Fall Guys - Probabil cel mai distractiv şi frustrant joc al verii (GAME REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ai stat pe internet în ultima lună şi eşti cât de puţin interesat de gaming, e aproape imposibil să nu fi văzut sau auzit de Fall Guys, jocul celor de la Mediatonic şi publicat de Devolver Digital. L-am încercat şi eu şi s-a dovedit a fi una dintre cele mai amuzante şi plăcute experienţe din această vară, în materie de gaming.

Fall Guys este un battle royale sau last man standing, cum vrei să îi zici, în care concurezi împotriva altor 59 de persoane. Până aici, nimic nou sub soare. Noutatea şi atracţia o reprezintă faptul că participi în diferite probe, unde trebuie să te asiguri că nu eşti printre ultimii pentru a te califica în runda următoare, iar aceste probe sunt de foarte multe ori în egală măsură frustrante şi distractive.

Fall Guys: Ultimate Knockout, căci acesta este numele complet al jocului, pare inspirat din emisiuni concurs celebre, precum Wipeout sau Takeshi’s Castle, pe care probabil le-ai văzut la TV la un moment dat. Sunt multe probe care au elemente din cele văzute la acestea sau la alte emisiuni concurs, iar Fall Guys te pune în pielea concurentului care trebuie să se bată cu toţi ceilalţi pentru a rămâne ultimul în competiţie.

E important să nu te laşi păcălit de aspectul copilăros pe care îl are jocul: e foarte posibil să scoată spiritul competitiv din tine după doar câteva runde, să îţi cauzeze atât frustrare, cât şi bucurie.

Gameplay

Gameplay-ul este cât se poate de simplu: poţi să mergi, să sari, să apuci şi să te arunci. Atât. Fall Guys nu se rezumă însă numai la asta, pentru că multe dintre cursele la care poţi participa în joc au diferite trasee pe care le poţi lua pentru a ajunge înaintea celorlalţi, mai mult sau mai puţin vizibile, astfel că depinde de tine cât de repede te mişti de-a lungul fiecărei probe.

Imagine indisponibilă

Bineînţeles, există şi scurtături, majoritatea deja cunoscute, dar dacă eşti nou, nu ar trebui să îţi ia foarte mult să te prinzi care sunt cele mai optime rute pentru a ajunge la finish. Mare atenţie totuşi, pentru că în unele runde, aşteptarea s-ar putea să fie cea mai bună strategie pe care o ai la dispoziţie.

Sunt în total 24 de minigame-uri diferite, împărţite în 4 - ai jocurile de tip cursă, în care trebuie să te grăbeşti până la finish pentru a te califica mai departe, jocurile de tip survival, în care trebuie să rămâi mai mult decât o parte din ceilalţi pe o platformă sau pe un cilindru, jocurile de echipă, în care trebuie să te rogi că ai o echipă bună, dacă joci singur şi să speri că nu eşti înconjurat de oameni care nu ştiu diferenţia dreapta de stânga şi jocurile finale, cele mai puţine la număr, unde trebuie să te bazezi pe o combinaţie de noroc şi pricepere.

Grafică şi sunet

La prima vedere, Fall Guys e un joc mai copilăros, plin de culoare, cu personaje drăguţe, cărora le poţi adăuga diferite costume pentru a-i face să iasă şi mai mult în evidenţă. Bineînţeles, în realitate vei avea momente în care îl vei urî pe tipul în costum de T-Rex care împins de pe cilindru sau pe cel în costum de găină care se pune în mijlocul drumului pentru ca nimeni să nu mai poată trece.

Per ansamblu însă, jocul arată foarte bine. E simplu, colorat şi background-ul fiecărui joc a primit puţină atenţie, astfel că atunci când eşti eliminat şi aştepţi să te urmeze şi ceilalţi prieteni ai tăi, te poţi uita la alte detalii şi să fii uimit că nu le-ai remarcat până atunci.

Imagine indisponibilă

Muzica din fundal este vioaie şi catchy, dar poate deveni foarte uşor enervantă atunci când ceva nu merge bine, cam ca orice alt element din acest joc.

Mini-games şi potenţialul jocului

De foarte mult timp nu m-am mai distrat atât de mult într-un joc multiplayer precum în Fall Guys. Este un joc perfect de jucat cu prietenii, uşor de învăţat şi destul de dificil de câştigat. După aproximativ o oră de joc, vei cunoaşte deja cam toate mini-games-urile, şi vei putea să începi să te gândeşti la diferite strategii pe care să le pui în aplicare - de exemplu, în Tail Tag, un fel de leapşa în care trebuie să ”furi” coada altor concurenţi, unul din cei cu care am jucat preferă să nu facă nimic până în ultimele 30 de secunde, fiindcă cel mai important e să ai coada la sfârşit.

Hex-A-Gone, unul dintre jocurile finale, care presupune rămânerea pentru cel mai mult timp într-un soi de turn ale cărui podele dispar imediat după ce le atingi, este altul unde există o tehnică pe care foarte mulţi o aplică cu succes, aceea de a sări pe fiecare platformă în parte şi a câştiga timp faţă de cei care aleargă pe ele.

Imagine indisponibilă

Sunt foarte multe astfel de jocuri care reuşesc să fie interesante şi a 57-a oară când le joci, datorită concurenţilor diferiţi din fiecare joc şi strategiilor diverse pe care le poţi aborda, iar cei de la Mediatonic vor să adauge alte elemente, precum un ciocan care poate apărea aleator în anumite jocuri şi de care te poţi ajuta pentru a merge mai aproape de finish sau care te poate trimite înapoi suficient cât să ratezi calificarea.

Aici este adevăratul punct forte al Fall Guys: jocul are un potenţial excelent de a se extinde, de a rămâne fresh şi relevant, şi mă aştept ca dezvoltatorii să pună acest lucru în practică. Nu numai prin skin-uri, care sunt oricum destul de amuzante şi bine implementate până acum - practic, dacă eşti suficient de bun, nu trebuie să dai niciun ban pe skin-uri, dar şi prin rotirea unor moduri de joc, în fiecare sezon.

Ce lipseşte şi concluzia

Bineînţeles, există şi lucruri negative, mai ales acum, în perioada de început: nu ai posibilitatea de a raporta hackerii pe care îi întâlneşti (da, există hackeri la un joc precum Fall Guys, un lucru absolut de neînţeles pentru mine), numele tuturor jucătorilor sunt de tipul ”Fall Guys 1234”, astfel că e greu să îi găseşti pe cei cu care joci pentru a-i urmări după ce ai fost eliminat şi sunt multe bug-uri şi erori care te pot elimina dintr-un joc.

Cu toate acestea, Fall Guys m-a cucerit: e cu siguranţă cel mai distractiv şi frustrant joc pe care l-am jucat în ultima perioadă, şi sper să rămână aşa, pentru că are cu siguranţă acest potenţial. Merită din plin cei 20 de dolari pe care îi cere, pe Steam sau pe PS4.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite