Noua lume a jocurilor video: povestea pe care o spun va fi mai importantă decât grafica şi mai puternică decât filmul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocurile video au fost cândva simple. Pasai o bilă 2D între două palete la fel de 2D (Pong). Vânai nazişti într-un mediu 2D şi te puteai plimba stânga-dreapta, înainte-înapoi (Wolfenstein). În prezent, însă, poveştile jocurilor video tind şi trebuie să devină mai complexe. Asta marchează noua eră: copiii pot fi educaţi prin jocuri, iar Hollywood se poate panica.

Charles Yu semna în septembrie 2013 un articol pentru „Bloomberg View“ în care spunea că viitorul creator de poveşti va consuma conţinut video pe tabletă, telefon şi computer, nu va mai ţine cont de formele actuale şi interacţiunile sunt în mare parte online, virtuale. Acest Autor poate fi primul care să creeze o nouă formă de divertisment, una fără limite, ca în jocurile video.

Ideea este reluată în prezent de către Simon Parkin într-un articol pentru „The Guardian“. Hollywood se poate destabiliza cu noile jocuri video care reuşeşte să ajungă, uneori, în timp record la venituri de un miliard de dolari - spre exemplu: GTA V care vine cu o poveste la pachet. Multă vreme, jocurile video au fost privite mai mult drept o sursă de distracţie pentru copii sau oamenii cu adevărat dedicaţi. Astfel, producătorii au încercat să vină cu teme mai interesante şi cu subiecte noi.

Unele jocuri, precum Cart Life sau Papers, Please abordează teme obişnuite din viaţa oamenilor, cum ar fi imigraţia sau câştigarea primilor bani din vânzarea de ziare sau cafea. Totuşi, dacă un film ar aborda temele astea, ar putea fi finisat spre un produs artistic, dar un joc încă n-a fost gândit aşa. Până acum. Steven Spielberg, într-o cuvântare, pentru Şcoala de Cinematică USC, a spus că opinia sa în privinţa poveştilor din jocurile video s-a îmbunătăţit în ultimele decenii.

Pacman, un joc fără poveste, doar fuga pentru supravieţuire

image

„În momentul în care iei controllerul, ceva te stârneşte. Devine un sport“, a afirmat regizorul. Opinia sa este susţinută şi de către George Lucas, creatorul seriei „Star Wars“. „Marea încercare în următorii cinci ani va fi să creezi ceva în care să empatizezi puternic cu personajele. Va fi «Titanic» pentru industria jocurilor video, pentru că vei putea stabili relaţii, în loc să urmăreşti doar împuşcarea personajelor“, a afirmat Lucas. 

Trailer de la Paper, Please

Jocul ar trebui să fie independent de film sau carte

Există filme inspirate din cărţi, dar pentru o maturitate deplină a jocurilor video, consideră Shigeru Miyamoto, creatorul Super Mario şi unul dintre cei mai cunoscuţi designeri din industrie, acestea trebuie să nu mai dorească să semene cu cartea sau cu filmul, ci să fie diferite. „Nu vreau să critic alţi designeri, dar sunt mulţi cei care tânjesc să creeze filme, nu jocuri video“, a apreciat acesta situaţia.

De aceeaşi părere este şi Peter Serafinowicz, actor britanic care şi-a oferit vocea în jocul Dark Souls II, impresionat fiind de acesta. „Uneori, jocurile video parcă ar fi nişte filme foarte proaste. Dacă vreau să mă uit la un film prost, sunt suficiente, unele în care am jucat şi eu. Dark Souls îşi spune poveştile prin lucrurile cu care interacţionezi, prin ceea ce e în jurul tău“, a spus Serafinowicz. 

Trailer pentru Dark Souls II

George Lucas completează acest construct al poveştii prin elementele care ar trebui să o definească. „Să spui o poveste e un proces complicat. Trebuie să conduci audienţa. Trebuie să îi arăţi lucru. Trebuie să îi oferi detalii. Este un construct complicat şi foarte atent pus la un loc. Dacă laşi omul să intre în poveste şi să facă ce vrea, nu mai e o poveste, e un joc“, a afirmat el.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite