Nintendo a lansat Wii U, un competitor japonez pentru Xbox 360, PS3, dar şi pentru tablete şi smartphone-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wii U GamePad este noul tip de controller de la Nintendo.
Wii U GamePad este noul tip de controller de la Nintendo.

Nintendo a revenit pe piaţa consolelor şi noul model se numeşte Wii U. Pe 18 noiembrie, a fost lansată consola în America de Nord, iar la finalul lunii va ajunge în Europa. În Japonia va debuta abia la începutul lunii decembrie. Wii U vine cu magazin de aplicaţii, cu Wii U GamePad, un controller cel puţin unic pe piaţă, şi un preţ de 300 de euro.

În termeni de dotare tehnică, Wii U stă mai bine decât deja îmbătrânitele Xbox 360 şi PlayStation 3, dar era şi de aşteptat din moment ce ar trebui să fie consola pentru următorii doi-trei ani. Astfel, Wii U are un procesor IBM PowerPC produs în tehnologia de 45 nanometri, patru module RAM a câte 512 MB, iar placa video este produsă de AMD şi face parte din seria RV7xx, deşi modelul exact nu e cunoscut, notează „Anandtech“.

nintendo wii u

Cei de la „Anandtech“ au mai găsit în interiorul consolei un DVD-ROM care utilizează formatul Nintendo, permiţându-i astfel să stocheze până la 25 GB per disc. Un fapt interesant este acela că memoria are o lăţime de bandă de 12,8 GB/s. Vechiul model Wii avea 5,6 GB/s.

Deşi consola se apropie ca viteză a memoriei de console ca Nexus 10, de la Samsung, şi iPad 4, de la Apple, a picat testul SunSpider pentru browser. Wii U a ieşit pe ultimul loc, cu un total de 2.580 de milisecunde. iPhone 5 este pe primul loc cu 908 milisecunde. Însă se poate ca asta să fie din cauza folosirii unei versiuni mai vechi de WebKit, motorul folosit de browsere. Tot pe partea de conectivitate, Wii U are şi două antene WiFi, una pentru Internet, cealaltă pentru Wii U GamePad, controllerul consolei.

Lucruri bune şi mai puţin bune ale Wii U

Cu siguranţă Nintendo nu se sfieşte să lanseze produse cel puţin ciudate sau cel puţin inutile, în aparenţă. A se vedea prima consolă Wii şi controller-ul cu accelerometru integrat, dar şi consola portabilă Nintendo DS cu două ecrane. Dar utilizatorii au fost cuceriţi de acestea, iar niponii recidivează cu Wii U GamePad, notează „Polygon“.

Acest controller vine cu un touchscreen integrat de 6,2 inci, este rezistiv şi are întreg setul de butoane regăsite pe un gamepad obişnuit. Adiţional mai are un accelerometru, un giroscop, difuzor stereo, microfon şi o cameră pentru videoconferinţe. În esenţă, acesta dublează pe ecranul său imaginea de pe consolă. Astfel, poţi lua jocul cu tine şi să-l continui de oriunde. De oriunde în aria de maximum opt metri.

Autonomia GamePad-ului este de trei ore şi se încarcă în aproximativ două ore şi jumătate. GamePad-ul putea fi o idee bună, dar are două minusuri: ecran de calitate slabă şi dependenţa de consolă. Dacă acest controller ar fi funcţionat în aceeaşi reţea WiFi la care este conectată consola, putea fi folosit pe o distanţă mai mare. Opt metri reprezintă, totuşi, o arie destul de mică. Apoi, ecranul capacitiv ar fi fost o alegere mai bună, dat fiind că are o precizie mai mare şi nu mai este la fel de scump ca în urmă cu cinci ani, când a captat atenţia pe iPhone.

Wii U GamePad ar trebui să fie o soluţie Nintendo pentru jocurile pe dispozitive mobile. Numai că limitările îi reduc din această funcţionalitate.

Preţurile şi alte bonusuri

Nintendo înlesneşte transferul de date între vechea şi noua consolă prin Wii System Transfer Application. Aplicaţia se descarcă din Wii Shop, apoi datele sunt salvate pe un card SD şi copiate pe Wii U. Cardul se va şterge automat după ce au fost transferate toate informaţiile.

eShop este punctul zero de unde pot fi procurate noi jocuri. Sunt disponibile, la acest moment, 23 de titluri, incluzând „Assassin's Creed 3“, „Darksiders 2“, dar şi „New Super Mario“. Preţurile sunt între 40 şi 60 de dolari, pentru jocurile de la marii producători. Cele din categoria indie variază între 10 şi 20 de dolari. Acestea sunt publicate de producători independenţi şi, potrivit dezvoltatorului „Trine 2: Director’s Cut“, ei îşi stabilesc preţurile.

Wii U mai vine şi cu Miiverse, o reţea socială a utilizatorilor acestei console. Este cam ce a încercat şi Apple cu Ping pentru iTunes, dar americanii au renunţat destul de repede la acea idee. Nu a avut succesul scontat. Miiverse este asemănător şi Xbox Live de la Microsoft, platformă folosită atât de pe Xbox 360, cât şi de pe terminalele cu Windows Phone 8.

Şi, în final, preţul consolei. Aceasta vine în două versiuni, cea cu 8 GB spaţiu de stocare va costa 300 de euro în Europa şi are ca accesorii importante un cablu HDMI şi GamePad-ul Wii U. Versiunea de 32 GB va costa 350 de euro, vine în nuanţa de negru şi are în plus jocul „Nintendo Land“, şi un stand pentru GamePad. Va fi disponibil şi un controller clasic, denumit Wii U Pro Controller, şi este asemănător celui de la Xbox 360.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite