu noutăţile tehnologice şi conştienţi că, pentru a stabili recorduri, este necesar să utilizeze echipamente de ultimă generaţie.

În realitate, 33% dintre participanţii la studiul “Project Winner” îşi schimbă PC-ul la 4 sau mai mulţi ani, 29% la 2 ani. 26% la 3 ani şi 9% la un an.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite